Ereğlide Preveze Deniz Zaferinin yıl dönümü

Ereğlide Preveze Deniz Zaferinin yıl dönümü kutlandı


ZONGULDAK (A.A) - Ereğlide, Preveze Deniz Zaferinin yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla tören düzenlendi.
     Erdemir Kültür Merkezinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende konuşma yapan Deniz Yüzbaşı Serdar Döner, Preveze Deniz Zaferi ile Akdenizin uzun bir süre Türk gölü haline gelmesinin sağlandığını hatırlattı.
     Deniz stratejisi ve taktiğinin esas kurallarının uygulandığı Preveze Deniz Zaferinden alınan derslerin önemli olduğunu vurgulayan Döner, şöyle konuştu:
     Büyük komutan Barbaros Hayrettinin Prevezede başarıyla uyguladığı taktikler daha sonra birçok denizci tarafından farklı muharebelerde uygulanmıştır. Prevezede sadece taktik bir zafer kazanılmamış, hedeflenen stratejiye de bütünüyle ulaşılmıştır. Hristiyan aleminin Türkler üzerindeki denizcilik hakimiyeti kırılmış ve Avrupa krallarının desteğindeki korsancılık faaliyetlerine son verilerek denizlerde güvenlik sağlanmıştır. Bu büyük zaferle birlikte Türk ordusunun karalardaki hakimiyeti Türk donanmasının denizlerdeki hakimiyetiyle tamamlanmıştır.
     Üsteğmen Ömer Öziş de çağlar boyu deniz yoluyla ulaştırılan değerlerin en büyüğünün bilim, kültür ve uygarlık olduğunu belirterek, Tarih boyunca en büyük uygarlıklar deniz kıyılarında kurulmuş ve yayılmıştır. Bu asla bir rastlantı değildir. Zamanla donanmalar ülkelerin ekonomik ve siyasi gelişmelerinin bir göstergesi olmuştur diye konuştu.
     Törene, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkan Vekili Erol Çivici, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Gümüş, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Mustafa Kemal Bektaş / Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Nurhan Çorlu
<< Önceki Haber Ereğlide Preveze Deniz Zaferinin yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER