Fitch Ratingsin Türkiyenin kredi notunu yükseltmesi

Fitch Ratingsin Türkiyenin kredi notunu yükseltmesi -KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: Bizim istediğimiz piyasaya sıcak para gelmesi değil, ülkeye direk yabancı sermaye yatırımlarının gelmesidir, kararın, bunun önünü açtığın


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratingsin Türkiyenin kredi notunu yükseltmesine ilişkin, Bizim istediğimiz piyasaya sıcak para gelmesi değil, ülkeye direk yabancı sermaye yatırımlarının gelmesidir, kararın, bunun önünü açtığını düşünüyoruz dedi.
     Zeytinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin kredi notunun yükseltilmesini geçikmiş bir karar olarak nitelendirdiklerini belirterek, ülkenin geçen yıl gerçekleştirdiği büyüme sonrasında bu notun yükseltilmesi gerektiğini söyledi.
     Piyasaların uzun süredir bu beklenti içerisinde olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, söz konusu durumun piyasalar üzerinde çok fazla değişiklikliğe neden olmayacağı düşüncesinde olduğunu kaydetti.
     Bizim istediğimiz piyasaya sıcak para gelmesi değil, ülkeye direk yabancı sermaye yatırımlarının gelmesidir, söz konusu kararın bunun önünü açtığını düşünüyoruz diyen Zeytinoğlu, birikimi olan Körfez ülkelerin Türkiyeye yatırım olarak dönmesini arzuladıklarını bildirdi.
     Zeytinoğlu, kredi yükseltilmesinin dolar-avro paritesinde değişikliğe neden olacağını düşünmediğini anlatarak, 2 para cinsinden TLnin değerlenmesine neden olacaktır. Uzun vadede faizlerin düşmesine neden olacağı için bu yönü önemli. O zaman dolar-avro paritelerinin TL karşısında olması gereken konuma geleceğine inanıyorum. Bizim için en önemli nokta, Türkiyeye uygulanan faiz beklentilerinde düşüş olacağıdır, bu da yatırımın önünü açacaktır diye konuştu.
    
     -2023 yılı ihracat hedefleri-
    
     2012 yılında istenilen hedeflerden biraz uzaklaşıldığını dile getiren Zeytinoğlu, 2013 ve 2014 yıllarında da orta vadede büyüme hedeflerinin biraz düşük olduğunu söyledi.
     Zeytinpğlu, kredi not arttırımıyla birlikte gelecek yatırımların üretimi arttırmasıyla büyümenin hızlanmasını beklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
     İstediğimiz hedeflere ulaşmada tekrardan hızlanacağımızı düşünüyorum. Bu durum bize olumlu yansıyacaktır. Bütçe açıklarına önem veriyoruz. Denk bütçeler yapılması konusunda çağrılar yapıyoruz. Ülkemizdeki bütçe açığının kredi notumuza da olumsuz etkisi olduğunu biliyoruz. Daha sonra oluşacak not arttırımlarının da önünü açma adına bütçe açıklarında arınmamızı arzuluyorum.
    
     Muhabir: Kadir Yıldız
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Fitch Ratingsin Türkiyenin kredi notunu yükseltmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER