Gümüşhane Valisi Mayda: Süleymaniye Mahallesi,

Gümüşhane Valisi Mayda: Süleymaniye Mahallesi, Gümüşhanenin tarihi kimliğidir


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, kentin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesinin, Gümüşhanenin tarihi kimliği olduğunu söyledi.
     Vali Mayda, beraberindeki Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ile Gümüşhane Belediyesi tarafından, DOKA ve İl Özel İdaresinin katkıları ile restore edilen tarihi Zeki Kadirbeyoğlu Konağında incelemelerde bulundu.
     Süleymaniye Mahallesinin hem Osmanlı İmparatorluğuna hizmet ettiğini hem de çevre illere katkısı olduğunu belirten Vali Mayda, Buranın master plan çalışması tamamlandı. Gerek koruma imar planı, gerekse çevre düzeni planı tamamlandı. Kayak ve turizm merkezi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki tarihlerde burada bir maden müzesi çalışması da söz konusu olacak dedi.
     Vali Mayda, Süleymaniye Mahallesine yapılması planlanan kayak merkezinin Ziganaya alternatif olacağını anlatarak, şöyle devam etti:
     Kayak merkezi ile ilgili koruma kurulundan da bir karar çıkardığımız zaman, Ziganadan sonra daha güzel bir kayak merkezi olması söz konusu. Kayakta alternatifli bir çalışma olması gerekiyor. Belediyemiz tarafından DOKA desteği ile yapılan konak için İl Özel İdaremizin de katkısı oldu. Bu bölgede planımız tahakkuk ettikten sonra 5 yıldızlı bir otel yapılması da zaruret. Hem ilimize gelecek turistleri çekmek hem de kongre turizmi anlamında. Gümüşhanenin turizmi bakir, yaylaları, tarihi ve kültürel eserleri bol. Bunu da değerlendirme, özellikle de kongre turizmini öne çekme adına çalışmalarımız olacak. Tüm Gümüşhanelileri tarihe, kültüre ve değerlerimize sahip çıkmaya ve hep beraber bunu değerlendirmeye davet ediyorum.
     Belediye Başkanı Canlı, Süleymaniye Mahallesinin tarih kokan bir bölge olduğunu vurgulayarak, Eğer bu tarihi biz iyi değerlendirebilirsek, Gümüşhanemizin turizm potansiyelini istediğimiz seviyeye doğru götürürüz. Tarihte Konaklamak Projesi, asıl adı Zeki Kadirbeyoğlu olan konağın restorasyonu. Süleymaniye Mahallesi için çok önemli ve yıllardır özlenen bir proje. dedi.
     Projenin ikinci bölümünde çevre düzenlemesi ve ikinci bir hamam yer aldığını ifade eden Canlı, şunları söyledi:
     Onları da haziran ayında bitirip, şehrimizin ve turizmin hizmetine sokacağız. Süleymaniyeyi tarihi dokusu ile beraber görmek istiyoruz. Burada turizm merkezi ve kış turizm merkezi bir arada olacak. Koruma imar planı belirli bir süreç aldı ve sona gelindi. Buradaki tarihi dokunun mutlaka ana eksenine oturması lazım. İnanıyoruz ki ilerleyen süreçte Süleymaniye Mahallesi olmazsa olmaz yerlerden birisi haline gelecek.
     DOKA Genel Sekreteri Kaldırım ise 2010dan beri istikrarlı bir şekilde bölgede turizm ve kültür altyapısının gelişmesine dönük ciddi destekler verdiklerini söyledi.
     Temel hedeflerinin bölgedeki kültür, turizm, yöresel mimari ve kültür değerlerinin restore edilip turizme kazandırılması olduğuna dikkati çeken Kaldırım, Bir mekan kullanılmadığında, oradan bir gelir elde edilmediğinde mutlaka yok oluyor ve bir şekilde kullanılamaz hale geliyor. Ne şehre katkısı oluyor ne de biz çok büyük değerleri olan hazinelerimizi yaşatamamış oluyoruz. Buraya gelen insanlar bu proje bittiğinde güzel bir tesiste hem ziyaretini yapacak, hem yemeğini yiyecek hem de bölgeye katkı sağlayacak diye konuştu.
     Kaldırım, DOKAnın Karadeniz Bölgesinde 340 proje uyguladığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Gümüşhanede de ciddi projeler yürütüyoruz. Gümüşhanede Sayın Valimizin önderliğinde müthiş bir bütünlük var. Bütün kurumlar işbirliği halinde çok güzel projeler gerçekleştiriyorlar. Süleymaniye gibi önemli bir yer ve tarihi mekanda böyle bir eserin turizme ve şehrin ekonomisine kazandırılması gerçekten önemli. Daha vizyonel bakış açısı ile bütün Süleymaniyeyi kayak merkezi ile bütünleştirerek butik oteller bölgesi, pansiyonculuk ve işletmeler bölgesi haline getirip, tarihle günümüzün bütünlüğünü sağlayarak, Gümüşhane bölgemizin ekonomisine sunma vizyonu var. Süleymaniye turizm merkezi ve kayak merkezi ile birlikte Gümüşhane çok önemli bir turizm anlamında cazibe merkezi kazanmış olacak. Bizde desteklerimizi buraya kanalize ettik. Bu tür yatırımlar bizi sevindiriyor. Bölgeye de çok ciddi ve doğru eserler kazandırdığımızı gösteriyor.
    
     Muhabir: Osman Yetim
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Gümüşhane Valisi Mayda: Süleymaniye Mahallesi, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER