Dünya İnsan Hakları Günü

Dünya İnsan Hakları Günü -Eğitim Bir-Sen Kadın Kayseri Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Canan Urat: -Başörtüsü doğuştan gelen bir insanlık hakkıdır ve okullarda öğrencilere tanınan kıyafet serbestliğinin başörtüsünü de kapsayac


KAYSERİ (A.A) - Eğitim Bir-Sen Kadın Kayseri Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Canan Urat Başörtüsü doğuştan gelen bir insanlık hakkıdır ve okullarda öğrencilere tanınan kıyafet serbestliğinin başörtüsünü de kapsayacak şekilde öğretmenlere de derhal verilmesi gerekmektedir dedi.
     Eğitim-Bir-Sen Kayseri Şubesinin Dünya İnsan Hakları Günü sebebiyle düzenlediği basın açıklamasında konuşan Urat İnsan varken ders özne haline getirilmekte, esas özne insandır. Başörtüsü inanç özgürlüğünün ta kendisidir diye konuştu.
     Başörtüsü yasağının kadınları çalışma hayatının dışına ittiğini vurgulayan Ural şunları kaydetti:
     Özgürlük, eşitlik ve adaletin sürgün edildiği her yerde, acıya maruz kalanlar en çok kadınlar ve çocuklar olmuştur. Bütün kirli hesaplar en çok onları vurmuştur. Onlarca yıldır, din-siyaset, gelenek-modernlik, din-devlet gerilimlerinin kurbanı çoğu kez kadınlar olmuştur. Dün üniversiteye gittiğimizde bizi ikna odalarıyla karşılayanlar, bir kalbimizin, bir insanlık onurumuzun olduğunu düşünmeden ilkel öfkeleriyle bize diz çöktürmeye çalıştılar. Karanlık, kibirli güç odakları çıkarlarını korumak için zorunlu gördükleri çatışma için, inancımızın gereği olan başörtüsünü, daha derinlerde aklımızı, kalbimizi ve inancımızı kavgalarının ortasına atmaktan çekinmediler.
     Başörtüsü yasağının toplumda ötekileştirmeye yol açtığını dile getiren Urat şöyle devam etti:
     Başlarını örten kadınlara yıllardır reva görülen hukuksuz uygulamalar bir ötekileştirmedir. Ötekileştirmeye artık son vermeliyiz. Kadınların imani, insani değerleri, evrensel hukuktan kaynaklanan hakları görmezden gelinerek üretilen bu yasak açık bir insanlık ayıbıdır. Sahip olduğumuz değer, birikim ve eğitimi görmezden gelen, yaşama arzumuzu ve enerjimizi yok eden bütün uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Toplumsal hayatın hiçbir aşamasında sorun olarak görülmeyen başörtüsü, toplum mühendisleri eliyle sorun haline getirilmiştir.
     Kamuda, her alanda ve konumda, tüm mesleklerde, hiç bir istisna ileri sürülmeksizin başörtülü çalışma hakkımızı istiyoruz diyen Urat, sözlerini şöyle tamamladı:
     Akademide, yargıda, eğitimde, sağlıkta, sporda ve siyasette başörtülü- başı açık ayrım yapılmaksızın, herkesin eşit vatandaşlık hakkını kullanmasını istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı yeni yayımladığı öğrencilerin kılık kıyafet yönetmeliğinde başörtüsünü sadece imam hatiplerle ve Kuran-ı Kerim dersi ile sınırlamıştır. Biz yasaklar kalksın derken yasağı meşrulaştıran bu yaklaşımı da asla kabul etmiyoruz. Bakanlık bu defoyu tez elden ortadan kaldırmalı, ders merkezli hak kullanımı ayıbından bir an önce kurtulmalıdır.
    
     Muhabir: Sercan Küçükşahin / İsmail İçer
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Dünya İnsan Hakları Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER