Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı:(3)

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı:(3) İnşaat sektörü bizim ekonomimizin en dinamik, en büyük alanlarından bir tanesidir. Hiçbir zaman maketten satışın yasaklanması taraftarı değiliz, böyle bir yasaklama da olmayacak -Ailenin huzuru


TRABZON (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İnşaat sektörü bizim ekonomimizin en dinamik en büyük alanlarından bir tanesidir. Hiçbir zaman maketten satışın yasaklanması taraftarı değiliz, böyle bir yasaklama da olmayacak dedi.
     Bakan Yazıcı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sahil Tesislerinde düzenlediği basın ile sohbet toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Yazıcı, bir gazetecinin, bankaların mevduat dışı gelirlerinin sınırlandırılması yönündeki çalışmalar kararlılıkla devam edecek mi sorusu üzerine, Bizim ülkemizde yürürlükte bulunan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu var. Kanunla ilgili bir çalışmamız var. Bir taslak hazırladık 2012 Ağustos ayında da kamuoyuyla paylaştık. Dünyada ticaret yöntemleri çok hızlı şekilde değişiyor. Mesafeli satışlar devreye girdi, maketten satışlar çok yoğunlaştı. Finansal alanda faaliyet gösteren kurumların, kuruluşların faiz dışı gelir kalemleri habire artıyor ve uygulamada yaşanan sorunlar var diye konuştu.
     Tüketici hakem heyetlerinin daha işlevsel hale gelmesini hedeflediklerini vurgulayan Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:
     Bunları çoğaltmak mümkün. Tüm bu alanlardaki sorunları tasfiye etmeyi amaçlayan bir taslak hazırladık, paylaştık. Bunu 96 ilgili kuruma gönderdik, görüşleri alındı, son aşamadayız. Biz bankaların faiz dışı gelir kalemlerinde aldıkları ücretleri tamamen kaldıracağız şeklinde yaklaşım içinde olmadık. Dün de söylemedik, bugün de söylemedik. Bizim söylediğimiz şu, yapılan hizmet, yapılan hizmetle orantılı olarak ücrete tabi tutulmalı. Sömürü olarak nitelendirilecek boyuta vardırılmaması gerekir. Faiz içi kalemler üzerinde ücretlendirme yapılırken henüz yeterince bilinçli olmayan tüketicinin korunması amacıyla buna ilişkin sözleşmelerden bu konuların çok açık, net, kolay okunabilir şekilde takdim edilmesi gerekir. Bunu söylüyoruz ve hiç kimseden sen hizmet yap ama para alma şeklindeki beklenti ve yaklaşım içinde değiliz. Bankalar da elbette ki ticaret müessesidir, bu çerçevede müşterisine hizmet sunarken karşılığını alır. Biz bu alanda metnin konuşmasını istiyoruz. Belli bir yere de gelmişiz. Belki çok seçenekli kart üretecekler, bazı kart türleri bugüne kadar tartışılan şekilde bu ücretlendirmeye tabi tutulmayacak. Ama onun işlevi de diğerleri gibi olmayacak. Bu seçeneklerden bir tanesi. İki nokta üzerinde çalışmamız bitmedi, biri bankaların faiz dışı gelir kalemlerine ilişkin hususları düzenleyeceğiz.
    
     -Konuyu EKKya oradan da Bakanlar Kuruluna taşıyacağız-
    
     Bakan Yazıcı, diğer konunun da maketten satış olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     İnşaat sektörü bizim ekonomimizin en dinamik, en büyük alanlarından bir tanesidir. Hiçbir zaman maketten satışın yasaklanması taraftarı değiliz, böyle bir yasaklama da olmayacak. Ama maketten satışlarla ilgili, maketten satın alan tüketicinin hukukunu koruyacak, sektörün de fazla maliyet yüklenmesine yol açmayacak bir mekanizmayı devreye sokma çabası içindeyiz. Şu ana kadar da en uygun mekanizmanın sigortalama olduğu yönünde bir eğilimimiz giderek artıyor. Bu uygulamalar dünyada var, Almanyada uygulanıyor. Oradan bir heyet geldi bakanlıktaki arkadaşlarla görüştüler, bu konuda inşaat sektörünün yaklaşımı da aşağı yukarı bizim bakanlığımızdaki arkadaşların ve bu konuda çalışma yapanların yaklaşımına çok paralel yürüyor. O iki alanı da netleştirince bu iki konuyu Ekonomik Koordinasyon Kuruluna (EKK) oradan da Bakanlar Kuruluna taşıyacağız. Bakanlar Kurulunun vereceği karar doğrultusunda tasarı yönünü bulacak.
     Bakan Yazıcı, bir gazetecinin, yapılan araştırmaların açlık sınırı olarak 4 doların altını gösterdiğini, ancak siz 1 doların altında olduğundan bahsettiniz, bu rakam Türkiye standartları için yeterli mi sorusu üzerine, OECDnin, Dünya Bankasının verilerini paylaştım. Yoksulluk her ülke için söz konusudur. Çok gelişmiş ülkelerde de nihayet bir skalanın üstü en iyidir, altı üste göre düşüktür. Siz Türkiyede yaşam standardı belli bir kesimi aldığımız zaman sizin söylediğiniz tarzda değerlendirme yapmak mümkündür. Ama ben OECD ve Dünya Bankasının yaptığı araştırmaya göre Türkiyeyi kıyasladım dedi.
    
     -Güçlü birey, aile, toplum bizim hedefimiz-
    
     Bakan yazıcı, bir gazetecinin, son 10 yılda ülkede refah seviyesi arttı ancak aile yapılarında sorunlar ve hırsızlık gibi çeşitli güvenlik konularında problemler arttı, bu durumu neye bağlıyorsunuz sorusu üzerine şunları söyledi:
     Bizim hükümetimizde ilk defa Türkiyede kurulmuş Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız var. Aileye ne denli önem verdiğimiz bu yapıdan belli ve gene seçimler öncesi programımızı milletle paylaştık, orada başlıklar var. İleri demokrasi, büyük ekonomi ve güçlü toplum. Güçlü toplumun alt başlıkları var. Biz millet olarak aileye son derece önem veririz, hükümet olarak da. Aile bizim toplumumuzun en temel ünitesidir. Ailenin huzuru, güvenliği toplumun birlik ve güvenliği için vazgeçilmez derecede önemlidir. İnsanı esas alarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Merkezinde birey var. Onun huzuru, güvenliği, esenliği önemli bizim için. İcraatlarımızı böyle gerçekleştiriyoruz.
     Güçlü birey, güçlü aile, güçlü toplum bizim hedefimiz. Bunu neye dayandırarak söylüyorsunuz bilemiyorum. Ama aktiviteler ne kadar artırıyorsa, ekonomi ne kadar büyüyorsa ekonomik suçlar da o oranda artar, dünyada da böyle. Dediğiniz ölçekte, piyasayı veyahutta toplumu rahatsız edici boyutta bir artış olduğuna ilişkin bende bir veri yok. Arzu ederiz ki hiç suç işlenmesin, adliyeler boş kalsın. Hiç kimse hasta olmasın, hastaneler boş kalsın. Bu arzumuz. Bu noktada da hükümet olarak bize görev düşüyor, biz de bu konuda gerekenleri yaptığımız kanısındayız. Bireyler olarak da hepimiz bu alanda görevliyiz diye düşünüyorum.
    
     -Kaçak çay sorunu-
    
     Bakan Yazıcı, Türkiyeye giren kaçak çay miktarı ve önlenmesi için yapılan çalışmaların sorulması üzerine, şu yanıtı verdi:
     Kaçak çayla ilgili söylenen 70-80 bin ton çok afaki. Türkiyede çay üretimi belli, tüketimi belli. Türkiyede 75 milyon insan var. Bunun günlük tüketimi belli. Ortalama 2.5-3 kilo çay tüketimi olduğu söyleniyor. Bunu çarptığımız zaman 225 bin ton oluyor. Türkiyede ÇAYKURun ürettiği çay belli, aşağı yukarı 110 bin, 115 bin ton, özel sektörün ürettiği belli o da 110 bin ton. Topluyorsunuz bunu bir miktarda bizim ithalatımız var. Diyeceksiniz bana niye çay üreten bir ülkede ithalat var, dünyada sadece ben satayım almayayım mevzusu olmaz. Alacaksınız, bu alanı yasaklayamazsınız. Çay ithalatıyla alakalı uyguladığımız gümrük vergisi yüzde 140dır. Bu niye, ithalatı zorlaştırmak için. Buna rağmen 5-6 bin ton civarında çay ithalatı var. Bütün bunları hesaplandığınızda söylenen miktarda kaçak çayın Türkiyeye girmiş olması mümkün değil, bu bir varsayım, biraz da fantazi bu.
     Türkiyede kaçak çay gerçeği olduğunu belirten Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:
     Değişik yerlerden geliyor. Kimseyi zan altında bırakmayayım. Bu alanla ilgili bir mücadele planımız var. Sadece son birkaç yılda kaçak çay yakalamalarıyla alakalı önemli yöntemleri devreye soktuk. Bunlardan bir tanesi de çaya karşı duyarlı eğitimli köpekleri devreye koyduk. Adam sınırdan geçiyor elinde valizi var, özel araçla geliyor. Siz bunu bir ihbar almamışsanız, açık bir şüphe kafanızda oluşmamışsa her şeyi didik didik arayın derseniz o kapılardaki kuyruklar uzar gider. Vatandaşın beyanını dikkate alacaksınız, bir şüphe yoksa, kaçak ürün taşıdığına dair bir ihbar size ulaşmamışsa yoktur diye itibar edeceksiniz. Buna rağmen yok dediği halde şüphelendiğiniz durumlar olur o zamanda çeker hem fiziki arama yaparsınız, aracı yüklü bir araçsa xray cihazına çeker, röntgenini elde eder, bulgular kaçak ürün taşıdığı yönündeyse hangara çeker fiziki aramasını yaparsınız.
     Bakan Yazıcı, kaçak çayın belli yerlerde harmanlanarak piyasaya sürüldüğü yönünde kuşkusu bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     Bu bir bilgiye dayanmıyor, öyle bir kuşku taşıyorum. Ama bu kuşku doğrultusunda da ekipler oluşturduk, çalışmaya başladık. Yakaladığım an, kim olursa olsun canını yakarım. Kaçak çayın bölgeye verdiği zarar ötesinde ekonomiye verdiği zarar var. Haksız kazanç sağlıyorsun, damak tadını bozuyorsun, dolayısıyla bu konudaki çalışmalarımızı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak da sürdürüyoruz ve ayrıca çay ürününün kalitesine, fidanlık sahalarının yenilenmesine, damak tadının geliştirilmesine, pazar payının büyütülmesine ilişkin çay eylem planı var. Eylem planını yaptık da rafa koymadık. Çay Kanunu var. Ben şunu doğru bulmam, şu fiyatın altında çay satılmasın, özel sektör almasın. Öyle bir şey olur mu, tekel mi kolacağız- ÇAYKUR o alanda tekel olmaktan çıkartılmış, özel sektöre açılmış, ama ÇAYKURun varlığı özel sektörü belli bir ölçüde disipline ediyor.
    
     -Sarp Sınır Kapısı, yaya giriş çıkışlarında bir numaralı kapı-
    
     Bakan Yazıcı, Sarp Sınır Kapısında yaya giriş çıkışlarında yoğunluk nedeniyle yaşanan sorunun çözümüne ilişkin çalışma yapılıp yapılmadığına ilişkin soru üzerine, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Türkiye kuzeyiyle olan çok önemli ticari aktivitelerini giderek yoğunlaştırıyor. Sarp kapımız bu anlamda da hem bölge hem Karadeniz hem de Türkiye için çok önemli bir kapı özelliği taşıyor. Buradan yaya giriş çıkışlar kimlikle imkan verildiği günden buyana 5 milyon 600 bin kişi 1 yılda giriş çıkış yapmış. Sayısal veri itibariyle yaya giriş çıkışlarında bir numaralı kapı. Diğer aktiviteler itibariyle de üçüncü sırada yoğunluk içeren kapılarımızdan bir tanesi. 2009 yılında açılışını yaptığımız kapı yapılırken yaya giriş çıkışlarının devam edeceği düşünülmedi. Başladığımda projeler yapılmıştı, biz sadece temel attık ve sonra da açılışını yaptık. Yapılanmasına ilişkin tasarım yapıldığı dönemde kapı ortak olarak düşünülmüş Gürcülerle. Yapılınca yaya giriş çıkışlarının yasaklanacağı var sayılmış. Onun için bir yaya giriş çıkış güzergahı koridoru planlanmamış. Ama yapıldı fiili durum devam ediyor.
     Yayaların giriş çıkışını kolaylaştıracak bir koridor oluşturduk üstü kapalı. Kapıyı genişletme, giriş çıkışı kolaylaştırmaya yönelik bir çalışma içindeyiz. Tünelin olduğu dağı indirelim, alan genişlesin diye düşündük onun maliyeti yüksek, Ulaştırma Bakanlığının da yaklaşımı o tünele paralel bir tünel daha yapmak. Herhalde büyük ihtimalle öyle olacak, çünkü tırların giriş çıkışında manevra alanı yok. Güney tarafında askeri birlik var, onlarla görüşmeler devam ediyor, onlara uygun bir yer bulmamız halinde o alanı da alacağız. Böylece gümrük sahası, hizmet veren gümrüklü alan belli ölçüde genişleyecek. O genişleme olunca oradan gelirken bir tasarruf olacak tabi. Bunun yapmamız gerektiğini düşünüyorum.
     Bakan Yazıcı, Barçada açılması planlanan Muratlı Sınır Kapısında çalışma yapılacak mı sorusu üzerine Muratlı Kapısı bizim gündemimizde. O kapıyı giriş çıkışa kaliteli şekilde hizmet vermek üzere yapılandıracağız. Orada giriş çıkışı sağlayacağız dedi.
     Bakan Yazıcı, bir gazetecinin, 2010-2011 sezonu şampiyonu Trabzonspordur, Türkiyede şike yapılmıştır diyebilir misiniz sorusu üzerine, Beni şikeye bulaştırmayın diye konuştu.
     Toplantıya Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AK Parti Trabzon İl Başkanı Adnan Günnar ile diğer ilgililer katıldı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı:(3) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER