Deniz ekosistemine yön veren bilim adamları

Deniz ekosistemine yön veren bilim adamları Erdemlide


MERSİN (A.A) - Avrupa Birliğinin (AB) desteğiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsünün yürüttüğü PERSEUS (Güney Avrupa Denizlerinde Politika Yönelimli Denizel Çevre Araştırmaları) bilimsel araştırma projesi çerçevesinde bir grup bilim adamı, ODTÜ Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Barış Salihoğlu başkanlığında Limonlu yerleşkesinde toplandı.
     Projeyle ilgili AA muhabirine bilgi veren Salihoğlu, PERESUS projesi kapsamında Akdeniz ve Karadenizin iyi çevresel duruma sahip olabilmesini hedeflediğini dile getirdi.
     Doğa, sosyal bilimciler ve ekonomistlerin ortak katılımıyla gerçekleşen araştırmalar sonucunda üretilen çözüm önerilerinin AB ve ülke yöneticilerine aktarılacağını söyleyen Salihoğlu şunları kaydetti:
     PERSEUS projesi denizlerimizi koruma ve sürdürülebilir bir şekilde kullanabilmeye yönelik çabalarımıza ışık tutacaktır. Denizlerde ekosistem modelleme yöntemininin Türkiye denizleri de dahil olmak üzere tüm Akdeniz ve Karadenizde uygulanıyor. Balık ve balıkçılık modellerinin iklim modelleri ile birleştirilerek kullanıldığı bu ekosistem modelleme çalışmaları 2000-2020 yılları arasında doğal ve insan kaynaklı baskıların deniz ekosistemleri üzerindeki etkilerini ortaya koyacak.
     Salihoğlu, projede enstitüden Ekin Akoğlu ve Ayşe Gazihanın da yer aldığını dile getirerek, Küresel ısınma, aşırı avlanma ve kimyasal atıklar nedeniyle Akdeniz ve Karadenizde canlılar hızla yok olmaktadır. ABnin 14 milyon avro ile desteklediği bilimsel araştırma projesi PERSEUS ile her iki denizdeki doğal ve insansal baskıların gelecek kuşaklar için yaratacağı sorunlar ortaya çıkartılacak. 4 yıl sürmesi planlanan proje için Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsüne Avrupa Birliği ülkelerinden konunun uzmanı ve deniz ekosistemine yön veren 10 bilim insanı katıldı dedi.
     Salihoğlu, PERSEUS projesi kapsamında iki deniz arasında artan benzerlik ve bağlantıların yanı sıra iklim değişikliği-küresel ısınma, aşırı avcılık, endüstriyel balıkçılık, yabancı ve istilacı türler, kirlilik, sanayi atıkları, deniz ulaşımı, balık çiftlikleri ve sürdürülebilir yaşam gibi konular araştırılacağını belirtti.
    
     Muhabir: Derviş Çömez
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Deniz ekosistemine yön veren bilim adamları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER