Eskişehirde Engelli Hakları Yürüyüşü

Eskişehirde Engelli Hakları Yürüyüşü -Eskişehir Engelsiz Yaşam Platformunun tarafından yürüyüş düzenlendi -Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen: -Engelliler dünyada Allahın sağlamlara, sağlıklarının kıymeti


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Engelsiz Yaşam Platformu (ESENYAP) tarafından Engelli Hakları Yürüyüşü düzenlendi.
     3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, İstiklal Mahallesi Porsuk Bulvarında başlatılan yürüyüşe, Afyonkarahisar, Bilecik ve Kütahyadan da engelli dernekleri destek verdi.
     Her yaştan ve her tür engellinin yakınlarıyla katıldığı yürüyüşte engelliler, Frigyalılara özgü kırmızı ve beyaz renkte şapka taktı.
     Birlikte Yaşam, Birlikte Eğitim, Hepimiz engelliyiz, hepimiz insanız pankartları taşıyan ve sloganlar atan engelliler, Hamamyolu Caddesinde bulunan Saatli Parka kadar yürüdü.
    
     -Engellileri çok iyi anlamamız lazım-
    
     Yürüyüşe katılan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herkesin bugün sağlamken, karşılaştıkları bir hastalık ya da kaza neticesinde engelli olabileceğini bildirdi.
     Herkesin bir engelinin bulunduğunu ifade eden Büyükerşen, şöyle konuştu:
     Mesela ben gözlük takıyorum. Bu da benim engelim. Engellileri çok iyi anlamamız lazım. Sağlıklı insanların unutmaması lazım. Engel her zaman herkesin başına gelebilir. Engelliler dünyada Allahın sağlamlara, sağlıklarının kıymetini bilebilmeleri için gönderilmiş bir hediyesi olarak nitelendirilir. Bizde de bu anlayışın yerleşmesi lazım.
     ESENYAP Başkanı Fuat Arık da engelsiz bir dünya için el ele verdiklerini belirterek, yürüyüşe katılanlara teşekkür etti.
     Engelliler adına söz alan bedensel engelli Nesrin Büngül ise engellilerin yardıma muhtaç, pasif, toplumsal yaşamın dışında, çalışamaz, üretime katılamaz bireyler olarak düşünüldüğünü öne sürerek, engellilerin tam bir fırsat eşitliği verildiğin de eğitimde, çalışma hayatında çok başarılı, üretken olduğumunu dünyanın gördüğünü bildirdi.
     Konuşmalar işitme engelli katılımcıların anlayabilmesi için işaret diliyle tercüme edildi.
     Konuşmaların ardından engelliler, Halk Müziği Sanatçısı Mustafa Gökçenin seslendirdiği türkülerle eğlendi.
    
     -Engelliler toplu ulaşım araçlarından şikayetçi-
    
     Görme engelli Kadriye Gökçe de özellikle ulaşım araçlarında karşılaştıkları sorunları anlattı.
     Görme engelliyken, geçen ay bir otomobilin, kaldırımdayken çarpması sonucu bedensel engelli de olan Münir Karacan ise otobüslerde sesli sistemin bir an önce getirilmesini istediğini vurguladı.
     7 Cüceler Tiyatro Grubu Başkanı Erdal Görgeç de toplu taşıma araçlarındaki düğmelerin daha aşağıda yer almasını istedi.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehirde Engelli Hakları Yürüyüşü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER