Dünya Sağlık Haftası

Dünya Sağlık Haftası -Halk Sağlığı Müdürü Durulmuş: "Hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır"


BAYBURT (A.A) - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş, hipertansiyonun önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
     Durulmuş, "Dünya Sağlık Haftası" dolayısıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıkları Birimince Türk Dünyası Parkında açılan standı ziyaret etti.
     Sağlık Haftasının amacının, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda, sağlıkla ilgili bilgilerin geniş halk kitlelerine ulaştırılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, bireylerin sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmeleri ve hastalanmadan gerekli tedbirlerin alınması olduğunu belirtti.
     Dünya Sağlık Örgütünün 7-13 Nisan Dünya Sağlık Günü için "hipertansiyon" konusunu tema olarak belirlediğini ifade eden Durulmuş, "Hipertansiyon basit olarak yüksek kan basıncı demektir. Kan basıncı, kanı kalpten dokulara taşıyan damarlarda oluşan basınçtır. Hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır" dedi.
     İnsan sağlığının sürekliliği için verilen önerilere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Durulmuş, şunları söyledi:
     "Öncelikle hipertansiyondan korunmak için önlemler alınmalıdır. Tuz alımını azaltmak, dengeli diyetle beslenmek, alkol kullanımından kaçınmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı vücut ağırlığını korumak ve tütün kullanımından kaçınmak hipertansiyon riskini azaltmaktadır. Sigara içilmemeli ve diğer tütün ürünleri kullanılmamalıdır. Sigara içmek en tehlikeli alışkanlıkların başında geliyor. Önlenebilir hastalıklara en çok sigara neden oluyor. Dünyadaki ölümlerin temel nedenleri arasında sigara üst sıralarda yer alıyor. Düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir. Egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz yapmak, yüksek kan basıncı, diyabet, osteoporoz, depresyon, olası bağırsak kanseri, felç ve sırt hasarlarını azaltmaya yardımcı oluyor."
     Stantta, vatandaşlara ücretsiz kan şekeri ve tansiyon ölçümü yapılarak yeterli ve dengeli beslenme, obezite, diyabet, fiziksel aktivite ve kanser konusunda bilgi verildi.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet özcan
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Dünya Sağlık Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER