Eskişehire Hollywood benzeri film stüdyosu

Eskişehire Hollywood benzeri film stüdyosu -AÜ TRT Okul Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Küçükcan: Türkiyedeki dizi ve film sektörünü desteklemek amacıyla Hollywoodta inceleme yapıp, yerli yapımcı yönetmenlerle görüşerek Anadolu Üniv


ESKİŞEHİR (A.A) - Fatih Doğan - Anadolu Üniversitesi (AÜ) TRT Okul Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ufuk Küçükcan, Türkiyedeki dizi ve film sektörünü desteklemek amacıyla Hollywoodta inceleme yapıp yerli yapımcı ve yönetmenlerle görüşerek, Anadolu Üniversitesi Film Stüdyoları projesini oluşturduklarını söyledi.
     Küçükcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Üniversite Film Stüdyoları projesinin uzun yıllar düşünüldüğünü, bunun içinde yurt içinde ve yurt dışında çeşitli çalışmalar yapıldığını kaydetti.
     Çalışmaların bir kısmının ABDnin Kaliforniya eyaletinde bulunan Hollywoodta yapılan incelemelerle, bir kısmının ise yerli yapımcı ve yönetmenlerle yapılan görüşmelerle hazırlandığını ifade eden Küçükcan, şöyle konuştu:
     Çalışmaların sonunda bunları projelendirdik. Bu projenin iki önemli çıktısı var. Bunlar, küresel ve Türkiyeye ait bir proje olması. Küreselliği, ABDdeki krize baktık. Nedir bu kriz- ABDde sinema sektöründe son yıllarda yaratıcılık ve ekonomik problemlerin yarattığı sorunlar var. Sinema sektörü, Kaliforniyada yıllık yaklaşık 28 milyar dolarlık bir ekonomik hacme sahip, fakat 2000li yıllardan itibaren Hollywood yapımları ülke dışına yönlenmiş, yeni mekan ve coğrafyalar arayıp yeni işler yapmak istiyorlar. Ayrıca yurt dışında film çekmenin maliyeti, ABDye göre daha düşük. Dolayısıyla ABDli yapımcılar, bu tercihleri gündeme getiriyorlar.
    
     -İstanbul sektöre yetmiyor-
    
     Küçükcan, Türkiyede çok büyük bir dizi sektörü olduğunu, sadece 2011 yılında 6 büyük kanalda 73 dizinin yayınlandığını belirterek, bununda yaklaşık 600 milyon liralık ciroya tekabül ettiğini bildirdi.
     Yine 2011 yılında 70 Türk filminin çekildiğini anlatan Küçükcan, şunları kaydetti:
     Yani dizi ve film sektöründe son yıllarda çok ciddi bir hareketlenmenin olduğu görüyoruz. Buna ek olarak 80e yakın dizi de yurt dışına ihraç ediliyor. Bütün bunlar aslında bize İstanbulun sektöre yetmediğini gösteriyor. Ayrıca, İstanbulda, dünyadaki örneklere baktığımızda özel platolar ve stüdyolar maalesef yok. Bunun yanında İstanbulda stüdyo kampüsü kuracak alan yok. Var olan alanlarında maliyeti çok yüksek. İstanbulun yapım maliyetleri de çok yüksek ve uzun soluklu çalışmalar için koşulları çok ağır. Dolayısıyla bu ihtiyacı görüyoruz ve onun için Türkiyedeki dizi ve film sektörünü desteklemek amacıyla Anadolu Üniversitesi Film Stüdyoları projesini oluşturduk.
    
     -Eskişehire, bir İstiklal Caddesi yapmak istiyoruz-
    
     AÜ İki Eylül Kampüsünde projenin başlangıcı için yaklaşık 650 dönümlük arazi ayrıldığını dile getiren Küçükcan, Bu arazi içerisinde 4 tane kapalı plato, onun dışında açık hava platoları, su havuzları olacak. Bir tane İstiklal Caddesi inşa etmeyi düşüyoruz ki, bu sektörün en büyük ihtiyaçlarından birisi. Çünkü, İstiklal Caddesinde çekim yapmak çok zor. Onun için Eskişehire, bir İstiklal Caddesi yapmak istiyoruz. Ayrıca Eskişehir merkezi bir coğrafyada. İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir gibi kentlere kısa sürede ulaşabiliyoruz. Burada çok uygun kara yolu var ve hızlı tren ağı bulunmakta. Bunun yanında Anadolu Üniversitesinin sahip olduğu uluslararası bir havaalanı bulunmakta. Ayrıca kentin, uzun gün ışığı sezonu, uygun iklimi, doğal platosu var diye konuştu.
     Yabancı yapımcıların Türkiyeye geldiklerinde en temel şikayetlerinin, yeterince kalifiyeli eleman bulamamak olduğunu ifade eden Küçükcan, bu anlamda Anadolu Üniversitesinin 30 yıllık medya deneyimiyle, sektöre ciddi manada eğitimli iş gücü yetiştirmenin planlandığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehire Hollywood benzeri film stüdyosu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER