Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Hakyemez: "Şehit ailelerinden umduğumuzun üstünde bir destek olduğunu görmek, bizim doğru yolda olduğumuzu da ifade ediyor" -"Karadenizde çoğunluğun süreci destekledi


TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu - Recep Bilek - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, çözüm sürecine ilişkin, "Şehit ailelerinden umduğumuzun üstünde bir destek olduğunu görmek, bizim doğru yolda olduğumuzu da ifade ediyor" dedi.
     Hakyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz bölgesinde 3 haftadır çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
     Çalışmalarına Düzceden başladıklarını belirten Hakyemez, en uzun süren ve en çok katılımın olduğu toplantıyı Tokatta gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Toplantıda ifade edilen düşünceler, bizim için gerçekten de çok faydalı oldu. Notlarımızı aldık. Pek çok ifade, söz ve değerlendirme aslında önceki toplantılarda söylendi ama yeni duyduklarımız da oldu. Bunlar, bizim için çok daha önemli oluyor. Neticede 10 toplantıda aynı şeyleri duyuyorsunuz ama 11inci toplantıda yeni bir şeyler daha duyuyorsunuz. Onun için Karadeniz bölgesindeki 18 ilin tümüne de gideceğiz" diye konuştu.
     Çözüm sürecinde, insanlarda büyük bir umut gördüklerini ifade eden Hakyemez, şunları söyledi:
     "Karadenizde çoğunluğun süreci desteklediğini çok açık bir şekilde ifade etmek mümkündür. Şehit ailelerinin bir kısmı süreci gerçekten destekliyor, canı gönülden destekliyor. Bir kısmı da karşı. Biz sürece karşı olanlarla da destek olanlarla da görüştük fakat onların hemen hemen hiçbirisiyle basın huzurunda görüşmedik. Toplantılarımıza şehit ailelerini çağırmadık, ayaklarına bizzat gittik. Daha rahat konuşabilsinler diye basının olmadığı bir yerde bu görüşmeleri yaptık."
     Her ilde şehit ailelerini ziyaret ettiklerini belirten Hakyemez, ziyaretler sırasında "Siz şehit ailesi olsaydınız süreci destekler miydiniz-" gibi soruların da kendilerine yöneltildiğini ifade ederek, "Bu, şehit ailesi için yaralayıcı bir şeydir. Şehit aileleri bu toplantılara gelse muhtemelen farklı tepkiler alacaklar ve bundan zarar görecekler. Onun için ayaklarına gidiyoruz. İnsanlar, bu sıkıntıları, bizim bahsettiğimiz acıları yaşadıkları için çok daha duyarlı ve sağduyulu düşündüğü zaman başka bir çözüm görmediğinde pekala çözüm sürecini destekliyor" değerlendirmesinde bulundu.
     Çözüm sürecinde insanların özellikle "Devlet güçlüdür, ülkenin bölünmez bütünlüğü konusunda bir taviz istemiyoruz" vurgusu yaptığını kaydeden Hakyemez, "Zaten biz de aynı düşünceye sahibiz. Katılımcıların hepsi, süreci destekleyenler de sürece karşı olanlar da bölünmez bütünlük konusunda hemfikirdir" ifadesini kullandı.
     Şehit aileleri tarafından çoğunlukla takdirle karşılandıklarını dile getiren Hakyemez, şunları kaydetti:
     "Bu, önemli bir nokta. Bazıları da ortada, bunu da söylemek mümkündür. Bazıları da yaraları derin olduğu için tamamen karşısında, buna saygı duyuyoruz. Acısı olduğu için biz onlarla detaylı şekilde konuşamıyoruz çünkü yarasını deşiyorsunuz. Bir faydası da olmayacaktır çünkü bu süreçte bedel ödemiştir. Onların konumu, çok saygıdeğer bir konumdur. Bu süreçte onları hiçbir zaman ikinci plana itmiyoruz. Şehit ailelerinden umduğumuzun üstünde bir destek olduğunu görmek, bizim doğru yolda olduğumuzu da ifade ediyor."
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER