Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Diyarbakırda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri ve vatandaşlarla bir araya geldi, siyasi partileri ziyaret etti -Heyet, vatandaşların çözüm sü


DİYARBAKIR (A.A) - Nurten Aslan - Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Diyarbakırda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri ve vatandaşlarla bir araya geldi, siyasi partileri ziyaret etti.
     Diyarbakıra 10 Nisan tarihinde gelen Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, çalışmaya kendi aralarında yaptıkları toplantıyla başladı.
     Heyetteki Yılmaz Ensaroğlu, Lami Özgen, Ahmet Faruk Ünsal, Kezban Hatemi, Mehmet Emin Ekmen, Etyen Mahçupyan, Fazıl Hüsnü Erdem 11 Nisandaki çalışmalarda yer alırken, Murat Belge üniversitede verdiği ders, Yılmaz Erdoğan da rahatsızlığı nedeniyle ziyaretlerde bulunamadı.
     Heyetin dünkü çalışmasında da Lami Özgen dışında bütün üyeler yer alırken, bugünkü ziyaret ve görüşmelere ise Yılmaz Erdoğan, Lami Özgen ve Ahmet Faruk Ünsal daha önce belirlenen programları nedeniyle katılamadı.
     Diyarbakırda yoğun bir ilgiyle karşılanan heyet, ilk gün ziyaret ettikleri Murat İzol, Ceylan Önkolun ailesinin aktardıklarından çok etkilendi.
     Önce İzolun Yenişehir ilçesi Üçkuyular mevkisi TOKİ konutlarında oturan ailesini ziyaret eden üyeler, daha sonra Ceylan Önkolun ailesi ile Bağlar ilçesindeki evlerinde görüştü.
     Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği ziyaretlerin bir kısmı, basına kapalı gerçekleştirildi. Görüşmelerden sonra heyet üyeleri, ailelerin çözüm ve barış sürecine dair görüşlerini aktardı.
     Üyelerin ziyaretinden çok mutlu olan aileler, yaşadıkları acıları, geleceğe dair umutlarını ve çözüm sürecine verdikleri desteği ifade ettiler.
    
     -Vatandaşlardan destek-
    
     Sur ilçesine geçen üyeler, ilçenin tarihi ara sokaklarında yaklaşık 15 dakika boyunca yürüdü. Yürüyüş sırasında heyet ve çok sayıda basın mensubunu gören vatandaşlar, çözüm sürecine verdikleri desteği dile getirdi.
     Süreçle ilgili yapılan çalışmalardan çok memnun olduklarını anlatan vatandaşlar, sürecin başarıyla sonuçlanması temennisinde bulundu.
     Heyet, Sur ilçesinde 2 katlı eski bir evde, eşi ve 2 oğlu cezaevinde, kızı dağda olan 70 yaşındaki Emine Özkan ile eşi dağda ölen Kamile Peker ile görüştü.
     Özkan ve Pekerin anlattıklarından çok etkilenen heyettekiler, özellikle ailelerin yaşadıkları acı ve drama rağmen barışa olan özlemlerine dikkat çekti.
     Basın mensuplarına açık olan görüşmede, Heyet Başkanı Ensaroğlu ve Ekmen zaman zaman Kürtçe yapılan konuşmaları tercüme etti.
     Kadınların çatışmalı dönemde yaşadıklarını ve kaybettikleri yakınlarını anlattığı sırada Kezban Hateminin duygusal anlar yaşadığı görüldü. Aileleri dikkatle dinleyen heyettekiler, görüşmeden notlar aldı.
     Sorundan etkilenen ve mağdur olan ailelerle görüşen heyet üyeleri, akşam da kaldıkları Liluz Otelde çeşitli kesimlerden sivil toplum kuruluş temsilcileri ve kanaat önderleri ile görüştü. Heyetin görüşmeleri, gecenin geç saatlerine kadar sürdü.
    
     -Heyetin tek kadın üyesi Hatemi-
    
     Heyet, 1995 yılında Bingölde şehit olan er Abdulvahap Çokurun ailesini de ziyaret etti. Anne Hatun Çokurun konuşması sırasında ağlaması, üyelere de duygusal anlar yaşattı.
     Heyetin tek kadın üyesi Kezban Hatemi, anne Çokurun elini tutarak, sakinleştirmeye çalıştı.
     Daha sonra Diyarbakır Dernekler Platformunca düzenlenen Akil İnsanlar Halkla Buluşuyor Toplantısında vatandaşlarla bir araya gelen heyet üyeleri, çok yoğun bir katılımla karşılaştı.
     Oturacak yer kalmayan ve birçok kişinin ayakta kaldığı toplantıda, heyet üyeleri vatandaşlardan görüş ve öneri aldı. Toplantının bitiminde bile vatandaşlar, Kayapınar Kültür Merkezinin koridorda gördükleri heyet üyeleriyle yaşadıklarını, görüşlerini ve önerilerini paylaştı.
     Üyeler, görüşmelerinde söz alan bütün herkesi dinledi. Heyetin Diyarbakırdaki çalışması sabah saat 10da başlayıp, gece saatlerine kadar sürdü.
     Heyet, görüştükleri kişileri daha çok dinlemeyi tercih etti. Ayrıca email adresi vererek, görüş ve önerilerin yazılı olarak bildirilmesini istedi.
     Heyet Başkanı Ensaroğlu, ziyaretlerinde sık sık bölgede çözüm sürecine desteğin yüksek olduğunu, bu nedenle daha çok görüş almak istediklerini vurguladı.
     Çözüm sürecine dair heyetten çok umutlu olan vatandaşlar, bu nedenle heyet üyelerini çok sıcak karşıladı.
    
     -Partilerle görüştüler
    
     Heyetin dünkü durağında siyasi partiler vardı. AK Parti, BDP, CHP ve Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ziyaret eden heyet üyelerine, MHP Diyarbakır İl Başkanlığı görüşme için olumsuz yanıt verdi.
     Heyet üyeleri, partilerin çözüm sürecine verdikleri destekten dolayı ziyaretlerden memnun ayrıldı.
     Heyetin dünkü ziyaretlerinde sanatçı Erdoğan, yaptığı esprililerle ortamdakilerin neşeli anlar geçirmesini sağladı. Erdoğan, ziyaretler sırasında hayranlarıyla da bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
     Diyarbakırda, 3 günlük programlarında siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, kadın örgütleri, aileler ve vatandaşlarla görüşen heyetin, çalışması bugün yapılacak esnaf ziyaretiyle sona erdi.
    
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER