Fason üretim yerine markalaşma önerisi

Fason üretim yerine markalaşma önerisi -Mersin TSO Başkanı Aşut: Markalaşmadan, sadece fason iş yaparak, ürettiğimiz dünya kalitesinde ürünlere başkasının markasını basarak zenginleşemeyiz


MERSİN (A.A) - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, markalaşmanın önemine değinerek, sadece fason iş yaparak, üretilen dünya kalitesindeki ürünlere başkasının markasını basarak zenginleşilemeyeceğini söyledi.
     Aşut, gazetecilere yaptığı açıklamada, uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Financenin açıkladığı dünyanın en değerli 500 markası listesinde Türkiyenin yer almadığına dikkati çekti.
     Listede ilk 10 değerli markanın yüksek teknolojili üretimi yapan, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan markalardan oluştuğuna işaret eden Aşut, şöyle devam etti:
     Ekonomik anlamda dünyanın en güçlü ülkelerin aynı zamanda en çok markaya sahip olmaları bir tesadüf değil. Bu ülkeler bu markalarla zenginleşiyor. Bu ülkeler zengin olduğu için marka sayıları çok değil, aksine değerli markaları çok olduğu için zenginler. Bir ürünü ortaya çıkartmak yetmiyor. Marka ile bu ürünlere güven, pazar ve katma değer kazandırmak gerekiyor. Eskiden bu uzun ve pahallı bir süreçti. Böyle bir kültürümüz yoktu. Ancak, artık bilgi ve iletişim teknolojilerinin yardımı ile bunu daha ucuz, etkin ve kısa sürede yapabilecek imkanlara sahibiz. Yani, artık markalaşma bir para meselesi değil, bilgi ve vizyon meselesidir. Markalaşmadan, sadece fason iş yaparak, ürettiğimiz dünya kalitesinde ürünlere başkasının markasını basarak zenginleşemeyiz. Onun için markalaşmamız gerekiyor
     Aşut, özellikle, patent, marka hakları ve coğrafi işaretler konusuna önem verilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
     MTSO olarak firmalarımıza sürekli eğitimler ve hukuk müşavirliğimiz vasıtasıyla ücretsiz danışmanlık veriyoruz. Dünya standartlarında üretim yapan firmalarımızın artık markalaşmaya daha çok önem vermesi gerekiyor. Özellikle globalleşen dünyada firmalar açısından markanın önemi gün geçtikçe artmakla beraber firmalar fiziksel değerlerinden çok marka değerleriyle karşılaştırılmakta. Marka değeri gibi elle tutulup göze görülmeyen soyut varlıklar günümüzde çoğu zaman fiziksel yani somut varlıklardan daha değerli olduğu gözükmektedir. Çok çabuk gelişen ve değişen dünyada, güçlü bir marka değerini devam ettirebilmek için firmaların yapılanmaları başta olmak üzere global stratejileri ve iş modelleri de entegre edilmesi gerekir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2013 yılında bu konulara daha da önem verecek ve Mersini dünya markaları üreten bir kent yapacağız.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Fason üretim yerine markalaşma önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER