Efsane güreşçi Kaplanın kerpiç evi müzeye

Efsane güreşçi Kaplanın kerpiç evi müzeye dönüştürüldü -Sporcunun evinde özel eşyaları ve aldığı bazı ödüller de sergileniyor


AMASYA (A.A) - Dünya ve Olimpiyat şampiyonu milli güreşçi Hamit Kaplanın Amasyanın Hamamözü ilçesindeki evinin müze olması için başlatılan çalışmalar tamamlandı.
     Efsane sporcunun adının yaşatılması ve ilçede Hamit Kaplan gibi yeni şampiyonların yetiştirilmesine örnek olması için kaymakamlık, belediye ve özel idare kaynakları ile yapılan müze ev, açılışa hazır hale getirildi.
     Hamamözü Kaymakamı Kadir Güntepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milli sporcunun elde ettiği başarılar sayesinde adını güreş tarihine altın harflerle yazdırmış olduğunu söyledi.
     Kaplanın önemli bir değer olduğunu ve bu değeri yaşatmak adına yokluk ve zorluklarla, komşularının da yardımıyla yaptığı kerpiç evi müzeye çevirdiklerini anlatan Güntepe, Hamit Kaplan, ata sporumuz güreşi gerek ülkemize gerek dünyaya tanıtan ve spor tarihine çok ciddi büyük başarılar elde ederek imza atan büyük bir sporcumuzdur dedi.
     Efsane sporcu ve başarılarının yaşatılması için yaklaşık bir yıl süren bir çalışma sonucu Halit Kaplan Müze Evini hizmete sunduklarını kaydeden Güntepe, şöyle konuştu:
     Müze evin açılışını önümüzdeki hafta yapmayı planlıyoruz. Kullanılamaz haldeki kerpiç evi esnafın ve kamu kurumlarının desteğiyle Halit Kaplan Müze Evi olarak düzenleyerek sergilenecek hale getirdik. Bu evde milli güreşçimizin dünya ve Olimpiyat şampiyonluklarında kazandığı diplomaları ve madalyaları sergiliyoruz. Aynı zamanda söz konusu şampiyonalarda giydiği forma ve kıyafetler sergileniyor. Burası spora ve güreşe önem veren herkesin görmesi gereken bir yer haline geldi.
     Güntepe, yaklaşık 100 bin liraya tamamlanan evde sporcunun kullandığı ev eşyalarından fotoğraflarına kadar pek çok eşyanın sergilendiğini belirtti.
     Hamamözü Belediye Başkanı Mehmet Canıbek ise Halit Kaplan Müze Evinin özellikle sporseverlerin görmesi gereken bir yer haline dönüştürüldüğünü söyledi.
     İstiklal Marşını dünyaya ezberleten ve Türk bayrağını göndere çektiren milli sporcu Kaplanın 1960lı yıllarda güçlükle ve yoklukla, komşularının da yardımıyla yaptığı 4 odalı evini onarıp müze yaparak yaşatmayı arzuladıklarını kaydeden Canıbek, söz konusu hizmetle ilçeye hem kültür hem de spor yönünden katkı sağlamayı hedeflediklerini belirterek, ayrıca yeni Hamit Kaplanlar yetiştirmek için çeşitli çalışmalarının olduğunu anımsattı.
    
     -Hamit Kaplan kimdir-
    
     Amasyanın Hamamözü ilçesinde 20 Eylül 1934te dünyaya gelen Hamit Kaplan, antrenör Adil Cindemirin hocalığında genç yaşında minder güreşlerine başladı. 1965e kadar katıldığı ulusal ve uluslararası müsabakalarda,geçilmesi zor başarılara imza attı. 1965te güreşi bırakan ve ticarete atılan Kaplan, 5 Ocak 1976da Çorum yakınlarında geçirdiği kaza sonucu 42 yaşında yaşamını yitirdi.
     Efsane sporcunun kariyerinde elde ettiği bazı şampiyonluklar şöyle:
     1954 Balkan Şampiyonası (grekoromen), 1955 Akdeniz Oyunları Barcelona (grekoromen), 1956 Uluslararası Budapeşte (grekoromen), 1956 Dünya Şampiyonası İstanbul (serbest), 1956 Melbourne Olimpiyat Oyunları (serbest), 1957 Dünya Şampiyonası (serbest), 1957 Dünya Şampiyonası İstanbul (serbest), 1958 Balkan Şampiyonası (serbest), 1959 Dünya Şampiyonası Tahran (serbest), 1959 Akdeniz Oyunları Beyrut (serbest) ve 1960 Dünya Şampiyonası Budapeşte (serbest).
     Sporcunun ayrıca uluslararası 10 müsabakada ikinciliği, 4 müsabakada da üçüncülüğü bulunuyor.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Efsane güreşçi Kaplanın kerpiç evi müzeye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER