Çözüm süreci

Çözüm süreci -ASDER Genel Başkan Yardımcısı Hacımustafaoğulları: "İnsanlar sorunlarını konuşma ortamı yakalayabilse çözemeyeceği sorun yok. Yeter ki silahlar değil, fikirler çatışsın" -Baro Başkanı Elçi: "Bir normalleşme başlam


DİYARBAKIR (A.A) - Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hacımustafaoğulları, "İnsanlar sorunlarını konuşma ortamı yakalayabilse çözemeyeceği sorun yok. Yeter ki silahlar değil, fikirler çatışsın" dedi.
     ASDER Genel Başkan Yardımcıları Hacımustafaoğulları ve Abdullah Kaplan ile Genel Sekreter Yardımcısı Osman Kaçmaz, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçiyi ziyaret ederek, bir süre görüştü.
     Hacımustafaoğulları, ziyarette, Türk Silahlı Kuvvetlerinden adaletsiz bir şekilde ayrılmak zorunda kaldıklarını, ötekileştirme, inkar etme, temel hak ve hürriyetleri yok sayma gibi uygulamalara maruz kaldıklarını söyledi.
     Çözüm sürecini önemsediklerini ifade eden Hacımustafaoğulları, "Türkiyenin girdiği çözüm sürecini biz damdan düşenler olarak daha iyi idrak ediyoruz. Asker kökenli olsak da sivil olmayı becerebilmiş kadroyuz. Bu sürecin salimen sonuçlandırılması için bize düşen görevimizi belirlemek ve rapor hazırlamak istiyoruz. İnsanlar sorunlarını konuşma ortamı yakalayabilse çözemeyeceği sorun yok. Yeter ki silahlar değil, fikirler çatışsın" diye konuştu.
     Hava Harp Okulunu 1980 yılında bitirdiğini, kendisini yönetecek zihniyete güvenmediği için görevinden ayrıldığını kaydeden Hacımustafaoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Kenan Evren önüne 3 koyun verseniz, akşama 1 tanesini zor getirecek bir adam. Böyle bir kafa Türkiyeye hakim oldu. Sıkıntımız burada yatıyor. Evren, Genelkurmay Başkanlığı yaptığı için Silahlı Kuvvetlerini de bu günaha soktu. Türkiyeyi yanlış bir mecraya soktu. Beni yargılarlarsa intihar ederim demişti. Kafa lazım sıkmak için, kafa yok ki nereye sıkacak. Ölüm döşeğinde bunun hesabını veriyor. Anayasamız yasal değil. Bugünkü sorunların kaynağıdır."
     Kışlalarda intihar olaylarının şehit sayısından fazla olduğunu savunan Hacımustafaoğulları, bazı olayların intihar değil, cinayet olduğunu ileri sürdü.
    
     -"8 milyon Türk-Kürt evliliği var"
    
     Kaplan ise barış süreciyle ilgili bilgi paylaşımında bulunmak ve sürece katkı sunmak için Diyarbakıra geldiklerini, askerin de barışa aktif ve olumlu bir katkı sağlaması gerektiğini dile getirdi.
     Türkiyenin geleceğinin sivil toplumdan geçtiğini anlatan Kaplan, "Türkiyede 8 milyon Türk-Kürt evliliği var. Bu bizim için büyük bir zenginlik. Bu avantajı çok olumlu yönde kullanmalıyız. Toplumların iradesi bu işi çözer. Kardeşlik dilini çok iyi anlayabilmemiz lazım" şeklinde konuştu.
    
     -"Bir normalleşme başlamıştır"-
    
     Baro Başkanı Elçi ise subay ve astsubayların oluşturduğu bir derneğinin böyle bir dönemde bölgeyi ziyaret etmesinin çok anlamlı bulduklarını, geçmiş uygulamalardan her kesiminin zarar gördüğünü söyledi.
     Toplumların birbirleriyle sorunu bulunmadığını, Türkler ve Kürtlerin kardeş halklar olduğunu, Diyarbakır, Batman, Van, Şırnakın köylüsüyle Manisa, Kayseri ve Kastamonu köylüsü arasında hiçbir sorunun yaşanmadığına işaret eden Elçi, birbirlerine kardeşlik duygularıyla yaklaştıklarını belirtti.
     "Ne yazık ki bizi idare edenler ve yönetenlerin tatsız ve adaletsiz uygulamaları nedeniyle sanki toplumlar arasında bir sorun, Türkler ve Kürtler arasında bir sıkıntı varmış gibi bir durum çıkmış ortaya. Türkiye toplumu olarak şiddet, çatışma, kavgadan çok çektik. Bütün toplum bu soruna artık bir çözüm bulunsun istiyor. Sorunlarımızı konuşacağız, silahlar susmuştur. Bir normalleşme başlamıştır" diyen Elçi, barış ve çözüm sürecinin toplumun bütün kesimini heyecanlandırdığını vurguladı.
    
     -İHDye ziyaret-
    
     Heyet üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesini de ziyaret etti.
     İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir görüşmede yaptığı konuşmada, ilk defa askerlerin içinde bulunduğu bir meslek grubuyla bir araya geldiğini aktararak, "Keşke süreç 15 sene önce başlasaydı. Ne güzel olurdu. Hükümet, çözüm için büyük bir risk aldı. Güzel bir iş yapıyor. Helal olsun. Süreç sayesinde bu yıl hiç bir olumsuzluk yaşanmadı" şeklinde konuştu.
     Daha sonra heyet üyeleri Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Diyarbakır Şube Başkanı Şahabettin Aykutu ziyaret etti. Aykut, çözüm süreciyle bölgede bir canlanmanın yaşandığını, otellerin dolduğunu ve yatırım taleplerinin arttığını söyledi.
     Herkesin huzur ve barışa kavuşmasını istediklerini kaydeden Aykut, "Sürecin iyi gitmesi için elimizden geleni yaparız" şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Nurten Aslan - Ayşe Sarıoğlu - Salih Bilici
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER