Diyabetik hastaların yaşam kalitesi

Diyabetik hastaların yaşam kalitesi -İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yalçın: -Diyabet, kontrol altında tutulduğu sürece hastanın kaliteli bir yaşam sürmesi mümkün olur ancak bazı hastalıklar ve enfeksiyonlar diyabet hastaları i


TEKİRDAĞ (A.A) - Diyabetin kontrol altında tutulduğu sürece hastanın kaliteli bir yaşam sürmesinin mümkün olabileceği ancak bazı hastalıkların ve enfeksiyonların diyabet hastaları için hayati tehlike taşıdığı bildirildi.
     İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada, bazı hastalıkların diyabetlilerde acil müdahale gerektirdiğini belirterek, diyabetlilerin hastalıklarla ilgili bilgi sahibi olmasının kritik önem taşıdığını kaydetti.
     İnsülin dozunun azaltılması veya kesilmesi, solunum yolu enfeksiyonları, ishaller, idrar yolu enfeksiyonları, alkol, safra kesesinde taş, aşırı yüksek kan yağları gibi durumların diyabetlilerde en önemli acil komplikasyon olduğunu anlatan Yalçın, şu bilgileri aktardı:
     Bu durumda eğer en yakın sağlık kuruluşuna başvurulamıyorsa, ulaşana kadar bol su içilmelidir. Hasta, şekeri enerjiye dönüştüremediği için yağlar yakılacak ve yağların aşırı yakılmasına bağlı, ortaya çıkan son ürün olan keton cisimleri üretilecektir.
    
     -İdrarda şeker ve aseton ölçümü yapılmalı-
    
     Yalçın, keton cisimlerinin arasında en iyi bilinenin aseton olduğunu belirterek, çok fazla üretilmesinin vücudun asit-baz dengesini asit yönüne kaydırarak komaya neden olabileceğini, her hastanın evinde idrarda aseton ve şeker ölçüm çubukları bulundurması gerektiğini ifade etti.
     İdrarda şeker ve aseton ölçümü yapılmasının çok pratik ve yararlı bir yöntem olduğuna dikkati çeken Yalçın, idrarında şeker ve aseton pozitifliği saptanan hastanın en kısa zamanda bir hastaneye başvurması gerektiğini vurguladı.
     Yalçın, diyabetin kontrol altında tutulduğu sürece hastanın kaliteli bir yaşam sürmesinin mümkün olabileceğini bildirdi.
    
     Muhabir: Muhterem Erkul
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Diyabetik hastaların yaşam kalitesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER