Edirne Valiliği, görüntü kirliliğine karşı mücadele

Edirne Valiliği, görüntü kirliliğine karşı mücadele başlattı -Vali Duruer: -Edirneyi levhalarla, at arabalarıyla, faytonlarla veya serbest gezen atlarla tahrip ediyoruz


EDİRNE (A.A) - Edirne Valisi Hasan Duruer, kentin levhalarla, at arabalarıyla, faytonlarla veya serbest gezen atlarla tahrip edildiğini söyledi.
     Vali Duruer, İzzet Arseven Kent Ormanında yaptığı incelemenin ardından, gazetecilere yaptığı açıklamada, Edirne Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Bulgaristanın Elhovo Belediyesi işbirliğiyle uygulanan Edirne ve Elhovoda Dinlenme, Spor ve Turizm Koşulları Oluşturma Amaçlı İşbirliği projesi kapsamında kent ormanında yapılan düzenlemeleri beğenmediğini bildirdi.
     220 dönümlük Kent Ormanının Edirne İl Özel İdaresine tahsis edildiğini, işletme hakkının da Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliğine verildiğini anımsatan Duruer, Benim düşüncem, devlet iyi bir işletmeci değildir. İyi bir işletmeci olmadığını da kent ormanındaki tesislerden görüyorsunuz. Hiçbir misafirimi oraya götürmüyorum çünkü baktığınız zaman ne temizlik var, ne tertip var, ne düzen var diye konuştu.
     Proje sonrası ortaya konulan uygulamaları da kötü olarak değerlendiren Duruer, şunları kaydetti:
     Kent Ormanı, direk ormanı haline gelmiş, ağaçtan çok direk var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey olamaz, o tesisi kapatıyoruz. İşletme olmayacak orada. Vatandaşın rahatça gezebileceği, çoluğu çocuğuyla piknik yapabileceği, sporunu yapabileceği bir yer haline getirmek istiyoruz. Oradaki projeyle ilgili sıkıntılar var çünkü Bulgaristanla sınır ötesi anlaşması çerçevesinde yapılmış.
     Karşı tarafla görüşmelerimiz sürüyor. Projeyi revize etmek niyetindeyiz. Bu da kolay görünmüyor. Revize edebilirsek geri kalan meblağı oranın temizliğinde kullanacağız.
     Vali Duruer, 1,5 kilometrelik koşu parkuruna yaklaşık 5 metre arayla dikilen aydınlatma direklerinin doğal yapıyla örtüşmediğini kaydetti.
    
     -Görüntü kirliği nedeniyle sirenler kaldırıldı-
    
     Görüntü kirliliğine neden olan 3ü okul bahçesindeki 7 sirenin kaldırıldığını ifade eden Vali Duruer, şöyle devam etti:
     Çevre düzenlemesi konusunda Edirneye yakışmayan çok şey görüyorum. Bunlardan bir tanesi de sirenlerdi. Tam 7 tane siren vardı. 3 tanesi tarihi okulun bahçesindeydi. Bunlarla ilgili çalışma yaptık, tamamı kaldırıldı. Bu sirenler artık alışkanlık haline gelmiş, vatandaş sirenleri görmüyordu. 3 tanesi tarihi okulların bahçesi içindeydi ve ciddi bir görüntü kirliliği meydana geliyordu.
     7 sirenin kaldırılması konusunda bir keşif yapılmış, 80 bin lira istenmiş bunların kaldırılması için. Hurdacı çağırdık, demirin kilosunu 40 kuruşa aldığını söyledi. Yerinden sökerek kilosunu 30 kuruştan alırım dedi. 80 bin liradan kurtulduğumuz gibi tarihsel restorasyonlara katkı amacıyla bu parayı kullanmış olacağız.
    
     -Başıboş gezen atlar bir tek Hindistanda var-
    
     Kentte gezen başı boş atlarla ilgili de çözüm üretilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Duruer, Şehrin görüntüsünü bozan, rahatsız eden konularda ciddi çalışma yapmamız lazım. Şehir mükemmel ama kendi elimizle bunu tahrip etmişiz. Edirneyi levhalarla, at arabalarıyla, faytonlarla veya serbest gezen atlarla tahrip ediyoruz. Dünyanın hiç bir yerinde Hindistan hariç serbest gezen hayvan olmaz. Ben Avrupanın hiçbir yerinde başıboş gezen at görmedim diye konuştu.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Salih Baran
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Edirne Valiliği, görüntü kirliliğine karşı mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER