Hobiyle başladı,başpehlivanlara kispet dikecek

Hobiyle başladı,başpehlivanlara kispet dikecek -El sanatları öğretmeni merak üzerine başladığı kispet dikiminde usta olma yolunda ilerliyor (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - El sanatları öğretmeni Adem Kayın, hobi olarak başladığı kispet dikimiyle ilgili eğitimi sonrası başpehlivanlara kispet dikmeye hazırlanıyor.
     Kayın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 55 yıldır el yapımı kispet üreten Bigalı İrfan Şahinin yanında 40 gün eğitim alarak, merak üzerine başladığı kispet dikiminin inceliklerini öğrendiğini söyledi.
     Kayın, aldığı eğitimin ardından Edirne Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü bünyesinde kispet dikmeye başladığını anlattı.
    
     -Rüyası başpehlivanları giydirmek-
    
     Kispet dikmeye başlamasının bazı zorlukları da beraberinde getirdiğini ifade eden Kayın, şunları söyledi:
     Pehlivanların özel isteklerine cevap vermek çok zor. Hepsi kispetin kendine özel ve en güzel olmasını istediği için zorluk yaşıyoruz. Şimdiden bütün pehlivanlar kispet tamiri için benden randevu talep ediyorlar. Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinin yapıldığı hafta sanırım çok yoğun olacağız. Ufak tefek yırtıkları olanlar, yeni kispet yaptırmayıp tekrar giymek istedikleri için tamir aşamasında yoğunluk olacağını düşünüyorum. Başpehlivanlara da kispet dikeceğim. Öncelikle Edirneli başpehlivan Ahmet Yavuza kispet dikmek istiyorum.
     Bazı pehlivanlar kispetlerinin sıkı olmasını istiyor. Bazı pehlivanlar da rakiplerinin kasnaktan yakalamasını önlemek için küçük bedenli diktiriyorlar. Ancak başpehlivanların hepsi normalden biraz daha küçük kispet tercih eder.
     En özel kispet, pehlivanın bütün ölçülerini alıp vücuduna göre dikilen kispettir. Bir kispeti teslim ederiz. Bir kispet pehlivana 600 ile 800 lira arasında mal oluyor."
    
     -Nakış en zor yanı-
    
     Bir kispetin zorlu işlemlerin ardından 10 günde hazırlanabileceğini ifade eden Kayın, İşimizin zor yanı kispete makinede nakış yapmamız. Kispetlerde Edirneye özgü lale motifini kullanmak istiyorum dedi.
     Kayın, sporu ve sporcuları tanımadan kispet dikmenin olanaksız olduğunu da kaydetti.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Salih Baran
     Yayıncı: Zeki Gümüş
<< Önceki Haber Hobiyle başladı,başpehlivanlara kispet dikecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER