Elpek bezine Japonyadan talep geldi

Elpek bezine Japonyadan talep geldi -Ereğlide, yüzyıllardır keten liflerinden dokunan elpek bezinden yapılan sehpa, masa örtüsü ve şal gibi çok sayıda ürün Japonyaya ihraç edilecek -Japonyada yaşayan Türk iş adamı ve Japon eşinin


ZONGULDAK (A.A) - Mustafa Kemal Bektaş - Zonguldakın Ereğli ilçesinde, yüzyıllardır keten liflerinden dokunan elpek bezinden yapılan sehpa ve masa örtüsü ile şal gibi çok sayıda ürün Japonyaya ihraç edilecek.
     Yüzyıllardır keten liflerinden üretilerek günümüze aktarılan elpek bezi dokumacılığını yaşatmaya çalışan iki girişimcinin 1997de kurduğu atölyede, ağırlıklı olarak ev dekorasyonuna yönelik hazırlanan ürünler beğeni topluyor.
     Ereğlinin en önemli el sanatları arasında yer alan elpek bezleri, gelişen tekstil teknolojisine inat el dokumasını yaşatarak çağdaş modellerle, masa ve sehpa örtüleri, Amerikan servis, şal ve kaşkol şeklinde tasarlanıyor.
     Türkiyenin seçkin giyim firmalarına hammadde olarak satılmasının yanı sıra ilçeye gelen siyasetçi ve sanatçı başta olmak üzere bütün ziyaretçilere hediye edilen ürünler arasında ilk sırada yer alan elpek bezleri, artık Japonyaya da ihraç edilecek.
     Japonyada yaşayan Türk iş adamı ve Japon eşinin beğenerek sipariş verdiği 680 parça ürün, özenle hazırlanıyor.
    
     -Japonyaya ilk ihracat-
    
     Elpek bezleri atölyesi sahibi Nilgün Efes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar Japonyada yaşayan Türk iş adamı Murat Enşici ve eşi Japon iş kadını Hiroko İkenoue Enşicinin geçen yılın temmuz ayında iş yerlerini ziyaret ederek ürünlerini incelediklerini söyledi.
     Yapılan görüşmeler sonucunda Japonyadan ilk siparişleri aldıklarını ifade eden Efes, şunları kaydetti:
     Kandilli beldesinde kurduğumuz tesiste 16 yıldır el sanatı ürününü yaşatmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 2 aydır Japonyadan sipariş aldığımız 680 parça ürünü hazırlıyoruz. Siparişleri yakın zamanda teslim edeceğiz. Japonyadan aldığımız bu sipariş bizleri manevi anlamda duygulandırdı ve mutlu etti. Japonya dost ve kardeş bir ülke. El sanatlarına ve kültürel değerlere verdiği önemle tanınıyor. Türkiyenin de kültür turizm anlamında önemli bir kesimini Japon turistler oluşturuyor. Geleneksel el dokumalarımıza, yöresel elpek bezimize getirdiğimiz çağdaş yorumlarla artık ürünlerimiz yöresel kültürel özelliklerin yanı sıra turistlik bir misyona da sahip oldu.
     Efes, yöre turizminin hareketlenmesine bağlı olarak elpek bezine de talep arttığına işaret ederek, Japonyadan gelen bu sipariş bizim durgun geçirdiğimiz kış aylarına da bir hareket getirdi. Japonya bizim hedef ülkelerimizin başındadır. Bu açıdan aldığımız sipariş bu ülkenin pazarını bize açtı. Japonyaya 680 parça şal, sehpa ve masa örtüsü göndereceğiz ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Elpek bezine Japonyadan talep geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER