Hutbeye rağmen Harşit Çayındaki kirlilik önlenemedi

Hutbeye rağmen Harşit Çayındaki kirlilik önlenemedi -Harşit Çayında çoğunluğu evsel atıklardan kaynaklı kirlilik, camilerde hutbe okutulmasına ve Köyler Pırıl Pırıl Çöpsüz, Harşit Çayı Temiz Akacak Projesine rağmen önlenemedi


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Harşit Çayında çoğunluğu evsel atıklardan kaynaklı kirlilik, camilerde hutbe okutulmasına ve Köyler Pırıl Pırıl Çöpsüz, Harşit Çayı Temiz Akacak Projesine rağmen önlenemedi.
     Gümüşhane-Bayburt sınırındaki Vauk Dağından doğup, Gümüşhane, Torul, Kürtün ve Doğankent yerleşim alanlarından geçerek Tireboludan Karadenize dökülen 142 kilometre uzunluğundaki Harşit Çayındaki kirlilik, tedbirlerle birlikte azaldı ancak tam anlamıyla önlenemedi.
     Gümüşhane Valiliği çaydaki kirliliğin önlenmesi için çeşitli tedbirleri art arda uygulamaya koydu. Vali Yusuf Maydanın talimatıyla İl Hutbe Komisyonunun aldığı karar doğrultusunda il genelindeki 513 camide 11 Mayıs 2012de cuma namazı öncesi hutbe okundu, ilçe müftüleri tarafından Harşit Çayındaki kirlilik ve çevre temizliği konusunda vaaz verildi.
     Müftüler, vaazlarında, çevre temizliğinin önemini vurgulayarak, çöplerin çevreye atılmaması, mutlaka çöp kutuları ve konteynerlere konulması gerektiğini söyledi.
     Gümüşhane Köylere Hizmet Götürme Birliğince uygulamaya konulan Köyler Pırıl Pırıl, Çöpsüz, Harşit Çayı Temiz Akacak Projesi ile merkez ilçeye bağlı köylerde görevlendirilen ekiplerle özellikle dere yataklarına atılmış çöpler toplandı. Son 6 ayda yapılan çalışmalarla Harşit Çayında evsel atıklardan kaynaklı kirlilik azaldı.
     Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harşit Çayının Gümüşhane için çok son derece önemli olduğunu belirterek, Geçmiş yıllar içerisinde Harşit Çayındaki kirlilik belli bir boyuta ulaştı. Harşitteki kirliliği önleyip hem balıkçılığın geliştirilmesi hem de güzel bir görünümün için bir dizi faaliyetler gerçekleştirdik dedi.
     Çayda kirliliği kalıcı olarak ortadan kaldırmayı hedeflediklerini dile getiren Mayda, şunları söyledi:
     Bu amaçla toplumsal bilinç geliştirilmesi zorunluluk haline geldi. Bunu sağlamak açısından valiliğimizce kaymakamlıklara ve köy muhtarlarına Harşit Çayını besleyen derelerin kirletilmemesine yönelik bir genelge gönderildi. Toplumsal bilinç oluşturma ve farkındalık sağlama açısından okullarımızda Milli Eğitim Müdürlüğü marifetiyle dersler düzenlendi, öğrencilerimiz bilinçlendirildi. Öğrencilerimize bizzat ailelerini uyarmaları da tavsiye edildi. Camilerimizde hocalarımız buna yönelik vaazlar ve hutbeler verdiler. Vatandaşlarımıza Harşitin temiz tutulması ve iyi bir görünüme kavuşturulmasına yönelik tavsiyelerde bulunuldu. Bu yıl itibariyle baktığımızda önemli bir mesafe aldığımızı görmekteyiz. Hedefimiz Harşit Çayının yüzde yüz temizlenmesidir ancak bu belli bir zamana yayılarak toplumsal duyarlılık sağlamakla mümkün olacak.
    
     -Harşit Çayının Islahı projesi-
    
     Vali Mayda, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Harşit Çayının Islahı adıyla proje uygulandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     45 milyon liralık projenin ihalesi gerçekleştirildi ve yer teslimi yapıldı. Bu ıslah sırasında da çeşitli düzenlemeler olacak, köprüler yapılacak, beton dökülecek, belirlenen yerlerde genişleme çalışması yapılacak. Bu çalışmalarla da temizliğin hızlandırılacağına inanıyoruz. Amacımız hem görsel anlamda hem de hijyenik anlamda temiz bir çevre oluşturmak. Bu konuda değerli Gümüşhanelilere de teşekkür ediyorum. Memuruyla vatandaşıyla köylüsüyle ve basın mensuplarıyla örnek bir çalışma yapıldı ve önemli ölçüde temizliği gerçekleştirdik. Umarım bunun mükemmeline de ulaşacağız.
    
     -165 kişi temizlik için istihdam edildi-
    
     İŞKUR Gümüşhane İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı ise Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında 165 kişi istihdam edilerek 6 aylık çalışma sonrası Harşit Çayındaki kirliliğin yüzde 60 azaltıldığını belirtti.
     Çalışmaların sürdürüldüğünü dile getiren Aşıcı, Ne kadar toplatırsak toplatalım vatandaşımızın çöplerini Harşit Çayına atmaması gerekiyor. Çöpler atılıyorsa istediğimiz hedefe ulaşma şansımız yok. Gümüşhane hepimizin şehri. Çok şanslı bir şehir olduğunu düşünüyorum çünkü içinden Harşit Çayı gibi bir çay geçiyor. Harşit Çayını çok iyi değerlendirmemiz lazım. Değerlendirmenin ilk aşaması da temizlikten geçiyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Hutbeye rağmen Harşit Çayındaki kirlilik önlenemedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER