Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Paker: "Bugünkü süreci başlatan Sayın Başbakanı 22 öldürme teşebbüsü oldu. Bunların hepsi yayınlanmıyor" -"Türkiyede yaşayanlar yeni şeyler istiyor. Başka


BİTLİS (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, "Bugünkü süreci başlatan Sayın Başbakanı 22 öldürme teşebbüsü oldu. Bunların hepsi yayınlanmıyor" dedi.
     Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Paker ile üyeler Sibel Eraslan, Ayhan Ogan, Abdurrahman Dilipak, Zübeyde Teker, Mahmut Arslan, Abdurrahman Kurt ve Mehmet Uçumu tarihi Papşin Hanında ağırlayan Vali Veysel Yurdakul, heyet üyelerine Bitlisin yöresel yemeği olan "büryan" ikram etti.
     Bursanın İnegöl ilçesinden "Hepimiz Bir Canız" projesi kapsamında kente gelerek barış ve dostluk mesajları veren öğrenci grubunun da bulunduğu yemekte, öğrenciler, Bitlisle ilgili yazdıkları şiiri okuyup, "Bitlisin önünde bağlar" türküsünü seslendirdi.
     Verilen yemeğin ardından konuşan Vali Yurdakul, süreçten herkesin ümitli olması gerektiğini belirterek, "Bitlisli büyük bir alim, ümitvar olunuz, bu istikbal inkılabı içinde en yüksek gür sada İslamın sadası olacaktır demiştir. Bu söze yürekten inanıyoruz. Ümitvar olacağız" ifadelerini kullandı.
     Heyet Başkanı Paker ise bölgede barışa susamışlığı yaşadıklarına dikkati çekerek, yaptıkları ziyaretlerde bölge insanının gamlarını ve acılarını yerinde gördüklerini söyledi.
     Paker, Türkiyenin her yerinde olduğu gibi burada da insanların barışı istediğini vurgulayarak, Bitlisteki toplantıların, Türkiyenin her yerinde olduğu gibi içten, candan ve sıcak bir barışa vesile olacağını ifade etti.
    
     -Öğrenci ve akademisyenlerle toplantı-
    
     Daha sonra Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) öğrenci ve akademisyenlerle toplantı yapan heyet üyeleri, katılımcılarla görüşerek sorularını yanıtladı.
     Başkan Paker, Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu günden bu yana siyasi kararları asker ve bürokratların verdiğine işaret ederek, insanların zihninde "devlet" diye bu karar vericilerin kaldığını dile getirdi.
     Bu kişilerin de kendilerini, yarattıkları iki düşman üzerinden yaşattığını anlatan Paker, şunları kaydetti:
     "Bunlardan bir tanesi bölücüler yani Kürtler, bir tanesi de irticacılar yani Müslümanlar. Şimdi bu dönemin sona ermesinin başlangıcındayız. Daha tam sona ermedi ama büyük ölçüde zayıfladılar. Artık siyasi kararları atanmışlar değil seçilmişler vermeye başladı. Halen eski devletin kalıntılarını göreceksiniz ama zaman içinde azalacak. Şu anda bu hareketi başlatan hükümet, yeni bir devlet."
     Paker, üniversite öğrencilerinin de olaya sosyolojik ve siyasal açıdan bakması gerektiğini bildirerek, Kürt meselesiyle ilgili Turgut Özalın da harekete geçtiğini ancak bugün Özalın öldürülüp öldürülmediğinin halen tartışıldığını anımsattı.
    
     -"Başbakanı 22 öldürme teşebbüsü oldu"-
    
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın da ülkenin sorunlarını çözmek için çözüm sürecini başlattığına dikkati çeken Paker, "Bugünkü süreci başlatan Sayın Başbakanı 22 öldürme teşebbüsü oldu. Bunların hepsi yayınlanmıyor. 22 suikastı birer akademisyen olarak değerlendirmenizi istiyorum" diye konuştu.
     Çözüm sürecinden Kürtlerin beklentilerinin olduğunu belirten Paker, şöyle dedi:
     "Yaşananların fecaatini görüyoruz. Hepimizin gözleri yaşarıyor. Bundan sonra Kürtlerin beklentisinin değil, bütün Türkiyede yaşayanların insan haklarının beklentisinin peşinde olmamız lazım. Bir anayasa çıkacak. Bu aklımızda olan en mükemmel anayasa olmayacak. Bugünkü anayasadan daha iyi olacak. Bu ülkede yaşadığımız sürece anayasalar değişecek. Biz demokratikleşme, insan haklarını alma mücadelesi içinde olacağız. Anayasa Türkiyedeki tüm sorunları çözmeyecek."
     Paker, öğrencilere "Abdullah Öcalanın 21 Mart nevruz mesajını okuyun" tavsiyesinde bulunarak, bu mesajda silahlı mücadeleden değil, siyasal mücadeleden söz edildiğini hatırlattı.
     Yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin önemine değinen Paker, artık Türkiyenin Ankaradan yönetilemediğini söyledi.
     Paker, heyet üyelerinin ne taraf ne de herhangi bir siyasi partinin uzantısı ya da temsilcisi olduğunu dile getirerek, "Böyle bir imkan önümüze geldi ve yaptık. Demeseler de yapardık. Sürece destek olalım. Sizlerin görüşlerini iletmek için buradayız. Bu ülkede 85 yıl, doğudaki trajediler batıya kasıtlı olarak eski devlet tarafından bildirilmedi. Batıdakiler fevkalade bilgisiz" diye konuştu.
    
     Muhabir: Berin Arslan Çetin - Yunus Okur
     Yayıncı: Levent Harman

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER