Ekonomi Bakanı Çağlayan:

Ekonomi Bakanı Çağlayan: -2023te Türkiyeyi süper lige taşıyarak, dünyanın süper ülkelerinden biri haline getirmek istiyoruz -Bugün adeta nefes darlığı yaşayan ABnin çıkış kapısı Türkiyedir (Fotoğraflı-G


MERSİN (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2023te Türkiyeyi süper lige taşıyarak, dünyanın süper ülkelerinden biri haline getirmek istiyoruz dedi.
     Bakan Çağlayan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen Avrasya Coğrafyasında Bölgesel Ekonomik Entegrasyonlar ve Türkiye konulu toplantıya katıldı.
     Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, böylesine yoğun bir küresel kriz ortamında, Türkiye ve Avrasya arasındaki işbirliğinin öneminin daha da arttığını vurguladı.
     Küresel krizin çözümünün küresel işbirliğiyle olacağını ifade eden Çağlayan, şunları söyledi:
     Küresel işbirliği sadece ekonomik, ticari anlamında değil, kültürel, turizm, tarih ve lojistik, her anlamda önemli işbirliğine gebe. Bölgemiz büyük bir bölge. 25 milyon metrekarelik alandan bahsediyoruz. Avrasya deyince 350 milyondan fazla nüfus yoğunluğundan bahsediyoruz. Toplam 2 trilyon dolardan fazla milli gelire sahip bölgesel yapıdan bahsediyoruz. 1 trilyon dolara yakın bir dış ticaret hacmine sahip bir yapıdan bahsediyoruz.
     Düzenlenen tu toplantıya çok önem verdiğini belirten Çağlayan, Katılımcı sayısı az olabilir ama aynen üstat Necip Fazılın dediği gibi Büyük başarılar küçük karıncalar gibi çalışarak elde edilir. Bu anlamda ben bu hedefin, çalışmanın son derece doğru ve önemli olduğuna inandığımdan için buradayım dedi.
    
     -Dünya ekonomisi ciddi bir değişim ve dönüşüm içinde-
    
     Avrasya coğrafyasının önemli değerlerinin, bu coğrafyanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini kaydeden Bakan Çağlayan, konuşmasına şöyle devam etti:
     2008 krizi son yüzyılda en büyük krizlerden ikincisi. Dünyanın ekonomik modeli ve yapısını değiştirdi. Kapitalizmin aynen iflas ettiği ve tarihin yeniden yazıldığı dönemi başlattı. İş yapma usulleri, rekabet etme ve her ülkenin uluslararası pazarda ne durumda olması gerektiği bu krizde yeniden yazıldı. Dünya ekonomisi ciddi bir değişim ve dönüşüm içinde. Bir kere nerede olduğumuzu, ne yaptığımızı ve nereye gittiğimizi çok iyi tespit edersek, radarlarımızı, antenlerimizi açık hale getirip rotamızı tespit edersek, hedefe ulaşmak kolay. Böyle bir ortamda 4 sene öncesine kadar sırf Türkiyede siyaset yapma, muhalefet yapma uğruna Türkiyenin eksen değiştirdiğini, eksen kaydırdığını söylediler. Ben de o tarihte dedim ki doğrudur, bir eksen kayması var. Önce siz kendi ekseninizi kontrol edin, çünkü kayan dünya ekonomisinin ekseniydi.
    
     -Rol değişiyor-
    
     Zafer Çağlayan, bundan 10 yıl önce dünyada tüm mal hareketlerinin kuzeyden güneye doğru olduğunu, gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere dünya ticaretinin yüzde 60ından fazlasını yaptığını hatırlatarak, Bugün geldiğimiz seviye de hemen hemen eşit duruma geldi. Önümüzdeki 10 yıl özellikle dünya ekonomisindeki akışın değiştiği, suların tersine aktığı bir dönemle bizi karşı karşıya bırakacak. Şimdi rol değişiyor, gelişmiş ülkeler, dünya ekonomisinde yerini Türkiyenin de içinde olduğu Hindistan, Brezilya, Çin, Güney Afrikanın ekleneceği yeni yapıya doğru kaydırıyor dedi.
     Gelecek 10 yılda dünya ekonomisinden yüzde 65ten fazla pay alan ülkelerin, gelişmekte olan ülkeler olacağını kaydeden Çağlayan, Türkiyenin bunu erken gördüğünü ifade etti.
     Çağlayan, Türkiye, şimdi 2023te kendisini dünyanın şampiyonlar liginde oynamaya planlamış bir ülkedir. Dünyanın satın alma gücü paritesine göre 16. büyük ekonomisiyiz. Avrupanın 6. büyük ekonomisiyiz. Bunu yeterli görmüyoruz. 2023te Türkiyeyi süper lige taşıyarak dünyanın süper ülkelerinden biri haline getirmek istiyoruz ifadelerini kullandı.
     Komşu ve çevre ülkelerle her alanda ticari, kültürel, tarihi her çalışmaya önem veriyoruz diyen Çağlayan, şunları kaydetti:
     Çünkü dünya ekonomisinin hareket yönü belli. Bugün bu birliktelik, bir araya geldiğimiz bu yapı son derece önemli olacak. Büyük bir coğrafyadan bahsediyoruz. Türkiye olarak bölgeyle ilişkilerimize önem veriyoruz. Bugün birçok kardeş ve dost, aynı millet fakat farklı devlet olduğumuz ülkelerle bilgi birikimlerimizi paylaşıyoruz. Bölgenin enerji altyapısı ve Türkiyenin bu konuda müşteri olma özelliği son derece önemli. Sadece enerjide değil, sanayide, sağlıkta, turizmde, tarım ve hayvancılıkta önemli işbirlikleri yapılmalı.
    
     -ABnin çıkış kapısı Türkiye-
    
     Bugün adeta nefes darlığı yaşayan ABnin çıkış kapısı Türkiyedir diyen Bakan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Genç ve yetenekli işgücüne sahibiz. Avrupaya ticaretimizin artma sebebi bu. Artık Türkiye Avrupa için tedarik, üretim ve lojistik üssü haline geldi. Avrupada önümüzdeki 10 yılda 1 milyon 600 bin şirket kapanacak. Avrupa ekonomisi krizde olduğu için değil. Avrupadaki sanayicilerin işi devredeceği ikinci ve üçüncü kuşağı olmadığından kapanacak. Türkiye burada yıldızı parlayan bir ülkedir dedi.
     Toplantıya Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Gazi Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Karadeniz ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Ekonomik ve Sosyal Araştırma Merkezi (Kartürk) Direktörü prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
     Çağlayan, toplantı öncesinde Akdeniz İhracatçılar Birliklerinde (AKİB) iş adamlarıyla basına kapalı olarak görüştü.
    
     Muhabir: Nurdan Mısırlıoğlu Toros / Ali Güreli
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanı Çağlayan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER