Dünya Aşı Haftası

Dünya Aşı Haftası -Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: "Ülkemizde yalnızca aşı uygulanarak her yıl yaklaşık 40-50 bin bebeğin aşı ile korunulabilir hastalıklardan dolayı ölümü önlenmektedir"


TRABZON (A.A) - Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Türkiyede yalnızca aşı uygulanarak her yıl yaklaşık 40-50 bin bebeğin aşı ile korunulabilir hastalıklardan dolayı ölümünün önlendiğini bildirdi.
     Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede Genişletilmiş Bağışıklama Programının (GBP) amacının, aşı ile korunulabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesi olduğunu ifade etti.
     Türkiyede 1985 yılından bu yana yürütülen GBP kapsamında başarılı çalışmalar yapıldığını kaydeden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
     "Her 100 çocuktan 97si aşı takvimine göre aşılanarak dünyada birçok ülkenin başaramadığı yüksek aşılama hızlarına ulaşılmıştır. Bu program difteri, boğmaca, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tetanoz, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, su çiçeği, hemofilus influenza tip B ve streptokokus pnömoniye bağlı invaziv pnömokokal hastalıkları kapsamaktadır. 2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa karşı aşılama yapılıyordu. 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında hip, kızamıkçık, kabakulak aşıları uygulanmaya başlanmıştır. 2008 yılı başından itibaren DaBT-İPA-Hip aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış, böylece bir seferde beş hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır. Kasım 2008 tarihinden itibaren ise mayıs 2008 doğumlu çocuklardan başlamak üzere, KPA aşısı takvime eklenmiştir. Böylelikle aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11e yükselmiştir."
     Hamzaoğlu, 2010 yılında ilköğretim birinci sınıfta uygulanmak üzere aşı takvimine dörtlü karma aşısının eklendiğini, bu şekilde bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı uygulanmasına başlandığını belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı:
     "Nisan 2011 tarihinden itibaren de daha geniş koruyuculuk sağlayan konjuge pnömokok aşısı uygulanmaya başlanmıştır. 2012 yılında hepatit A aşısı, 2013 yılında ise su çiçeği aşısı eklenmiştir. Sağlık Bakanlığımız bağışıklama hizmetlerine büyük önem vermektedir. 2002 yılında aşılama için 18 milyon lira harcanırken 2012 yılında yaklaşık 400 milyon lira harcanmıştır. Ülkemizde yalnızca aşı uygulanarak her yıl yaklaşık 40-50 bin bebeğin aşı ile korunulabilir hastalıklardan dolayı ölümü önlenmektedir. Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bu hakkına saygılı olalım, çocuklarımızın aşılarını zamanında yaptıralım."
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Dünya Aşı Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER