Göremede sokaklar güneş enerjisiyle aydınlatılıyor

Göremede sokaklar güneş enerjisiyle aydınlatılıyor -Bölgede en fazla turisti ağırlayan Göreme beldesinde belediye, lambalara taktığı güneş panelleriyle sokakları aydınlatıyor -Göreme Belediye Başkanı Cingil: -Bu sayede hem daha güçl


NEVŞEHİR (A.A) - Murat Asil - Türkiyenin önemli turizm merkezlerinden Kapadokyada en fazla turisti ağırlayan Göreme beldesinde belediye, lambalara taktığı güneş panelleriyle sokakları aydınlatıyor.
     Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl binlerce turistin geldiği bir belde olan Göremenin aydınlatma konusunda daha güçlü ve donanımlı olması gerektiğini belirterek, söz konusu sistemle enerjiden tasarruf ettiklerini söyledi.
     Özellikle turistlerin yürüyüş alanlarının yoğun olduğu bölgelerde bu sisteme geçtiklerini kaydeden Cingil, Yerel yönetimler olarak önceliğimiz vatandaşımıza en iyi hizmeti sunmak. Bu durum Göreme gibi bir merkezde daha da dikkatli ve özenli olmak zorunda. Yaya yürüyüş alanlarında bu uygulamayı başlattık. Gündüz depo edilen enerji, sokak lambaları için özel olarak kullanılan kontrollü regülatör ile gece karanlığında otomatik olarak çalışmaya başlıyor. Bu sayede hem daha güçlü aydınlatma yapmış hem de milli servetimiz olan enerjimizi korumuş oluyoruz dedi.
    
     -Peribacaları da bu sistemle aydınlatılacak-
    
     35i güneş enerjili, 1i rüzgar enerjili olmak üzere toplam 36 aydınlatma direği kurduklarını belirten Cingil, merkezi yönetimden yerel yönetimlere geçmesi beklenen sokak aydınlatmaları ödemeleri öncesinde belediye olarak şimdiden hazırlık yaptıklarını, aydınlatma direkleri için yaklaşık 25 bin lira harcamalarına rağmen buradan elde edilecek elektrik tasarrufuyla bu sistemin 1 yıl içinde kendisini amorti edeceğini düşündüklerini söyledi.
     Güneş panel sistemlerine ek olarak rüzgar sistemi kurduklarını ifade eden Cingil, şunları kaydetti:
     Şu an o sistem de deneme sürecinde. Önümüzdeki yıllarda Göreme tamamen enerjisini kendisi üreten lokomotif ve örnek bir turizm merkezi olacak. Ayrıca peribacalarının aydınlatılması ve gece turizminin bölgeye kazandırılması herkesin ortak isteği. Bu sistemle beraber yıl sonunda elde edeceğimiz dengeleme raporunda üretim, tüketim ve maliyet ile beraber çıkacak sonuca göre hareket edeceğiz. Genel olarak uygunluk durumu oluştuğunda ve kabul gördüğünde gerekli girişimleri yaparak peribacalarının aydınlatılmasını da bu sistemle yapmayı umut ediyoruz.
    
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Göremede sokaklar güneş enerjisiyle aydınlatılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER