Dünya halklarının mistik müzikleri Konyada sahnelenecek

Dünya halklarının mistik müzikleri Konyada sahnelenecek -Hz. Mevlananın 805. doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl 9uncusu düzenlenecek Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivalinde İrandan Gürcistana, Moritanyadan Hindist


KONYA (A.A) - Mümin Altaş - Hz. Mevlananın 805. doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl 9uncusu düzenlenecek Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivalinde İran, Bulgaristan, Afganistan, Çek Cumhuriyeti, Moritanya, Çin, Gürcistan, Hindistan ve Türkiyeden sanatçılar ve gruplar sahne alacak.
     22-30 Eylül tarihleri arasında Mevlananın huzur veren yeşil kubbesinin gölgesinde düzenlenecek festivalde, mistik müzik alanında dünyanın en önemli grupları sahne alacak.
     Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek halka açık konserler ücretsiz izlenebilecek.
     Festivalde, İran Horasan müziğinin en önemli temsilcisi Sima Bina, Grammy ödüllü Le Mystere des Voix Bulgares, Afganistandan Üstad Ghulam Hussain, Çek Cumhuriyetinden Schola Gregoriana Pragensis, Moritanyadan Coumbane Mint El Warakane, Çinden Sanubar topluluğu, Gürcistandan Aznash topluluğu, Hindistandan Purna Das Baul ve Türkiyeden Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu sanatseverlerle buluşacak.
    
     -Dünyanın önemli festivalleri arasında-
    
     Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivali 2004 yılından bu yana düzenlediklerini, ilk 4 yıl aralık ayında Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiklerini söyledi.
     Sonraki yıllarda festivalin eylül ayında Mevlananın doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamına alındığını vurgulayan Çıpan, şunları kaydetti:
     Bu festival Hz. Mevlanayı anma ve anlamaya yönelik oluşturuldu. Festivalimiz dünyadaki çok önemli mistik müzik festivalleri arasında yerini aldı. Festivalle ilgili grupların seçimi yaklaşık 200 grup arasından yapılıyor. Son derece başarılı bir çalışma. Davet ettiğimiz sanatçılar ve topluluklar önemli ödüller almış ve alanlarında yetkin kişiler ve gruplar. Herkesi bu mistik ziyafete bekliyoruz.
    
     -Purna Das Baul-
    
     Festival Genel Sanat Yönetmeni ve Devlet Sanatçısı Dr. Timuçin Çevikoğlu ise mistik müzik alanının çok geniş olduğunu, her inanışın farklı mistik müzik anlayışının bulunduğunu dile getirdi.
     Bu yıl çok orijinal müziklerin icra edileceğini anlatan Çevikoğlu, Festivalin en önemli icracılarından biri Hindistandan Purna Das. Çok orijinal bir müzik icra ediyor. 79 yaşında ve hala heyecanla konserlerine devam ediyor. 127 farklı ülkede yüzlerce konser vermiş birisi. Bu müziklerle farklı inanıştaki insanlar birbirleriyle olan ortak noktalarını bulacak. Bu sanatçıları görme fırsatını başka zaman bulamayabilirsiniz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Dünya halklarının mistik müzikleri Konyada sahnelenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER