Ege Denizindeki deprem

Ege Denizindeki deprem -ÇOMÜ Öğretim Üyesi Bekler: -Deprem enerjisi itibariyle yapısal hasar oluşturabilecek özellikte olmayıp, mühendislik yapıları dışında hasar etkisi zayıf olmakla beraber, bölgede denge halindeki heyelanları a


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Bekler, Ege Denizinde dün meydana gelen depremle ilgili, Deprem enerjisi itibariyle yapısal hasar oluşturabilecek özellikte olmayıp, mühendislik yapıları dışında hasar etkisi zayıf olmakla beraber, bölgede denge halindeki heyelanları az da olsa harekete geçirebilecek bir depremdir dedi.
     Bekler, yaptığı yazılı açıklamada, 8 Ocakta Ege Denizindeki depremin orta büyüklükte bir deprem olduğunu belirtti. Depremin, yer kabuğu içinde yaklaşık 10 kilometre derinlikte olduğunu ifade eden Bekler, depremin, Kuzey Anadolu Fayının güney kolu olarak bilinen ve Biga Yarımadasını geçerek, yaklaşık Batı, Güney-Batı doğrultusunda büyük bir fay zonu içerisinde yanal atımlı bir fayın kırılması ile oluştuğunu kaydetti. Depremin yerinin, Biga Yarımadasının ana karasına paralel yaklaşık 55 kilometre, Çanakkale merkezine de 100 kilometre uzaklıkta denizde meydana geldiğini kaydeden Bekler, şunları bildirdi:
     Bu özellikli depremler bölgenin teknonik yapısı ile uyumlu olup bağımsız niteliktedir. Deprem, enerjisi itibariyle yapısal hasar oluşturabilecek özellikte olmayıp, mühendislik yapıları dışında hasar etkisi zayıf olmakla beraber, bölgede denge halindeki heyelanları az da olsa harekete geçirebilecek bir depremdir. Ana deprem sonrası çok sayıda küçük depremler bölgede belirli bir süre içerisinde devam edecektir. Hali hazırda ulusal deprem araştırma kurumlarının donanımları, depreme ait detaylı teknik analizini yapabilecek niteliğe sahip olup, ilerleyen zamanlarda özellikle yeri, derinliği ve net büyüklüğü hakkında bilgi vermesi beklenmektedir.
     Bölgenin zamanda ve mekandaki dağılımlarının aletsel dönem olarak da bilinen 1900 yıllarından sonra oluşan depremler incelendiğinde, bölgede bu depreme eş değer ve daha büyük depremleri görmekteyiz. 1912 depreminden bu yana 1983 yılına kadar büyüklükleri, 6.1 ile 7.3 arasında değişen 12 deprem Kuzeybatı Ege ve Biga Yarımadasında oluşmuştur. Bunlardan en önemlileri 1912 Mürefte ve 1953 Gönen depremleridir. Her iki deprem içinde istatistiki deprem tekrarlama aralığı, 60-130 yıldır.
     Bölgemizin ve Anadolunun teknonik görünümü ve karmaşıklığı ele alındığında, gerilim alanları olarak da tabir ettiğimiz büyük deprem oluşturma potansiyeline sahip faylar, gelecekte de benzer enerjiye sahip depremleri üreteceklerdir diyen Bekler, Bölgemiz, Anadolunun, yapısal hasarlarının en aza indirebilmek için özellikle şehirleşme alanlarında yapı stoklarının fiziksel durumları, zemin koşulları çok iyi bilinmeli ve gerekli görüldüğü durumlarda zemin ve yapıların teknik analizleri yapılmalıdır ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Ege Denizindeki deprem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER