Genç girişimciden para kazandıran akıllı çöp

Genç girişimciden para kazandıran akıllı çöp ünitesi -İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü mezunu Duygu Sönmez, Bandırma Ticaret Odasınca genç girişimcilere yönelik düzenlenen proje yarışmasında, birinci olarak 10 bin lir


BALIKESİR (A.A) - Ahmet Pesen - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünden bu yıl mezun olan Duygu Sönmez, Bandırma Ticaret Odasınca genç girişimcilere yönelik düzenlenen proje yarışmasında, birinci olarak 10 bin liralık ödül kazandı. Sönmezin akıllı çöp ünitesini tasarladığı, TÜBİTAKın çevre bursuyla ödüllendirdiği Çöpe değil cebimize atalım projesine göre, hem atıkların sağlıklı toplanması sağlanacak hem de vatandaş atığa göre para kazanacak.
     Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projesinin akıllı çöp ünitesi tasarımı üzerine olduğunu belirterek, proje sayesinde atıkların sağlık toplanmasının sağlanacağını bildirdi.
     Çöp ünitesi tasarımında atıkların sağlıklı toplanmasının vatandaşların para kazanmasıyla düzenli hale getirilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Sönmez, projesine göre vatandaşların atığa göre para da kazanacağını anlattı.
     Sönmez, Çöpe değil cebimize atalım adlı projesinde yapılacak akıllı çöp konteynerlerinde 5 farklı bölme bulunacağını belirterek, şöyle devam etti:
     Çöp ünitesi yeterli elektronik ve mekanik aksamı ile çöpün türüne göre uygun haznede biriktirilmesini sağlayacak. Cam, kağıt/karton, pil/elektronik atık, plastik ve metal olarak belirlenen 5 bölmeli özel çöp kutularının orta kısmında baskül görevi gören bir metal tabaka olacak. Bu çöp kutularından her 5-6 apartmana bir adet olacak şekilde konulacak. Her bir çöp ünitesi, yaklaşık 100 hanenin kullanımında olacak. Böylece kaynakta ayrışım sağlanarak, geri dönüşüm için büyük bir maliyet oluşturan ayrıştırma işlemi sorunsuz çözülebilecek.
    
     -Kullanıcılara para da bilinç de kazandıracak-
    
     Çöp konteynerlerinin kullanımına sunulan her haneye bir adet kart verileceğini ifade eden Sönmez, Kullanıcı, kartını çöp konteynerinde yer alan manyetik okuyucuya okutarak öncelikle sisteme kendisine tanıtacak ve sistemi aktif hale getirecek. Sistem de belirtilen atığı tartar ve karta yükler dedi.
     Sönmez, 5 farklı atığın her birinin kullanıcısına farklı miktarlarda para kazandıracağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Para, kullanıcıya zamanla bilinç de kazandıracak. Bu projede öncelikli olarak kullanıcıda geri dönüşüm bilincini artırmak hedefleniyor. Diğer önemli konu ise geri dönüşüme elverişli maddenin yeniden üretim prosesine girmesi, ham maddenin sıfırdan işlenmesine göre daha az maliyetlidir ve daha az enerji harcanır. Bunun sonucu olarak da CO2 (karbondioksit) emisyonu düşürülecek ve şu an tüm dünyada acil durum kapsamında değerlendirilen çevre kirliliği de azaltılacak. Uzun vadede maddi dönüşünün yanı sıra çevre dostu bir proje olarak da değerlendirilebilir.
     Projesiyle ilgili mülkiyet hakkının korunması amacıyla Türk Patent Enstitüsüne gerekli başvuruları yaptığını vurgulayan Sönmez, Projenin TÜBİTAK ve Türk Patent Enstitüsü işbirliğinde yürütülen Patent Teşvik Sistemi kapsamında kabul görerek, TÜBİTAK tarafından teşvik bursu ile de ödüllendirildiğini söyledi.
     Sönmez, projesinin yaşama geçirilmesi amacıyla öncelikle sponsor arayacağını ifade ederek, Sonrasında, düşünce bazında, hazırlıklar ve teknik ayrıntılar hazır olduğunda hızla uygulamaya geçilebileceği kanısındayım dedi.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Genç girişimciden para kazandıran akıllı çöp Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER