Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: -Enerji sektöründe rehavet yok, bir dakika oturup çayımızı kahvemizi içelim, bu kadar yatırım yeter diyebilecek kadar Türkiyenin lüksü yok -2023e kadar bir çok yönüyle enerji sektörün


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektöründe rehavete yer olmadığını, Türkiyenin bu alanda bir dakika oturup çayımızı kahvemizi içelim, bu kadar yatırım yeter diyebileceği bir lüksünün olmadığını söyledi.
     Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji sektöründe Türkiyenin her zaman yatırıma ihtiyacı varmışçasına davranmak zorunda olduklarını ve heyecanlarını hiç bir zaman kaybetmeden yatırıma devam edeceklerini bildirdi.
     Bu noktada yatırımcıya her zaman destek olacaklarını ve önünü açan düzenlemeler yapacaklarını ifade eden Yıldız, Sanki 3 gün sonra Türkiyenin enerjiye ihtiyacı olacakmış gibi bizim yatırımlarımızı yapmamız lazım. Enerji sektöründe rehavet yok, bir dakika oturup çayımızı kahvemizi içelim, bu kadar yatırım yeter diyebilecek kadar Türkiyenin lüksü yok dedi.
     Yıldız, ekonomik büyüme konusunda olduğu gibi elektrikte arz güvenliğini de sürekli gündemde tuttuklarını, ancak bu noktada arz güvenliği ile arz sıkıntısının birbirine karıştırılmaması gerektiğini dile getirerek, Arz güvenliğiyle ilgilenmek, onu gündemimizde tutmak, arz sıkıntısına uğramak değil. Bizim gündemimizde şu an arz sıkıntısı yok diye konuştu.
    
     -Türkiyenin enerjideki büyümesi ekonomiden yüksek-
    
     Bakan Yıldız, Türkiyenin enerjideki büyüme oranlarının ekonomideki büyüme oranlarından yüksek olduğunu belirterek, 2012 yılında ekonomideki büyüme yüzde 3,2 olurken, enerji sektöründe kurulu güçteki büyümenin yüzde 8,1 seviyesinde olduğuna dikkati çekti.
     Enerjideki büyümenin bundan sonraki yıllarda da ekonomik büyümenin üzerinde olması gerektiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:
     Hem ekonomik büyüme hem de refah seviyesi yükselen bireysel tüketicinin enerjiyi kullanım oranları da artıyor. 2002nin başına göre 2012nin sonunda elektrik ve doğalgaza bireysel tüketicinin talebi yaklaşık iki katına çıkmış. Alım gücü yükseldikçe daha fazla elektrikli ev aletleri ve cihazlar kullanılıyor. Bu enerjideki büyümeyi daha fazla zorunlu hale getiriyor.
    
     -Enerjide 2023e kadar baştan aşağı yenilenme hedefi-
    
     Taner Yıldız, enerji sektöründe her yönüyle yenilenmiş bir Türkiyeyi yakalamak istediklerini söyledi.
     Kullanım ömründe 10 yılı dolmuş elektrik sayaçlarının, tüketiciye bir bedel yansıtılmaksızın yenilenmesi kararının da bunun bir parçası olduğunu ifade eden Yıldız, 2023e kadar bir çok yönüyle enerji sektöründe yenilenmiş bir Türkiyeyi yakalamamız lazım. Yaşını, 30-35ni doldurmuş santrallerin ve trafolarla Türkiyenin 2023e girmesini seyredemeyiz dedi.
     Yıldız, kullanımda 10 yılını doldurmuş elektrik sayaçlarının ücretsiz olarak yenilenmesi konusunda, daha önceki tarihlerde bu işlem için tüketicilerden alınan bedellerin geri iadesinin ise söz konusu olmadığını belirterek, İyi bir işe başlarken, geriye dönük ne olacak diye takılıp kalırsak hiçbir iş yapamayız. Bu değişim sürecini bir yerinden başlatmak zorundayız dedi.
    
     -Doğalgazda kaynak noktalarının artırılması-
    
     Doğalgaz kullanımının giderek arttığını dile getiren Yıldız, bu açıdan hem mevcut hatlardaki akışı hem de kaynak noktalarını artırmaları gerektiğine dikkati çekti.
     Yıldız, bu konuda da çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, Irak bunlardan bir tanesi. 2016-2017 yılına kadar eğer ABD, NLGyi (sıvılaştırılmış doğalgaz) açarsa bizim bir giriş noktamız daha görünüyor dedi.
     İzmir Aliağada bulunan Ege Gaza ait 6 milyar metreküp kapasiteli NLG terminalinin şu anda 2,5 milyar metreküpünün kullanıldığını, bu terminalin tam kapasiteye çıkmasını istediklerini vurgulayan Yıldız, benzer depolama tesislerinin de kamu ve özel sektör eliyle kurulmasını arzuladıklarını söyledi.
    
     -Libyada olmaya devam edeceğiz-
    
     Bakan Yıldız, enerji ihtiyacının karşılanması için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) da Libyadaki operasyonlarına devam edeceğini bildirdi.
     Bu ülkede son günlerde yeniden başlayan gerginliğin Türkiyenin oradaki varlığını olumsuz etkilemeyeceğini ifade eden Yıldız, şunları söyledi:
     Bu ülkeye 2 hafta önce yaptığımız ziyarette TPAOnun yeni arama sahaları alması için talebimiz oldu. Resmi müracaatlarımızı yaptık. Bir yandan da petrol ticaretiyle ilgili Libyaya tekliflerimiz oldu. Malum İrandan alımdaki azaltımdan sonra Libyadan da 1 milyon tonluk, yani yaklaşık 7-8 milyon varillik alımı başlattık. Hem arama sahalarıyla alakalı hem de işletme sahalarıyla alakalı Libyadan en son çıkacak, ama ilk önce girecek ülke Türkiyedir.
    
     -TPIC tasfiye edilmiyor-
    
     Taner Yıldız, TPAOya bağlı Turkish Petroleum International Company (TPIC) adlı şirketin Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketine (BOTAŞ) devriyle TPICin tasfiye edilmek istendiği iddialarına ilişkin de bunun gerçek dışı olduğunu, TPICi tasfiye etmek için onu bir yerden alıp başka bir yere bağlamaya ihtiyaçları olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:
     TPICi tasfiye edersiniz tasfiye edilmiş olur. Bizim her hangi bir kurum üzerinden bunu yapmamıza gerek yok ki. TPICi kapattım dersiniz ve kapatmış olursunuz. TPIC tasfiyesine ihtiyaç duymadığımız gibi tam tersi daha da genişlemesine ve elindeki o argümanı BOTAŞın daha da güçlenmesine harcamasını istiyoruz. BOTAŞ güçlenirse ne olur, ne kadar çok geliri artarsa doğalgaz ile alakalı tasarruflarımız o kadar artar. Biz TPIC ile beraber, BOTAŞın daha da güçleneceğine inanıyoruz dedi.
    
     -Nükleer santral yatırımlarında rekabet arttı-
    
     Bakan Yıldız, nükleer santral projelerine ilişkin yaptığı değerlendirmede ise bu alandaki yatırımlarda rekabetin arttığını anlattı.
     Bakan Yıldız, şunları bildirdi:
     Biz işin sonuna geldik dedikçe, bize şu teklifimizi, artı şu teklifimizi de değerlendirin diyen ülkeleri görüyoruz. Bu Türkiye adına iyi bir şey. Geçen hafta bir görüşme yaptık. O görüşmede bize 2-3 hafta daha bekleyin dendi. 2-3 hafta içinde yeni teklif gelirse onu da değerlendireceğiz. 22-25 milyar dolarlık bir yatırıma, birden daha fazla yatırımcının rağbet ediyor olması öyle her ülkede rastlanan bir şey değildir.
     Nükleer santral yatırımında mevcut durumda geride kalan Güney Korede, istedikleri düzeyde olmasa da yeni bir kıpırdamanın olduğunu, Fransadan da bu konuda bir talep geldiğini anlatan Yıldız, bu ülkenin dış ticaret bakanı ile görüşmelerinde projenin bir kısmında bulunmak istediklerini kendilerine ilettiklerini söyledi.
     Yıldız, birinci nükleer santralin 2020 yılından önce devreye giremeyeceği iddialarının ise doğru olmadığını, 2019 yılında birinci üniteyi işletmeye almayı düşündüklerini vurguladı.
    
     -Elektrikte sanayi kullanımında da tasarruf devri-
    
     Taner Yıldız, enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalarla beraber, tasarruf çalışmalarına da ağırlık verdiklerini ifade etti.
     Bu noktada bugüne kadar daha çok bireysel tüketicilere yönelik süren tasarruf kampanyalarını sanayiciye yönelik de uygulamayı düşündüklerini ve bunun için gerekli yasal düzenlemelerin tamamlandığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
     Enerji kullanımında bireysel tüketicilere yönelik başlattığımız tasarruf kampanyasını sanayiciye yönelik de başlatacağız. Fabrikaların, özel şirketlerin, özellikle elektrik motorlarıyla alakalı ciddi tasarruf edebilecekleri bir alan söz konusu. Böyle bir kampanyayı sanayi adına yapmak doğru olur. Arkadaşlarımız onu çalışmalara başladılar. Tasarrufa dönük ne varsa ona destek olacağız. İsrafı önlemeye yönelik ister benzin, ister ısı tasarrufuna yönelik yalıtımlar olsun kimin bir çalışması varsa destekleyeceğiz.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER