Gökçeadada Rum azınlık okulunun açılma talebinin

Gökçeadada Rum azınlık okulunun açılma talebinin onaylanması -Özel Gökçeada Rum İlkokulu kurucusu Anna Koçumal: Bu okulun açılması, Rum gençlerini adaya döndürecek. Yunanistandaki kriz bile bunun için büyük bir neden (Fot


ÇANAKKALE (A.A) - Eski ismi Aya Todori İlk Mektebi olan Özel Gökçeada Rum İlkokulunun kurucusu Anna Koçumal, Milli Eğitim Bakanlığının adada Rum azınlık okulunun açılması talebini onaylamasıyla ilgili, Bu okulun açılması, Rum gençlerini adaya döndürecek. Yunanistandaki kriz bile bunun için büyük bir neden dedi.
     Koçumal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gökçeadada doğduğunu, 6 yaşında Rumca öğrenmek için İstanbula gittiği, 18 yaşına kadar burada yaşadığını söyledi.
     Ardından Atinaya giderek fizik tedavi eğitimi aldığını ve çalışma hayatına başladığını anlatan Koçumal, 26 yıl Atinada yaşadım. Geçen yıl adaya dönüş yaptım. Okulun kurucusu görevini üstlendim. İlkbaharda okulun onarımı başladı, yaz sonunda tamamlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurdum. Müfettişler gelip kontrolleri yaptı. Neticeyi bekliyordum. Bakandan müjdeli haber geldi. Burada okula gidemedim ancak okulun açılmasına yardım ettim. Bu benim için büyük mutluluk diye konuştu.
     Okulda üç sınıf olduğunu ifade eden Koçumal, Okul müdürü, ailesi Zeytinli köyünde yaşayan Paraskevi Berber oldu. Müdür yardımcısı Türk olacak. Rumca dersi için ve ana sınıfı için Yunanistandan bir öğretmen atanacak. Eğitim, Rumca ve Türkçe olarak verilecek dedi.
     Anna Koçumal, bir gazetecinin Bu okulun yeniden eğitime başlayacak olması Rum gençlerini adaya döndürür mü- sorusuna Muhakkak. Bu okulun açılması Rum gençlerini adaya döndürecek. Yunanistandaki kriz bile bunun için büyük bir neden. İnşallah dönerler, dönecekler yanıtını verdi.
     Okula müdür olarak atanan Paraskevi Berberin babası Yorgi Berber ise kızının müdürlüğünü yapacağı okulda kendisinin de eğitim gördüğünü belirtti.
     İlk eğitimini bu okulda aldığını dile getiren Berber, şunları söyledi:
     Hatta hocam beni müzik dersinden bırakmıştı. Bu okulda 6 yıl okudum. Çok seviyorum bu köyü fakat böyle olmasaydı daha iyi olurdu. İnsanlar birdir. Ayrım olmaması gerekir. Allah birdir. Olan şeyleri geçtik. Şimdi hayırlı, uğurlu olsun. Okulumuz açılıyor. İnşallah yakın zamanda talebeleri de bulacağız. Okulun eğitime başlayacak olması, gençleri Gökçeadaya döndürür. İleride ortaokul ve lise de olur inşallah. Burada yaşayan herkes bir arada yaşar. Bize bu izni verdiği için Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine çok teşekkür ediyoruz. Tam 49 yıl sonra eğitim-öğretim başlayacak.
     Yorgi Berberin eşi Stella Berber ise okulun yeniden açılmasına çok sevindiklerini ifade etti.
     Zeytinli köyünde yaşayan 65 yaşındaki Paraskevi Zelu da okulun yeniden faaliyete geçmesinin iyi olacağını belirterek, Okulun yenilenmesi köyümüz için iyi oldu. Burada doğdum, bu okula gittim. Büyüklerin düşüncesiyle yıllar önce okul neden kapandı bilemiyorum diye konuştu.
     İlçe merkezine 4 kilometre uzaklığındaki Zeytinli köyünde 1951 yılında eğitime başlayan Rum azınlık okulu, 1964 yılında kurucusunun isteği doğrultusunda kapatılmıştı.
     Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı tarafından geçen yıl ağustos ayında onarılan okulun yeniden eğitim-öğretime başlaması için yapılan başvuru, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmıştı.
    
     Muhabir: Burak Akay / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Gökçeadada Rum azınlık okulunun açılma talebinin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER