Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker,

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Elazığda: -Türkiye, AK Parti ile büyüdü, birçok sorununu çözdü, birçok alanda dünyanın çok önemli bir ülkesi haline geldi. Hala katedeceğimiz mesafe, gideceğimiz yol var


ELAZIĞ (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye, AK Parti ile büyüdü, birçok sorununu çözdü, birçok alanda dünyanın çok önemli bir ülkesi haline geldi. Hala katedeceğimiz mesafe, gideceğimiz yol var dedi.
     Malatyadaki temaslarının ardından Elazığa geçen Eker, Vali Muammer Erol, AK Parti milletvekilleri Şuay Alpay, Sermin Balık, Faruk Septioğlu ve öteki yetkililerce Kömürhan Köprüsünde karşılandı. Valiliği ziyaret eden Eker, Vali Eroldan bilgi aldı.
     Daha sonra AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Eker, AK Partinin Türk siyaset hayatına girdiği andan itibaren siyasetin başka bir boyut kazandığını, siyasette herkesin AK Partinin davranışlarına göre kendisine biçim vermeye başladığını söyledi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın dediği gibi siyasetin halka hizmet boyutu olduğunu, bu yönde parti teşkilatlarının halk ile devlet arasında köprü vazifesi gördüğünü ifade eden Eker, Türkiye, AK Parti ile büyüdü, birçok sorununu çözdü, birçok alanda dünyanın çok önemli bir ülkesi haline geldi. Hala katedeceğimiz mesafe, gideceğimiz yol var. Millete hizmet yolunda üreteceğimiz projeler, atacağımız adımlar var diye konuştu.
     Ziyaretin ardından Elazığ Ticaret Borsasında düzenlenen Elazığ İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısına katılan Eker, burada yaptığı konuşmada ise bakanlık görevlilerinin kentte üretici birlikleri ve meslek örgütü temsilcileriyle toplantı yaptığını, sorunları dinlediğini aktardı.
     26 başlık altında kendilerine talep ulaştığını belirten Eker, bu talepleri gözden geçirip değerlendireceklerini söyledi.
    
     -Parçalanmış araziler-
    
     Elazığda 286 bin hektar tarım arazisi olmasına rağmen 118 bin hektarının çiftçi kayıt sistemine dahil olduğunu, dahil olmayanların önemli bir kısmının miras nedeniyle parçalandığını anlatan Eker, çiftçi kayıt sistemine dahil olmayanların bakanlık desteklerinden faydalanamadığını belirterek, Bununla ilgili aldığımız tedbirler var. Bakanlık, hükümet olarak alacağımız tedbirler var. Biz toplulaştırma yapıyoruz. Bu yıl sonu itibariyle 4 milyon hektar arazi Türkiyede toplulaştırılmış oluyor. Elazığda da 156 bin dönüm arazi toplulaştırma programımızda var. Çalışmalar bitti. 1-2 ay içerisinde inşallah ihalesi tamamlanıp uygulamaya başlanacak. İkincisi miras yoluyla parçalanmasının önüne geçilmesi. Bununla ilgili tabii kanunların değişmesi gerekiyor. Medeni kanun, miras hukukunu ilgilendiren tarafı var. Bizim toprak arazi kullanımı tarafları var. Bunları inşallah çözeceğiz diye konuştu.
    
     -Elazığda hayvancılık-
    
     Elazığda hayvancılık yönünden önemli bir varlık olduğunu kaydeden Eker, 2011 TÜİK rakamlarına göre, 137 bin 554 büyükbaş, 360 bin de küçükbaş hayvan varlığımız var. Yaygın kanaatin aksine, 2002ye göre hayvan sayısında, sayıca azalma yok, kalite ve verim açısından hiç yok. Daha önce kültür ırkı oranı düşük, şimdi daha yüksek dedi.
     Eker, küçükbaş hayvancılıkla ilgili sağlanan destekler ve yapılan projelerle koyun ve keçi varlığının, bu yıl 2002 seviyesini geçtiğini söyledi.
     Bakanlığın Elazığda yaptığı yatırımlar ve desteklerin önceki dönemlere göre çok büyük oranda artış gösterdiğini ifade eden Eker, sadece Kırsal Kalkınma Programı kapsamında yüzde 50 hibe desteğiyle 30 tesis yapıldığını, 390 kişinin istihdam edildiğini vurguladı.
     Elazığda kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) aracılığıyla büyük hibe destekleri sağlanacağını da belirten Bakan Eker, Kırsal Kalkınma Programında yatırım tutarının yüzde 50-65 oranı kadar hibe desteği verildiğini söyledi.
     Hibenin sadece bir projede 3 milyon avroya kadar yükselebildiğini anlatan Eker, Bu çok büyük bir şey. Kardeş kardeşe bu parayı bu şekilde vermez. Vallahi vermez. Karşılıksız hibe bu. Baba evlada verse diğer kardeş kıskanır. Bu kadar büyük bir imkan Elazığı bekliyor dedi.
     Toplantı basına kapalı devam etti.
    
     Muhabir: Ömer Fansa / Önder Felek
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER