Dünya Astım Günü

Dünya Astım Günü -Yalova Halk Sağlığı Müdürü Dedecan: "Astım tedavisinde önemli olan hastanın eğitimidir"


YALOVA (A.A) - Yalova Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, astım tedavisinde önemli konunun hasta eğitimi olduğunu bildirdi.
     Dedecan, 2 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, astımın hava yollarının daralmasıyla ortaya çıkan, her yaştaki bireyi etkileyebilen ve günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayan yaygın bir solunum sistemi hastalığı olduğunu belirtti.
     Hastalığın öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi şikayetleriyle ortaya çıktığını belirten Dececan, şunları kaydetti:
     "Kriz döneminde hava yollarını saran kaslar kasılır, ödem ve şişlik artar, ilerleyen iltihapla hava yolu duvarı kalınlaşır. Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı mukus salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum, artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini göstermektedir. Astım tedavisinde önemli olan hastanın eğitimidir. Astım, hasta hekim ve hasta yakınlarının işbirliğiyle tedavi edilebilir. Tedavi uzun sürelidir."
    
     Muhabir: İsmail Ersan / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Dünya Astım Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER