GAP İzleme ve Değerlendirme Toplantısı (2)

GAP İzleme ve Değerlendirme Toplantısı (2) -Kalkınma Bakanı Yılmaz: Son 5 yılda 2.2 milyon hektarda toplulaştırma çalışması yürütüldü. Bunun önemli bir kısmı bitmiş durumda kalanlar da kısa sürede tamamlanacak -GAPın uygula


ŞANLIURFA (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Son 5 yılda 2.2 milyon hektarda toplulaştırma çalışması yürütüldü. Bunun önemli bir kısmı bitmiş durumda kalanlar da kısa sürede tamamlanacak dedi.
     Bakan Yılmaz, GAP İzleme ve Değerlendirme Toplantısında, GAP Eylem Planı kapsamında yürütülen çalışmaları anlattı.
     Eylem Planı döneminde sulama, arazi toplulaştırma ve enerji üretim altyapısında, kalkınma hamlesine temel teşkil edecek çok önemli merhaleler katedildiğini belirten Yılmaz, Son 5 yılda 2.2 milyon hektarda toplulaştırma çalışması yürütüldü. Bunun önemli bir kısmı bitmiş durumda kalanlar ise kısa süre içerisinde tamamlanacak. 2.2 milyon hektarda toplulaştırma çalışması yaptık. Bu bizim kamulaştırma harcamalarımızı ciddi oranda azalttı. Kamulaştırma harcamasında yaklaşık 2,5 milyon lira tasarruf etmiş olduk diye konuştu.
    
     -GAPta sulama yatırımları-
    
     GAP Eylem Planı kapsamında yapılan yatırımlarla son 5 yılda sulanabilir alanların miktarının 100 bin hektar civarında artığına işaret eden Yılmaz, bu alanların sulanabilmesi ve barajlarda depolanan suların da bu alanlara götürülmesi için yüzlerce kilometrelik ana kanallar inşa edildiğini söyledi.
     DSİnin iki kritik projesi olan Silvan ve Ilısu barajlarına ait projelerin bu dönemde mesafe aldığını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:
     Klasik anlamda GAP, bence bu iki projeyle kapanmış oluyor. Bir tanesi Ilısu Barajı, en büyük enerji barajı. Onu bitirdiğimiz zaman GAPın enerji potansiyelinin yüzde 90ından fazlası kullanılır hale gelmiş olacak. Bu anlamda GAP kendisini de geri ödeyen bir proje. Bugüne kadar verdiği enerjiyle 22,5 milyar dolar civarında bir kaynağı ülkemize kazandırmış bir proje. Ilısunun bitmesiyle enerji alanında büyük oranda programımız bitmiş olacak. Cizre sulamalarının da önü açılmış olacak. Diğer taraftan Silvan Projesi dediğimiz yine benim kritik eşik olarak tarif ettiğim bir proje. Silvan Projesini bitirdiğimizde yaklaşık 250 bin hektar alan sulanabilir hale gelecek. Atatürk Barajından sonra en büyük sulama projemizi, sulama barajımızı hayata geçirmiş olacağız.
     Geçmiş dönemlerde vahşi sulamadan dolayı belli bölgelerde taban suyunun yükseldiği ve çok verimli arazilerin tuzlanma sebebiyle elden çıkma riskiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Cevdet Yılmaz, bu riskin tekrar yaşanmaması için tamamen kapalı sisteme dayalı modeli benimsediklerini söyledi.
    
     -Bölgedeki yatırımlar-
    
     Bakan Yılmaz, yeni Teşvik Sisteminin bölgede yatırım talebini artırdığını ve hemen hemen tüm organize sanayi bölgelerinin dolduğunu ifade etti.
     KOBİlerin finansman ihtiyacını kolaylaştırmak için de çok yoğun gayret sarf ettiklerine değinen Yılmaz, 6 bin 111 küçük ve orta ölçekli işletmeye 661 milyon liralık kredi faiz desteği sağladık ve bu anlamda hedefleri çok çok aştık. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla da 503 işletmeye destek verdik. Bunlar hep hedeflerimizin üzerinde gerçekleşmeler. Ziraat Bankası aynı döneminde 2,5 milyar TL tarımsal kredi, 1,5 milyar TL ticari kredi kullandırdı. Halk Bankası yine bu dönemde 4 bin 505 firmaya 32 milyon Avro, 49 milyon dolar ve 674 milyon TL kredi sağladı. Kalkınma Bankamız yine 201 milyon TL kredi desteği sağladı. GAP İdaresi ile fizibilite raporları hazırlandı. Diğer taraftan İŞKUR çok önemli çalışmalar yürüttü. Sadece İŞKUR kanalıyla geçtiğimiz bir kaç yıl içerisinde 107 bin gencimize mesleki eğitim kursu verildi şeklinde konuştu.
     Bakan Yılmaz 2023 perspektifinde Şanlıurfanın nüfus sıralamasında Türkiye 9unculuğundan 5inci sıraya yükseleceğini öngördüklerini, bu yükselişin sadece nüfus alanında değil her alanda olacağını kaydetti.
    
     -GAP nüfus alacak-
    
     Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, terör ve Ortadoğudaki siyasi olayların dünya gündeminden çıkmasının ardından bölgenin çok daha farklı bir noktaya ulaşacağına inandığını belirterek, GAPın uygulandığı iller nüfus veren değil, nüfus alan bir bölge haline gelecek dedi.
     Kültür turizmi, organik tarım ve yenilenebilir enerji konusunda GAP bölgesindeki illerin ciddi bir potansiyelinin bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, bu potansiyeli harekete geçirmek için çaba harcadıklarını söyledi.
     Bakan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Bunun için önemli bir yere gelmiş durumdayız. Yapılan bu yatırımlar, birikimli bir etki yapacaktır. Kritik bir etütten sonra bu bölge özel sektör yatırımları ve dış dünyayla yapılan ticaretle birlikte çok farklı bir yere gidecek. 10-20 yıl sonrasını düşündüğümde çok farklı bir bölge hayal ediyorum. Şehirleşmesini büyük oranda tamamlamış, genç nüfusunu çok iyi bir şekilde eğitmiş, sağlık hizmetleri çok iyi verilen bir bölge hayal ediyorum. Bu bölge, organik tarım ve tarımsal üretimde dünyanın çok önemli bir gıda merkezi olacak. GAP bölgesi, Türkiyenin ve bütün bu bölgenin parlayan gözdesi olmaya aday, bunu son 5 yılda bütün olumsuz koşullara rağmen gösterdi.
     Bakan Yılmaz, GAPın sadece bölgesel bir proje değil aynı zamanda milli bir proje olduğuna işaret etti.
     GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagilin de bölgedeki değişimi anlatan sunumunun ardından toplantı basına kapalı devam etti.
     Toplantıya, Vali Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Mehmet Akyürek, Mahmut Kaçar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile bazı daire müdürleri katıldı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın - Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber GAP İzleme ve Değerlendirme Toplantısı (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER