Dondurmada hijyene dikkat

Dondurmada hijyene dikkat -GMO Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Var, besin değeri yüksek bir ürün olan dondurmanın üretim ve saklama koşullarındaki aksaklıklar nedeniyle sağlığa zararlı olabileceğini bildirdi


ADANA (A.A) - Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Işıl Var, besin değeri yüksek bir ürün olan ve yaz aylarında oldukça fazla tüketilen dondurmanın üretim sürecinde ve saklama koşullarındaki aksaklıklar nedeniyle sağlığa zararlı olabileceğini bildirdi.
     Prof. Dr. Işıl Var, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında serinlemek için insanların oldukça fazla tükettiği dondurmaların protein, karbonhidrat ve yağ ile birlikte A, C, D, E ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri bünyesinde toplayan, besin değeri yüksek bir ürün olduğunu kaydetti.
     Dondurmanın üretim aşamasında karışıma uygulanan yetersiz pastörizasyon, kirli katkı maddelerinin kullanılması, kullanılan alet ve ekipman ile personel hijyenine dikkat edilmemesi, kullanılan suyun mikrobiyolojik bakımdan uygun olmayışı, çevre şartlarının uygunsuzluğu, kirli ambalaj materyali, dağıtım ve satış esnasında uygun şartların sağlanamaması nedeniyle oluşan mikroorganizmaların bu ürünü sağlığa zararlı bir gıda haline getirebildiğini ifade eden Var, Özellikle buzdolabı sıcaklığında gelişmesini sürdürebilen, soğuğa dirençli ve bazı durumlarda pastörizasyon sıcaklığına dayanıklı bir bakteri olan listeria monocytogenesin neden olduğu listeriosis hastalığı menenjit, hamilelerde düşük gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir ifadelerini kullandı.
     Var, insan sağlığı açısından büyük ölçüde tehlike yaratan e.coli ve klebsiella pneumoniae gibi bakterilerin de bu dondurmada olabildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
     Bu bakteriler karın ağrısı, bulantı, kusma, şiddetli ishaller gibi soğuk algınlığıymış gibi belirtilere, halk arasında zatürre diye bilinen akciğer enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Bu sonuçlar, dondurma üretilen işletmelerde yetersiz hijyen uygulamalarının varlığını ve aynı zamanda dondurmada kullanılan sütün yetersiz pastörizasyonu veya pastörizasyon sonrası tekrar bulaşmaların söz konusu olduğunu göstermektedir. Bunların yanı sıra açıkta satılan dondurmaların sunumu sırasında personel hijyeninden, temiz olmayan alet-ekipmandan kaynaklanan problemler yaşanmakta ve tüketicinin sağlığını tehdit etmektedir.
    
     -Dondurma üretiminde standardizasyon yok
    
     Türkiyede dondurma üretiminin genellikle ufak imalathanelerde geleneksel yöntemlerle yapıldığını ve üretimde herhangi bir standardizasyon bulunmadığına dikkati çeken Var, üretimden tüketime kadar her aşamada görülen farklılığın, dondurmanın mikrobiyolojik kalitesini de etkilediğini vurguladı.
     Var, dondurma üzerine yapılan çalışmalarda, üretimde hijyenik koşulların yeterince sağlanmadığı sonucunun çıktığına işaret ederek, Ayrıca ülkemizde sürekli olarak yaşanan elektrik kesintileri de soğuk zincirde kırılmalara neden olduğundan, dondurmadaki mikrobiyolojik riski arttırmaktadır. Dondurmaların üretiminde İyi Üretim Uygulamalarının yanı sıra HACCP uygulanması bir zorunluluk olarak görülmektedir. Özellikle yaz aylarında üretimlerine hız veren ve kapasitelerini arttıran dondurma üreticilerinin ilgili kurumlarca çok sık olarak denetlenmesi ve ürünlerin mikrobiyolojik kalitelerinin tespit edilmesi gerekmektedir dedi.
     (ZHL-ST)
<< Önceki Haber Dondurmada hijyene dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER