Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İzmirde

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İzmirde -(Yunanistanın Ege Denizinde petrol arama çalışması başlattığı haberleriyle ilgili) Böyle bir durumda Türkiye de mukabil adımlar atar. Ama buna ihtiyaç hissedilmeyeceğini ümit ediyorum


İZMİR (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistanın Ege Denizinde petrol arama çalışması başlattığı haberleriyle ilgili konuyu takip ettiklerini, iki ülke arasında olumlu bir atmosfer bulunduğunu, böylesi bir dönemde tek taraflı adımlardan kaçınılması gerektiğini belirterek, Böyle bir durumda Türkiye de mukabil adımlar atar. Ama buna ihtiyaç hissedilmeyeceğini ümit ediyorum dedi.
     5. Büyükelçiler Konferansı kapsamında İzmirde bulunan Davutoğlu, Vali Kıraçı makamında ziyaret etti.
     Basının kısa bir süre görüntü almasına izin verilen görüşme sonrası valilik anı defterini imzalayan Davutoğlu, yaptığı konuşmada 5. Büyükelçiler Konferansının bu yıl ikinci ayağının İzmir ev sahipliğinde tamamlandığını, İzmirde büyük misafirperverlik gördüklerini, büyükelçiler adına İzmire teşekkür ettiklerini belirtti.
     Brezilya ve İsveç dışişleri bakanlarının da ilk kez İzmire geldiğini, Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriotanın İzmir ile Rioyu karşılaştırdığını, benzer özellikler tespit ettiklerini dile getiren Davutoğlu, İzmirin aday olduğu EXPO 2020nin Türkiye için önemli bir hedef olduğunu bildirdi.
     Davutoğlu, Tüm bakanlıklarımız EXPO için seferber olmuş durumda. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız konuyu yakından takip ediyor. Her bir bakanlığımızın zimmetine verilmiş ülkeler var. Seferberlik ilan etmiş durumdayız. Kritik ülkelere özel ekipler gönderiyoruz. İzmirlilerin bu meseleye sahip çıkması lazım, zaten çıkıyorlar. İnşallah neticesini alırız, İzmir bunu hakediyor dedi.
     Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, bir gazetecinin Suriyede bombalama emri alan bir pilotun emri uygulamayarak Türkiyeye kaçtığı iddiasının doğru olup olmadığı yönündeki bir sorusu üzerine, Bu tür iddialar yayılıyor. Kamuoyumuz bu tür haberlere doğrudan bizden açıklama olmadıkça dikkat etmeli. Böyle durumlarda Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığımız gerekli açıklamaları yapar dedi. Gazetecinin böyle bir olay var mı - sorusuna Davutoğlu, Hayır, olduğu zaman bilgilendiririz yanıtını verdi.
    
     -Türkiye - Yunanistan ilişkileri-
    
     Davutoğlu, Yunanistanın Ege Denizinde petrol arama çalışması başlattığı haberleriyle ilgili bir soru üzerine konuyu yakından takip ettiklerini vurguladı.
     Davutoğlu, şöyle konuştu:
     Yunanistan ile aramızda istişare kanalları mevcut. Değerli dostum Sayın Dimitri Druças ile son görüşmelerimizde bu konuları, Türkiye ve Yunanistan ilişkilerini konuştuk. Tek taraflı adımlardan, böylesi kritik dönemlerde kaçınılması gerektiği kanaatini taşıyoruz. Çünkü Türkiye ile Yunanistan arasında olumlu atmosfer var. Mart ayı başında Yüksek Dereceli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı ile ilgili tarih tespitinde büyük ölçüde mesafe alındı. Onu gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla bugünlerde Türkiye-Yunanistan ilişkileri bu ivmeyi kazanmışken bütün atılacak adımları, bu istişare içinde birlikte atmamız önem taşır.
     Tabi herkes ulusal pozisyonunu biliyor. Böyle bir durumda Türkiye de mukabil adımlar atar. Ama buna ihtiyaç hissedilmeyeceğini ümit ediyorum. Yunanistan ile aramızda zaten işleyen bir mekanizma var.
     Bir gazetecinin Patriot füzelerinin taşınması masraflarıyla ilgili Almanya ile anlaşmazlık çıktığı iddiaları bulunduğunu, bunun doğru olup olmadığını sorması üzerine Davutoğlu, Hayır. Bunlar NATO içinde, ikili olarak istişarelerle yürütülüyor. Bu konularda spekülatif haberlerden kaçınmak lazım yanıtını verdi.
     Bakan Davutoğlu, daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlunu makamında ziyaret etti.
     Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada da İzmirden güzel hatıralarla ayrıldığını, EXPO sürecinde zor bir yarış içinde olduklarını ancak zoru başarmanın mutluluk verdiğini ifade etti.
     Kocaoğlu da, 5. Büşükelçiler Konferansının İzmirde düzenlenmesiyle İzmirin EXPO yarışında elinin güçlendiğini belirterek Davutoğluna teşekkür etti.
    
     Muhabir: Halil Şahin / Tolga Albay
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İzmirde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER