Ciğercilerin acı mesaisi başladı

Ciğercilerin acı mesaisi başladı -Edirnenin ünlü yemeği olan tava ciğerin yanında garnitür olarak sunulan acı biber, imece usulüyle kurutulmaya başlandı


EDİRNE (A.A) - Salih Baran - Edirnenin dünyaca ünlü lezzeti tava ciğerin yanında garnitür olarak sunulan acı biber, imece usulüyle kurutulmaya başlandı. İplere dizilerek gölgede bir ay boyunca kurutulacak biberler, bir yıl boyunca ciğerin yanında garnitür olarak servis edilecek.
     Tunca ve Meriç nehirleriyle sulanan Karaağaç Mahallesindeki bahçelerde yetişen Edirneye özgü acı biberler, ciğerciler tarafından üreticilerden tonlarca alınıyor. Bir yıl boyunca ciğerin yanında 4 ton acı biberi garnitür olarak sunan bir ciğerci, sezondaki mesaisinin belli bir dönemini de acı biberin hazırlanmasına harcıyor.
     Gölgede kurutulmasına özen gösterilen, iplere saplandıktan sonra duvarlara asılan ve iplere ilk dizildiği sırada yeşil renkteki biberler, renginin yeşilden kırmızıya döndüğü aşamada farklı bir görüntü oluşturuyor.
     Aile efradının ve komşularının yardımıyla önce çürüğünden ayrılan acı biberler, iplere büyük bir özenle dizilerek gölgede kurutuluyor. Bir ayda istenilen kuruluğa gelen acı biberler, depolarda saklanarak, bir yıl boyunca meşhur tava ciğere lezzet ortaklığı yapıyor.
     Edirneyi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ciğercilerin Karaağaçta yetişen biberi en tatlı acı olarak adlandırdıklarını ifade ederek, ciğercilerin en tatlı acıyla imtihanının başladığını söyledi.
     Son yıllarda Edirne tava ciğerinin ününün yurt sınırlarını aşmasının yanında tava ciğerin garnitürü biberinin de en az ciğer kadar ünlendiğini ifade ederek, Bibersiz ciğer olmaz. Şimdi biberde hasat zamanı imece usulü biberler iplere dizilerek kurutuluyor. Kısa dönemde yapılması gereken ve özen gösterilmesi gereken bir iş, özenle tüm ciğerciler bu aylarını biber kurutmaya ayırıyorlar dedi.
     İmece usulü biber yapan Nefise Çakıcı da oğlunun ciğerci olduğunu, bu nedenle komşularının yardımıyla yaklaşık 3 ton biber yaptıklarını söyledi.
     Çakıcı, işlerinin çok zor olduğunu belirterek, biber yapmanın çok dikkat isteyen bir iş olduğunu ifade etti.
    
     -Edirne tava ciğeri
    
     Edirnenin mutfak kültüründe ayrı bir yeri olan ve mutlaka dana ciğerinden yapılan tava ciğeri, Edirnede oturan ya da Edirneye ziyarete gelen yerli, yabancı tüm turistlerin vazgeçemediği bir damak tadı olarak biliniyor.
     Edirne tava ciğeri; pişirildikten sonra kararmaması için, önce zarından ayrılıyor, yaprak şeklinde doğranan ve kanlarından arınması için yıkanan ciğer, tekrar kanlanmaması için tuzlanıyor.
     Bir süre dinlendirilen ciğer daha sonra tuzlanarak, kızgın yağda pişiriliyor.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Ciğercilerin acı mesaisi başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER