Ekonomi Bakanı Çağlayan: (1)

Ekonomi Bakanı Çağlayan: (1) -Türkiyenin faiz düşürmek için Fitchin Türkiyenin notunu artırmasına gerek yoktu Ama anlatamadık -Bizim bir bağımsız kuruluşumuz var. Niyetim onla kavga etmek değil. Çünkü sıkletlerimiz farklı


ADANA (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,Türkiyenin faiz düşürmek için Fitchin Türkiyenin notunu artırmasına gerek yoktu. Ama anlatamadık dedi.
     Çağlayan, Milliyet Gazetesinin Seyhan Otelde düzenlediği Geleceğe Yatırım Türkiyeye Yatırım Toplantılarında yaptığı konuşmada, Türkiyeye karşı haksızlık yapan kredi derecelendirme troykası olduğunu belirterek, bunların en ünlüsünün Fitch, diğerlerinin ise Standart & Poors (S&P) ile Moodys olduğunu ifade etti.
     Bu kuruluşların geçmişte Türkiye ile mukayese edilemeyecek ülkelere yüksek not verirken Türkiyeye her zaman düşük not verdiğini belirten Çağlayan, geçtiğimiz haftalarda Fitchin lütfettiğini ve Türkiyenin kredi notunu değiştirdiğini hatırlattı.
     Çağlayan, şöyle konuştu:
     Sabah ola hayrola. Biz zaten bunu 2-3-4 sene önce hak etmiştik bir kere. Türkiyenin hak etmiş olduğu hakkını teslim etti bu. Bu Türkiyenin itibarında değişiklik yapmaz. Türkiye itibarlı şükürler olsun. Olsa olsa Fitchin ve diğerlerinin kaybetmiş olduğu itibarları için onlara bir restorasyon imkanı verir. Yapılan bu açıklamadan dolayı zil takıp oynayacak halimiz yok. Biz zaten kendimizi ve durumumuzu biliyoruz. Bizim ülkemize geçen yıl dünyada kriz yaşanırken 16 milyar dolar yabancı sermaye geldi. Ülkemize olan güvende bir sıkıntı yok. Şimdi tabi ki bu Türkiyenin kaynak akışını getirecek. Türkiye bir kaynak akışı sağlayacak. Türkiye için önemli ama şimdi biz gerek hükümet ve bakanlık olarak bundan sonra gelecek olan bu kaynağı çok iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Bu kaynağı tüketime değil mutlak suretle yatırım için ihtiyaç duyan KOBİye, esnafa, yeni yatırımcıya kanalize etmemiz gerekiyor.
     Çağlayan, bu kararın beraberinde bir faiz düşüşü getireceğini belirterek, Türkiyenin faiz düşürmek için Fitchin Türkiyenin notunu artırmasına gerek yoktu. Ama anlatamadık. Bizim bir bağımsız kuruluşumuz var. Niyetim onla kavga etmek değil. Çünkü sıkletlerimiz farklı. Ben Türkiye Cumhuriyetinin Ekonomi Bakanıyım, biliyorum nerede olduğumu. Ama maalesef bu konuda Türkiye faizleri daha önce düşürebilecek bir durumda olurdu dedi.
     Faizin yüksek olmasının sanayici ve yatırımcı açısından bir maliyet enflasyonu olarak karşısına çıktığının altını çizen Çağlayan, kredi maliyetindeki her bir artı puanın bu ülkenin yatırımcısına, dolayısıyla tüketicisine yazdığını ve aleyhine çalıştığını söyledi.
     Çağlayan, şöyle devam etti:
     Şimdi görüyorum ki Merkez Bankası Başkanı, Bu paranın gelmesiyle beraber gerekirse faizleri düşürürüz diyor. İyi, 3 ay sonra da olsa aynı noktaya gelmekten dolayı kutluyorum kendisini. Hani bir şarkı var, Daha önceler nerelerdeydiniz diye başlar. Şimdi bugün bu parayı bu şekilde kanalize ederken, faizin düşürülmesi ve gelen paranın da Türk Lirasını aşırı değerlendirmemesi gerekiyor. Kim sağlayacak bunu, işte Merkez Bankası başta olmak üzere regülatör kuruluşlar bunu sağlayacak. Çünkü Türk parasının aşırı değerlenmesi Türkiyede ihracatı olumsuz etkiliyor. Ama asıl önemli olan ithalatı daha fazla körüklüyor. Bir talep yaratıyor, düşük ithalattan dolayı, kur baskısından dolayı. Ümit ediyorum ki inşallah bunu en iyi şekilde değerlendireceğiz ve Türkiye yeni yatırım teşvik sistemiyle cari açık meselesini gündeminden silecek bir yapıya gelecek. Bunu bugün, yarın değil 4-5 yıl sonra inşallah görmeye başlayacağız.
    
     -Türkiyenin ekonomik başarısı-
    
     Çağlayan, bugün gelinen seviyede cari açığın düşmesinin son derece önemli ve anlamlı olduğunu ancak cari açığın ihracattan dolayı düşmesinin hepsinden daha önemli olarak ortaya çıktığını sözlerine ekledi.
     Türkiyenin daha da büyüyeceğini, Uyusun da büyüsün olmayacağını anlatan Çağlayan, Türkiyenin her yıl ortalama yüzde 5 ile yüzde 6 büyümek zorunda olduğunu, başka bir çarenin de olmadığını kaydetti.
     Çağlayan, Türkiyenin krizi bir fırsata çevirdiğini belirterek, geçmişte Almanya, Kore ve Japonyayı anlatırken bugün ise artık Türkiyenin dünyanın her yerinde konuşulan bir ekonomik başarısı olduğunu söyledi.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Anıl Bağrık
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanı Çağlayan: (1) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER