Emekli Albay Temizözün yargılanması

Emekli Albay Temizözün yargılanması -Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Atağın da arasında bulunduğu 5i tutuklu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi -Mahkeme, tutuklu sanık


DİYARBAKIR (A.A) - Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağın da arasında bulunduğu 5i tutuklu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.
     Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, Kamil Atağ, Hıdır Altuğ, Fırat Altın ve Adem Yakin ile tutuksuz yargılanan Tamer Atağ hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Kukel Atağ ise duruşmaya katılmadı.
     Duruşmada, 1994 yılında Abdulaziz Gasyak, Ömer Candoruk, Süleyman Gasyak ve Yahya Akmanın öldürülmesi olayına ilişkin Agit Malgaz tanık olarak dinlendi.
     Tercüman aracılığıyla ifadesi alınan Malgaz, olay günü Silopiden Cizreye yolcu minibüsü ile geldiği sırada, kontrol için durduruldukları karakol önünde söz konusu 4 kişinin apar topar araçlara bindirildiğini gördüğünü belirtti.
     Sanıklardan Fırat Altın ve Adem Yakinin de orada olduğunu ifade eden tanık Malgaz, şunları söyledi:
     Silopiden Cizreye gelirken, aracımız Botaş Karakolu olarak bilinen karakolda durduruldu. Kimlik ve üst araması yapıldı. Önümüzde maktullere ait araç ile birlikte 3 tane daha otomobil bekliyordu. 2si, arkasında anteni bulunan beyaz renkli istihbaratçılara ait araç, diğeri ise Cizrede taksicilik yapan Ömer Candoruka aitti. Aramayı yapanların tamamı sivil kıyafetliydi. Aralarında Fırat Altın ve Bedran olarak tanınan Adem Yakini gördüm. Abdulhakim Güven olarak bilinen Fırat Altının üzerinde çelik yelek ve boynunda poşu vardı. Sakallıydı, kot pantolon giymişti. Bizimle ilgili kontrol devam ettiği sırada Ömer Candoruk, mahalleden komşum olan Abdulaziz Gaysak, Süleyman Gaysak ve henüz çocuk yaşta olan Yahya Akmanı apar topar araçlara bindirdiler. Daha sonra her iki istihbarata ait araç Ömerin aracını aralarına alarak Cizreye doğru hareket etti. 5-6 dakika sonra bizimle ilgili arama bitti ve biz de aynı yöne doğru yola çıktık. Yolda bu araçlara yetiştik. Araçtan dışarı bir şeyin atıldığını gördüm. Gidip baktığımda Ömere ait ehliyetti. Araca tekrar bindiğimde bu 3 aracın Bozan köyüne doğru gittiğini gördüm. Biz Cizreye doğru yolumuza devam ettik.
     Gördüklerini Abdulaziz Gaysakın eşine anlattığını kaydeden tanık Malgaz, Sabah Ömer Candorukun ehliyetini de abisi Salih Candoruka teslim ederek olayı anlattım. Olaydan 3 gün sonra öldürüldüklerini duyduk. Cenazeleri Cizreye getirildi. Hastaneye yanaşamıyorduk. Orada ne hakim ne savcı vardı. Tamamı istihbaratçıydı. Çok korkuyorduk dedi.
     Mahkeme heyeti, tanık Malgaza, sanıklardan Fırat Altının nüfus cüzdanındaki fotoğrafını göstererek, O tarihte gördüğün kişi bu muydu- diye sordu. Tanık Malgaz, Bu fotoğraftaki kişinin olup olmadığı konusunda emin değilim cevabını verdi.
     Duruşmada, müdahil avukatlar, tanığın Kürtçe beyanlarının tercüman tarafından eksik aktarıldığını ileri sürdü. Avukatlar, ifade işleminde usul hatası yapıldığını iddia etti. Bu arada Mahkeme Başkanı, avukatların söz almadan konuşmalarına tepki göstererek, Bu şekilde duruşmanın düzenini bozuyorsunuz diye uyarıda bulundu.
    
     -Oğlumu neden öldürdünüz--
    
     Duruşmada, söz konusu olayda ölen Yahya Akmanın annesi Bedriye Akman da müdafi olarak söz aldı. Anne Akman, sanıklardan Fırat Altın ve Adem Yakine 5 kızım, tek oğlum vardı. Henüz 14 yaşındaydı. Ne evlenmişti ne askerliğini yapmıştı. Onu yokluk içinde büyüttüm. Evin tek erkeğinin yolunu yıllarca gözledik. Suçu neydi onu kurşuna dizdiniz. Oğlumu neden öldürdünüz diye bağırdı.
     Bunun üzerine söz alan sanık Yakin, Söylenenler doğru değildir dedi.
     Tanık olarak dinlenen Emine Tadikli de olayın yaşandığı dönemde tarlada çalıştığı esnada araçların geldiğini gördüğünü belirterek, Gelenlerin kim olduğunu görmedim. Bir süre sonra silah sesleri gelmeye başladı. 4 kişinin öldürüldüğünü gördük. Korkudan oradan uzaklaştık diye konuştu.
     Mahkeme heyeti, Mustafa Aydının öldürülmesi olayıyla ilgili olarak daha önce mahkemede tanık olarak dinlenen Arafat Aydının ifadesinde adı geçen dönemin karakol komutanı Hakan Kültürü tanık olarak dinledi.
     Kültür, Mustafa Aydının öldürülmesi olayını hatırlamadığını ifade etti. Mahkeme heyeti, bunun üzerine tanık Kültür ile Arafat Aydını yüzleştirdi. Aydın, sanıklardan Fırat Altın ve Adem Yakinin söz konusu tarihte kendisine işkence yaptıklarını, o dönemde üsteğmen olan Kültürün de yaralarını pansuman ettiğini anlattı. Aydın, öldürülen Mustafa Aydının cenazesini de köye götürdüğünü ileri sürdü. Tanık Kültür, iddiaları reddetti.
     Duruşmada, Yusuf Arslan ve Abdullah Bilgiç de tanık olarak dinlendi.
     Sanıklardan Cemal Temizöz, söz alarak, kendilerini gözleri bağlı gladyatörlere benzetti, her gün üzerlerine farklı suçlar eklendiğini ileri sürdü.
     Sanık Temizöz, terör örgütüyle ilgili yazdığı kitabı da mahkeme başkanına vererek, Bunu okuduğunuzda yaşananları daha iyi anlarsınız. O dönemi bizlere sorun. Burada eli kolu bağlı olmama rağmen, mahkemenin ulaşamadığı bazı belgelere ulaşıyorum. Bu belgeleri de mahkemeye sunuyorum dedi.
     Temizöz, 7-16 Şubat 1994 tarihleri arasında TMR Görevbaşı Eğitim ve Tetkik Görevi kapsamında yurt dışında bulunduğuna dair bazı fotoğrafları mahkeme heyetine gösterdi. Sanık Temizöz, söz konusu görev için Merkez Bankasından alınan makbuzu da heyete sundu.
     Sanık Yakin de yargının kimsenin arka bahçesi olmaması gerektiğini savunarak, Bizi bitiren terör örgütü değil, bu ülkenin yasaları oldu diye konuştu.
     Sanık Kamil Atağ ise büyük bir haksızlığa maruz kaldıklarını ileri sürdü.
     Mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarının tahliyeye ilişkin taleplerinin ardından duruşmaya ara verdi.
     Heyet, sanık Temizözün mahkemeye sunduğu Merkez Bankasından alındığı ifade edilen makbuzun aslının istenilmesine karar verdi.
     Tutuklu 5 sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
    
     -İddianame-
    
     Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, sanıkların TCKnın adam öldürmek, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve adam öldürmeye azmettirmek suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.
     Sanıklardan Cemal Temizözün 9, Kamil Atağın 7, Tamer Atağın 2, Adem Yakinin 7, Hıdır Altuğun 3, Fırat Altının 6, Kukel Atağın ise 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
     Sanık Temizözün 1993te Cizrede terörle mücadele ediliyor görüntüsü altında korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu, grubun süreç içinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKKya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı ileri sürülen iddianamede, grubun sorgulanan bu kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürülüyor.
    
     Muhabir: Aziz Aslan / İbrahim Yakut
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Emekli Albay Temizözün yargılanması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER