Diyarbakırda at yarışı sezonu sona erdi

Diyarbakırda at yarışı sezonu sona erdi -Türkiyenin en büyük hipodromunda 6 Eylülde başlayan ve 4 ay süren sezon süresince 55i İngiliz, 57si Arap toplam 112 koşu yapıldı -Hipodrom Müdürü Çelik: Hipodrom bu sezon kurulu bu


DİYARBAKIR (A.A) - Türkiyenin en büyük hipodromu özelliğine sahip olan Diyarbakır Hipodromunda bu sezon at yarışı heyecanı sona erdi.
     Türkiye Jokey Kulübünce (TJK) yaklaşık 6 yıl önce Çınar ilçesine 6, Diyarbakır kent merkezine ise 26 kilometre uzaklıktaki Beşpınar köyünde bin 500 dönüm alan üzerinde kurulan ve 4 yıldan bu yana da hizmet veren Türkiyenin en büyük hipodromu olma özelliğine sahip Diyarbakır Hipodromunda 6 Eylülde Valilik Kupası koşusu ile başlayan 4 aylık sezon sona erdi.
     Bölgede atçılığın canlanmasını sağlamak amacıyla kurulan ve bu sezon toplam 16 yarış gününde 55i İngiliz, 57si de Arap olmak üzere toplam 112 koşu yapılan hipodromda gelecek sezon için hazırlıklara şimdiden başlandı.
     Hipodrom Müdürü Yılmaz Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, at neslinin ıslahını ve yetiştiriciliği teşvik etmek, bölge halkına ekonomik ve sosyal yönden katkılar sağlamak amacıyla 18 milyon lira bütçe ile kurulan Türkiyenin en büyük hipodromunda, 20 metre eninde ve 1600 metre uzunluğunda kum pist, 1500 seyirci kapasiteli tribün, at hastanesi, padok, doping kontrol binası, kır kahvesi, nalbanthane ve 216 ahır pansiyonu ile atçılık sektörü ve at yarışı tutkunlarına hizmet verdiklerini söyledi.
     Amaçlarının geçmişte olduğu gibi bölgede atçılığın yeniden canlanmasını sağlamak olduğunu ifade eden Çelik, Diyarbakırda atçılığın sosyal yaşama olduğu kadar ekonomiye de büyük oranda katma değer sunduğunu belirtti.
    
     -Ekonomiye katkısı-
    
     Çelik, 400 kişiye istihdam sağlanan hipodromun, Çınar Belediyesinin mücavir alanında yer aldığından ilçeye Eğlence Vergisi adı altında çok büyük katkı sunduğunu bildirdi.
     Müşterek bahis geliri ile ülke ekonomisine katma değer sunan yarışlardan elde edilen gelirin büyük bir kısmının ülke ekonomisine geri döndüğüne dikkati çeken Çelik, Hipodromun bugüne kadar kurulu bulunduğu Çınar ilçesine eğlence vergisi adı altında aktardığı kaynak bu sezon da dahil 6 milyon lirayı bulacak. Hipodrom bu sezon kurulu bulunduğu ilçeye eğlence vergisi adı altında 2 milyon lira kaynak aktaracak. Bu son derece önemli bir katma değer yaratıyor dedi.
     Çelik, Diyarbakırda tarihsel geçmişinde yer alan atçılık sektörünün gün geçtikçe daha da gelişim gösterdiğini, Diyarbakırlı at sahiplerinin dernek çatısı altında bir araya gelerek Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği Diyarbakır Şubesini kurduğunu belirterek, dernek çatısı altında bir araya gelen atçıların bu sektörü profesyonel anlamda geliştirmek ve hak ettiği yere getirmek için ciddi çalışmalar yaptığını söyledi.
    
     -Çocuklara at sevgisi kazandırılacak-
    
     Çelik, vatandaşları hipodrom ile buluşturmak amacıyla yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade ederek, şöyle dedi:
     Bu kapsamda iki yılda 8 bin ağaç dikimi yapılarak yaklaşık 140 dekar alan ağaçlandırıldı. Türkiyenin en büyük hipodromu unvanımıza böylece, en fazla ağaçlandırılan hipodrom unvanını da eklemiş olduk. Bu alanın 40 dekarlık kısmını piknik ve mesire alanı olarak düzenleyerek bin 700 ağaç dikimi gerçekleştirdik. Bu alanda kamelya, piknik masaları ve çocuk oyun parkları yer alacak. Hipodrom yerleşkesinin büyük volkanik taşlardan oluşması sebebiyle bu alan valiliğin talimatları ile İl Özel İdare ve DSİ 10. Bölge Müdürlüğünün iş makineleri ile 3 ayda taşlardan arındırılarak 8 bin fidan dikimi gerçekleştirildi. Destek sürdüğü sürece mevcut ağaçlara her yıl bin fidan daha eklenecektir. Yarış sevenlerin ve vatandaşların at yarışının dışında hipodromda Karacadağın temiz esintisi ve yeşillikleri altında soluklanabilmelerini de sağlamak istiyoruz. Ailelerin güzel saatler geçirmesi amacıyla oluşturduğumuz piknik ve mesire alanı tamamlandığında 1 pony clup yaparak çocuklara at sevgisi kazandırmak için çalışmalara başlanacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve kulübümüzün desteği ile Türkiye Jokey Kulübünün bulunduğu her mekan gibi Diyarbakır Hipodromunu da kısa sürede bölgenin cazibe merkezi haline getirmek için çalışmalarımız sürüyor.
    
     Muhabir: Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakırda at yarışı sezonu sona erdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER