Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Ensaroğlu: "Sorunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması açısından iş dünyasının desteğine, katkısına ciddi ihtiyaç var"


GAZİANTEP (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, çözüm sürecine ilişkin, "Sorunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması açısından iş dünyasının desteğine, katkısına ciddi ihtiyaç var" dedi.
     Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubunun bazı üyeleri, Yılmaz Ensaroğlu başkanlığında bir otelde iş adamlarıyla bir araya geldi.
     Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Ensaroğlu, Gaziantepin, Kürt sorununu yakıcı biçimde yaşayan şehirlerle, Türkiyenin geri kalan kısmı arasında köprü durumunda olduğunu söyledi.
     Güneydoğudan göç almasına rağmen şiddetin ve çatışmanın doruğa çıktığı dönemlerde bile Gaziantepin sükunetini muhafaza ettiğini belirten Ensaroğlu, "İş adamlarımız, doğal olarak sorunun ekonomiye yansımasını, sorunun çözümünde ekonomik hayata getireceği katkılar ve girdiler üzerinden değerlendirdiler. Bizim açımızdan ufuk açıcı bir toplantı oldu. Tabii bir sorunun aşırı siyasallaşması, nasıl sorunun diğer boyutlarını ya da tamamını görmemizi engelliyorsa, siyasi boyutu, toplumsal boyutu, hukuki boyutu olan bir sorunu da getirir ekonomiye fazla bağlarsanız. O da sizin sorunun diğer boyutlarını görmenizi engelleyebilir" diye konuştu.
     Toplantının hem kendileri hem de Gaziantepteki iş adamlarımız açısından öğretici olduğunu vurgulayan Ensaroğlu, şöyle devam etti:
     "Çünkü bu sorunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması açısından iş dünyasının desteğine, katkısına ciddi ihtiyaç var. Kendilerinin sürece çok ciddi ölçüde destek verdiklerini gördük ancak herkes gibi onların da zihninde kimi sorular, kimi tereddütler, kimi kaygılar var. Onları da not ettik, değerlendireceğiz.
     Toplantıda, çözümün kalıcı olabilmesi için doğuya öncelikle devlet yatırımlarının gitmesi, güvenlik kaygısı varken özel sektörün oraya gidip yatırım yapamayacağını, dolayısıyla öncelikle devletin oraya yatırım yapması, yatırım götürmesi, özel teşvik programları geliştirmesi ve özel sektörün oraya gitmesini sağlaması gerektiği belirtildi. Yani sorun çözüldükten sonra, mevcut işsizlik sorununu çözecek istihdam alanları yaratacak politikalar geliştiremezseniz, oradaki işsizliği yeterince çözemezsiniz. Bu sorun ya da başka sorunlar bölgede yeniden patlak verebilir. En fazla öne çıkan kaygı, doğal olarak iş dünyasından beklenebileceği üzere ekonomi ve istihdam alanları üzerine oldu."
    
     -Grup Başkan Vekili Hatemi-
    
     Grup Başkan Vekili Kezban Hatemi de yaptıkları çalışmalarda genelde barış ve çözüm konusunun tartışılmadığını söyledi.
     Kendilerine karşı yapılan protestoları da saygıyla karşıladığını dile getiren Hatemi, "Ancak bu protestolarda veya karşı çıkmalarda bir karşı argüman sunulmuyor. Çözüme evet deniyor, onlara sorduğumuzda da nasıl bir çözüm istedikleri belli değil. Yani size karşı çıkarken gerekçelerini getirmedikleri gibi alternatifleri de yok" dedi.
     Süreci "koşulsuz destekleyenler, koşulsuz reddedenler ve destekliyoruz ama" şeklinde sınıflandıran Hatemi, reddedenlerin ufak bir grup olduğunu ifade etti.
     Türkiyede barış sürecine girildiğini vurgulayan Hatemi, "Barış sürecinin önüne bir takım engeller, bir takım protestolar, bir takım beklenmedik ön görmediğimiz şeyler olabilir ama bu süreç devam edecek inşallah ve etmeli. Kazasız belasız bu sürecin üstesinden gelmeliyiz" diye konuştu.
     Temel hak ve özgürlüklerde herkesin istediğini söylemesi, düşünce özgürlüğünün sınırsız ve sonsuz olması gerektiğini belirten Hatemi, şöyle konuştu:
     "Birileri düşüncelerinden, dininden, kimliğinden, dilinden farklı diye ötekileştirilmemeli. Biz demek ekonomik işbirliği demek değildir. İnsan sadece ekmekle doymaz arkadaşlar, insanın manevi değerlere ve para dışındaki kriterlere ve kıstaslara da ihtiyaçları vardır. Buna dikkat etmeliyiz."
     Gaziantepin, ekonomik bakımdan güçlü bir kent olmasına karşın okuma yazma oranı açısından kötü durumda olduğuna işaret eden Hatemi, sivil toplum örgütlerinin bu konuda bir seferberlik başlatması gerektiğine dikkati çekti.
    
     -İş adamları-
    
     Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu ise çözüm sürecini canı gönülden desteklediklerini belirtti. Türkiyenin birlik ve beraberlik içerisinde gelişimini devam ettirmesi gerektiğini ifade eden Topçuoğlu, Gaziantepin, çözüm sürecinde yapılacak işler için en güzel örneği oluşturduğunu savundu.
     Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da heyetin iş adamlarını ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini dinlediklerini söyledi. Toplantıda herkesin görüşünü beyan ettiğini aktaran Bartık, şunları kaydetti:
     "Ortak görüşte, Gaziantepin bu çözüm sürecine katkıyı geçmişten sağladığını, önünde alacağı çok yol olduğunu, gelecekte de bunun için gayret etmesi gerektiğini söylendi. Çok güzel fikirler konuşuldu. Gaziantep için olumlu gelişme."
    
     Muhabir: Veli Gürgah - Orhan çiçek
     Yayıncı: Sevil Çelik

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER