Ekonomi Bakanı Çağlayan:(2)

Ekonomi Bakanı Çağlayan:(2) Geçmişte cari açık ithalat azalmasıyla ancak düşebilirken artık şükürler olsun aşı tuttu ve Türkiye 55 bin ihracatçısıyla uluslararası pazarlarda aslanlar gibi rekabet ederek bu rakamları elde etti


ADANA (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,Geçmişte cari acık ithalat azalmasıyla ancak düşebilirken artık şükürler olsun aşı tuttu ve Türkiye 55 bin ihracatçısıyla uluslararası pazarlarda aslanlar gibi rekabet ederek bu rakamları elde etti dedi.
     Çağlayan, Milliyet Gazetesinin Seyhan Otelde düzenlediği Geleceğe Yatırım Türkiyeye Yatırım Toplantılarında yaptığı konuşmada, Yeni Teşvik Sistemi hakkında bilgi vererek, 2023 yılındaki hedefleri ve bu hedefe ulaşmak için yapılan çalışmaları anlattı.
     Bu hedeflere iktidar ve muhalefetiyle Türkiyenin sahip çıkmasının bugüne kadar görülmemiş önemli bir durum olduğunu anlatan Çağlayan, Türkiyenin dünya yangın yerine dönmüşken dimdik ayakta, Avrupanın ise yatakta olduğunu söyledi.
     AK Parti iktidarı öncesi ekonomik durumla, şimdiki durum arasındaki farkları anlatan Çağlayan, 2023 yılında 500 milyar dolar mal ihracatının gerçekleştirileceğini ifade etti.
     Bu hedefin yakalanması için ihracatın her yıl yüzde 12 artması gerektiğini belirten Çağlayan, Biz yüzde 13,7 artırdık şu an itibariyle dedi.
     Çağlayan, ihracatın arttığını ve Türkiyenin büyüdüğünü belirterek, şöyle devam etti:
     Bugün açıklanan cari açık rakamları bize bu konuda son derece önemli mesajlar veriyor. Geçen yıl cari açığımız adeta korkulu bir rüyamız olmuştu. Herkesin eleştirdiği cari açık noktasıydı. Evet cari açığımız gerçekten yüksekti, hiç hafife alınmayacak yükseklikte bir rakamdı. Ama bugün gelmiş olduğumuz seviye bize gösteriyor ki, bu konuda almış olduğumuz kararlar, yapmış olduğumuz ihracat, evelallah tek tek bu işin meyvelerini toplamaya başladık. Eylül ayı cari açık rakamları açıklandı ve son 19 ayın en düşük cari açık rakamlarını gördük, 2,7 milyar dolar. İnşallah beklentimiz bunu daha da aşağı düşürmek.
     Eylül ayındaki cari açık rakamlarını değerlendiren Çağlayan, cari açığın 21,3 milyar dolarlık azalmasının altında yatan önemli şeyin ihracat olduğunu söyledi.
     Çağlayan, şöyle devam etti:
     Geçmişte cari açık ithalat azalmasıyla ancak düşebilirken artık şükürler olsun aşı tuttu ve Türkiye 55 bin ihracatçısıyla uluslararası pazarlarda aslanlar gibi rekabet ederek bu rakamları elde etti. Şimdi 4 çeyrektir Türkiye ihracatla büyüyor. Eğer bu yıl ihracatın büyümeye 5 puanlık katkısı olmamış olsaydı 2012 yılının ilk 6 ayındaki büyüme rakamımız yüzde 3,1 değil eksi yüzde 2 olacaktı dedi.
    
     -Eylül ayı işsizlik rakamları-
    
     Çağlayan, eylül ayı işsizlik rakamının yüzde 8,8 olduğunu, geçen yılın aynı ayına göre binde 4lük bir azalış, bir önceki aya göre ise binde 4lük artış olduğunu söyledi.
     Türkiyenin hem mevcut işsize hem de iş gücüne yeni giren kesime iş bulacağını belirten Çağlayan, Türkiyenin işsizlik rakamlarıyla diğer dünya ülkelerini birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Bu rakam yeterli mi- 8,8 tabi ki Türkiye için yetmez, biz bunu inşallah 3-5lere çektiğimiz günleri de birlikte göreceğiz dedi.
     Çağlayan, işsizliğin azalmasında özel sektörün önemli bir katkısı olduğunu belirterek, Bu başarı onların başarısı. Buradan siyasi prim çıkarma gibi bir alışkanlığım yok, ben özel sektörden geldim, siyasetin bittiği noktada yine özel sektöre döneceğim inşallah. Ne zaman biter bilmem ama ömür boyu bu işi yapmayacağım, meslek de edinmeyeceğim. İnşallah o günlere döndüğüm zamanlar yapmış olduğumuz işlerle başarılı işler yapmış biri olarak dönmek isterim dedi.
     Çağlayan, 2002 yılına kadar Türkiyeye gelen doğrudan yabancı yatırımın sadece son 8 yılda 8 katından fazlasının geldiğini belirterek, bunun yüzde 45inden fazlasının imalat sanayine geldiğini ifade etti.
     Bakan Çağlayan, 55 bin megavat olan kurulu elektrik gücünün 2023 yılına kadar en az 2ye katlamak gerektiğini belirterek, bunun da Türkiyenin en az 130 milyar dolar enerji alanına yatırım yapacağı anlamına geldiğini söyledi.
     Önümüzdeki 10 yılda da 110 milyar dolar da ulaştırma yatırımları yapılacağını bildiren Çağlayan, Türkiyenin en iddialı iki konteyner limanına İzmir-Çandarlı ve Mersinde sahip olacağını söyledi.
    
     -Genç nüfusun önemi-
    
     Çağlayan, Türkiyenin dünyanın en genç nüfusuna sahip ülkelerden biri olduğunu belirterek, iş gücünü süratle mesleki eğitime yöneltecek çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
     Avrupada, Avrupa Birliği Komisyonunun raporuna göre önümüzdeki 10 yılda 1 milyon 600 bin şirketin kapanacağının söylendiğini belirten Çağlayan, bu şirketlerin ekonomik sebeplerden değil, işi devredeceği ikinci veya üçüncü jenerasyonun olmamasından kaynaklanacağını ifade etti.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın boşuna En az 3 çocuk yapın demediğinin altını çizen Çağlayan, Eğer Türkiye bugünkü durumunu devam ettirirse 2037de biz de Avrupanın bugün içine düştüğü durumun içine düşeriz dedi.
     Çağlayan, Adananın ihracatını ve bu kente yapılan yatırımları da anlattı.
     Toplantıya Vali Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Milliyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila ile davetliler katıldı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Anıl Bağrık
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanı Çağlayan:(2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER