Deniz kaplumbağalarının yeni mekanı hazır

Deniz kaplumbağalarının yeni mekanı hazır -Türkiyedeki 21 deniz kaplumbağası yuvalama alanından 4ünün bulunduğu Mersinin Davultepe kumsalında yeni yuvalama alanı hazırlanıyor


MERSİN (A.A) - Veli Gürgah - Türkiyedeki 21 deniz kaplumbağası yuvalama alanından 4ünü bulunduğu Mersinde 3 yıldır çalışmalar yürütülen Davultepe kumsalı, yeni üreme alanı olarak ilan edilecek.
     Akdenizde yaşayan 5 deniz kaplumbağası türünden caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağası yuvalama alanı olarak genellikle Akdeniz sahillerini kullanıyor.
     Akdenizdeki yuvalama alanlarının yüzde 60ından fazlasına sahip Türkiyede ise uluslararası öneme sahip yaklaşık 120 kilometrelik yuvalama kumsalı bulunuyor.
     21 yuvalama alanının 4ünün bulunduğu Mersin ise 49,1 kilometrelik kumsalıyla nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağaları için ayrı bir öneme sahip.
     Türkiyedeki 21 deniz kaplumbağası yuvalama alanından 4ünün bulunduğu Mersindeki Davultepe sahili, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUYAM) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü çalışma neticesinde, yeni yuvalama alanı olarak ilan edilmeye hazırlanıyor.
     MEÜ DEKUYAM Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede toplam 21 deniz kaplumbağası üreme alanı bulunduğunu söyledi.
     Mersinde Anamur kumsalı, Silifke-Taşucu kumsalı (Göksu Deltası sahili), Alata kumsalı ve Kazanlı kumsalı olmak üzere 4 yuvalama alanı bulunduğunu ifade eden Ergene, 3 yıldır çalışma gerçekleştirdikleri 1,8 kilometre uzunluğa sahip Davultepe kumsalının da yeni üreme alanı olarak ilan edileceğini ifade etti.
     Kent merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Davultepe kumsalını 2006dan beri gözlem altında tuttuklarını vurgulayan Ergene, Düzenli olarak çalışmaya 2009dan itibaren başladık. 2010da 72 yuva vardı. 2011de 103, bu yıl itibariyle de 170 yuva bulunuyor dedi.
    
     -Ülkemizin yüz akı olacak-
    
     Kumsaldaki yuvaların çoğunluğunun yeşil deniz kaplumbağasına ait olduğuna işaret eden Ergene, şunları kaydetti:
     Davultepe, Türkiye açısından önemli kumsallardan biri olma yolunda ilerliyor. Kumsalın koruma altına alınması ve yuvalama alanı olarak ilan edilmesi için 3 yıldan beri çalışıyoruz. Bir alanın yuvalama alanı ilan edilmesi için üst üste 3 yıl çalışılması ve titiz bir denetimden geçmesi gerekiyor. Yuva sayılarına bakıldığında müthiş verimli alan. Bu duruma göre Davultupe kumsalı yeni bir üreme olma alanı olmayı hak ediyor. Bununla ilgili girişimlerde bulunduk, yayımları ve çalışmalarını yaptık. Resmi olarak bakanlık tarafından Davultepenin yuvalama kumsalı arasına girişini sağlamaya çalışıyoruz. Davultepe, yeni bir üreme alanı olarak hem kentimizin hem de ülkemizin yüz akı olacak.
    
     -Yuvalama alanındaki yürüyüş yolu-
    
     Kumsalın deniz kaplumbağaları için önemine değinen Ergene, ancak sahil boyunca parke taşlardan yapılan yürüyüş yolunun, yuvalamaya gelen anaç kaplumbağalar ile özellikle yuvadan çıkan yavru kaplumbağalar için önemli sorun oluşturduğunu ifade etti.
     Ergene, sahildeki 100. Yıl Tabiat Parkı içinde yer alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Deniz Kaplumbağaları, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinin de kumsalın önemini artırdığını kaydetti.
     Kaplumbağalara müdahale edilecek alanın kumsala yakın olmasının avantaj sağladığına işaret eden Ergene, ayrıca diğer alanlardan yaralı olarak gelen kaplumbağalara burada müdahale edildiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Deniz kaplumbağalarının yeni mekanı hazır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER