Gaziantepten kısa kısa

Gaziantepten kısa kısa -Dokurcum Değirmeninde kazı ve temizlik çalışması başlatıldı


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep savunmasında önemli bir yeri olduğu belirtilen Dokurcum Değirmeninde kazı ve temizlik çalışması başlatıldı.
     İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, yaptığı yazılı açıklamada, Kurtuluş Savaşı ruhunu gençlere aktarmak ve o günleri yeniden canlandırmak adına Gaziantep İl Özel İdaresi desteğiyle, yıllardır atıl haldeki Dokurcum Değirmeninde kazı ve temizlik çalışması başlattıklarını belirtti.
     Çalışmanın, değirmenin iç ve dış kısmında yaklaşık 500 metre karelik alanda yapıldığını ifade eden Aykanat, şunları kaydetti:
     "Temizlik sırasında değirmenin bir enkaz alanı ve çöplük haline geldiği görülürken, bu sayede yapının temel kalıntıları ortaya çıkarıldı. Yapının tonozlu kısmı ise askıya alınmış, çökme tehlikesi ortadan kaldırılmıştır. Çalışmalar sırasında Osmanlı dönemine ait 200 gümüş sikke bulundu. İlerleyen günlerde değirmenin rölöve ve restorasyon projeleri yapılacak olup yapı en kısa sürede Gaziantep turizmine kazandırılacaktır."
     Aykanat, tarihi yapıların restorasyonu konusundaki duyarlılıklarından dolayı Vali Erdal Ata ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Özcana teşekkür etti.
    
     -İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca, HKÜyü ziyaret etti
    
     İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, beraberindeki heyetle Hasan Kalyoncu Üniversitesini (HKÜ) ziyaret etti.
     HKÜden yapılan açıklamaya göre, Rektör Karaca, beraberinde İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Özkol, TBMM Milli Saraylar İletişim Koordinatörü Mehmet Ali Güveli, TBMM Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Başkan Yardımcısı Dr. Halil İbrahim Everay ve İTÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Tayfun Kındap ile HKÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemiri makamında ziyaret etti.
     Özdemir, Gaziantepin yakın bir gelecekte üniversiteler şehri olacağını, bunun da bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacağını belirterek, üniversitenin bölümleri, öğrenci profili ve gelecekteki planlarıyla ilgili bilgi verdi.
     İTÜ Rektörü Karaca ise merhum Hasan Kalyoncunun Gaziantepe bir bilim yuvası kazandırmasının çok anlamlı olduğunu kaydederek, emeği geçenlere teşekkür etti.
     HKÜ kampüsünü ve derslikleri gezen Karaca, işbirliği çerçevesinde HKÜ öğrencilerinin kendi üniversitelerinde ders alabileceklerini, ayrıca öğretim üyesi değişimi de yapabileceklerini ifade etti.
     Ziyarette HKÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Songül Kalyoncu, HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanifi Aslan, HKÜ Rektör Danışmanı ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karpuzcu da hazır bulundu.
    
     -GEFEDER yönetiminden Güzelbeye ziyaret
    
     Gaziantep Egeliler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GEFEDER) yönetim kurulu üyeleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbeyi ziyaret etti.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, derneğin kurucu başkanı Mezine Sırakaya ziyarette derneğin kuruluş amacı hakkında Başkan Güzelbeye bilgi verdi. Derneğin yeni kurulduğunu belirten Sırakaya, "Ege kültürünü ve Egeyi, Güneydoğuda tanıtmak ve Güneydoğuda yaşayan Egeliler arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamayı amaçlıyoruz" ifadesinde bulundu.
     Güzelbey de İzmirde eğitim gördüğünü ve İzmirden gelin aldıklarını ifade ederek, Gaziantepte böyle bir derneğin kurulmasından memnuniyet duyduğunu aktardı.
     Güzelbey, şunları kaydetti:
     "En güzel öğrencilik yıllarım İzmirde geçti. Ege, kültürü ve doğasıyla bir başka güzel. Gaziantepte yaşayan bu kadar çok Egelinin olması bizleri çok mutlu etti. Kültürler arası diyalog, bölgelerin gelişmesine katkı sağlayacağı gibi şehrimizde de bu yörelerin izlerini görmek bizi mutlu eder. Eşsiz bir güzelliğe sahip olan Ege yöresi Türkiyenin turizm cennetlerinin başında geliyor. Ege türküleri de hareketliliği ile bölge insanın canlılığını hissettiriyor. Biz Gaziantepliler misafiri severiz, sizlere gurbetlik çektirmeyiz."
     Sırakaya, ziyaret anısına Başkan Güzelbeye Ege yöresine ait hediye takdim etti.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber Gaziantepten kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER