Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: -Türkiye Cumhuriyeti müşfik ve muktedir olmak zorundadır -Tarih şimdiye kadar olduğu hızdan daha hızlı akacak, hepimiz bu akışa intibak etmek mecburiyetindeyiz


İZMİR (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye Cumhuriyetinin müşfik ve muktedir olmak zorunda olduğunu söyledi.
     Davutoğlu, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezinde düzenlenen İzmir Üniversiteleri Platformu Toplantısında yaptığı konuşmada büyükelçiler konferansı vesilesiyle İzmirde bulunduğunu, bu konferansın ortak akıl platformu oluşturma, bir yıllık çalışmaları değerlendirme bakımından çok yararlı olduğunu belirtti.
     Mardin, Erzurum ve Edirnenin ardından İzmirde düzenlenen Büyükelçiler Konferansının uluslararası forum niteliğine de dönüştüğünü ifade eden Davutoğlu, toplantının İzmirin toplantı yeri olarak seçilmesinde sadece EXPO adaylığının değil, tarihte oynadığı eşsiz rol nedeniyle de seçildiğini ifade etti. Davutoğlu, İzmiri Ufuk şehir olarak tanımladığını belirterek Türklerin Anadoluya gelişinden 10 yıl sonra 1081de Çakabeyin İzmire gelerek denize açılımı sağladığını da hatırlattı.
     Türkiyenin Balkan, Asya, Ortadoğu, Afrika kimliklerinin bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, Ama onlardan önce, herşeyden önce biz bir Akdeniz devletiyiz. Akdeniz tarihini anlayanlar, İzmiri anlamak zorundadır. İzmir Asyanın Akdeniz ve Avrupaya doğru ufku açılan bir penceresidir dedi.
     Akdenizde önemli değişiklikler olduğunu dile getiren Davutoğlu, bir ihtiyaç anında insani destek vermeyi görev olarak her zaman kabul ettiklerini söyledi.
     Davutoğlu, şöyle konuştu:
     Türkiye Cumhuriyeti müşfik ve muktedir olmak zorundadır. Biz Akdenizdeki dönüşüme sessiz kalamayız. Dönüşümlere sırtımızı dönemeyiz. İzmirin tarih boyunca güçlü olduğu dönemler göz önünde bulundurulduğunda Akdeniz de güçlü olduğumuz dönemlere denk gelindiği görülecektir. İzmirin yeniden güçlenmesi için hinterlandının güçlendirilmesi gerekiyor. İpek yolu nereye kadar ulaşıyorsa İzmirin yayını oraya kadar gereceğiz. EXPOnun sadece bir turizm fuarı olarak görülmemesi gerekir. Expo 2020 İzmire yeni bir misyon getirecek. Kentin ekonomik yapısının güçlendirilmesi gerekiyor.
     Tarih boyunca önemli dönüşüm noktaları olduğunu bunların Tanzimat, Cumhuriyet ve Demokratikleşme dönemleri olarak sıralanabileceğini ifade eden Davutoğlu, şu an için restorasyon döneminin içinde yaşandığını, Türkiyenin de yeni şekillenen dünyada kendine yeni bir rol çizmekte olduğunu kaydetti. Davutoğlu, Tarih şimdiye kadar olduğu hızdan daha hızlı akacak, hepimiz bu akışa intibak etmek mecburiyetindeyiz. Dünya büyük bir jeopolitik deprem geçirdi. Biz o dönemde ekonomik, siyasi ve psikolojik olarak hazır değildik. 90lı yıllarda entegre bir strateji uygulama şansımız olmadı diye konuştu.
     Davutoğlu bugün ise kendi insanına güvenen bir siyasi iktidarın ekonomik bir restorasyonla Türkiyeyi güçlü bir devlet haline getirdiğini belirterek, küresel güç olmak isteyen bir Türkiyenin mutlaka insan gücüne ağırlık vermesi gerektiğini kaydetti.
     Türkiyenin yetişmiş insan gücüyle büyük fikri açılımların da merkezi olacağını belirten Davutoğlu şöyle devam etti: Bütün büyük fikirler kendi içlerinde devinimler yaşayan ülkelerden gelir. Yeni fikirler tarihin laboratuvarı olan bölgelerden çıkacaktır. Bu bölgenin merkezinde ise biz varız.
     Toplantıya İzmirde bulunan büyükelçiler, İzmirdeki üniversitelerin rektörleri, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir milletvekilleri, akademisyenler ve öğrenci temsilcileri de katıldı.
    
     Muhabir: Senem Yazıcı / Mustafa Yıldırım
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER