Ecdadın asaletini gösteren Hükümet Konağı

Ecdadın asaletini gösteren Hükümet Konağı -Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Kastamonuyu ziyaretinde kimlikli, asaletli diye övdüğü iki asırlık hükümet konağı, bir yandan yerli ve yabancı turistlerin ilgisi çekerken diğer yandan


KASTAMONU (A.A) - Esra Karamuk - Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Kastamonuyu ziyaretinde kimlikli, asaletli diye övdüğü iki asırlık Hükümet Konağı, bir yandan yerli ve yabancı turistlerin ilgisi çekerken diğer yandan aktif şekilde halka hizmet vermeye devam ediyor.
     Mimar Vedat Tek tarafından 1902 yılında inşa edilen Hükümet Konağı, kent kimliğinin en önemli simgeleri arasında yer alıyor.
     110 yıl önce inşa edildiği ilk halini koruyan bina, çevresindeki 19. yüzyıla ait diğer anıtsal kamu binalarıyla geçmişi tüm ihtişamıyla günümüze taşıyor.
     Mustafa Kemal Atatürkün, 24 Ağustos 1925 tarihinde mareşal üniformasıyla ziyaret ettiği Hükümet Konağı, Kastamonu ile özdeşleşen sembollerin başında geliyor.
     Üç katlı, dikdörtgen planlı kargir binaya, uzun cephesinin ortasında yer alan iki sütun ile taşınan sivri kemer arasından verilen, girişine görkemli bir merdivenle bir kat çıkılarak ulaşılıyor.
     Hükümet Konağı, geniş ahşap saçakları, dış duvar süslemeleri ve pencere şekilleriyle Osmanlı Dönemi mimari tarzını yansıtıyor. Yapı, plan ve stil açısından ise batı klasizminin izlerini taşıyor.
    
     -Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş-
    
     Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı Devletinde vilayetlerin hükümet konaklarından yönetildiğini ifade ederek, Demekki o zaman Kastamonuya merkezi idarenin bakışı çok daha kapsamlıydı. Kastamonuya gelişebilecek, büyüyebilecek, geleceğe dönük ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede bir Hükümet Konağı tasarlanmıştı. Kastamonu Osmanlının son döneminde verilen o karar sayesinde bir sembol esere, binaya ev sahipliği yapıyor diye konuştu.
     Bektaş, hem Kastamonululara hizmet etmeyi hem de böylesine sembol bir binayla her gün karşılaşmayı şans gördüğünü vurgulayarak, böyle bir binada çalışmanın kendisini çok mutlu ettiğini dile getirdi.
     Bektaş, bu tarz binaların çok fazla kalmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:
     Osmanlı Devletinin Kastamonu için öngördüğü model ve öngördüğü Hükümet Konağı binası, gerçekten bir sembol değerinde. Biz bu binanın değerini biliyoruz, Kastamonu da biliyor. Ve sonuna kadar da aslına uygun olarak yaşatmaya çalışacağız.
    
     -Restore edilecek-
    
     Binayı güzel bir projeyle restore etmeye hazırlandıklarının altını çizen Bektaş, Projemiz tamamlandı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan da onaylandı. Şu anda ödenek arayışı içerisindeyiz. Eğer ödeneğini bulabilirsek zaman içerisinde binadaki bozulmaları da gidererek, aslına uygun hale getirmeye çalışacağız ifadesini kullandı.
    
     -Cumhurbaşkanı Gül ne demişti--
    
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kastamonuyu ziyareti sonrası twitterdan yaptığı değerlendirmede, Hükümet Konağı ve yanındaki anıt binalara ilişkin, Bu binalardaki kimlik ve asalet maalesef bugünkü kamu binalarında yok ifadesini kullanmıştı.
     Gül ziyareti sırasında da şöyle konuşmuştu:
     Hepsini şöyle seyrettiğinizde ne kadar şirin, ne kadar kimlikli, ne kadar asaletli. Bunları kaybetmemek lazım. Başka şehirlerde yok bu tip. Başka şehirlerde bir tane bulabilirsiniz, iki tane bulabilirsiniz bu binalardan. Kastamonuda gerçekten yan yana şöyle bir meydana baktığınızda birden bire on tane sayabilirsiniz.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Ecdadın asaletini gösteren Hükümet Konağı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER