İki fidandan birisi Afyonkarahisardan

İki fidandan birisi Afyonkarahisardan -Afyonkarahisarda köylülerce yetiştirilen fidanlar Türkiyenin dört bir yanına gönderiliyor -Fidanlık Müdürü Altındaş: "Köylülerimize gelir getirmesi amacıyla bakanlığımız tarafından başlat


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Mustafa Güngör - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı" çerçevesinde 2 milyon 300 bin hektarlık sahada yapılacak ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışması kapsamında her yıl toprakla buluşturulacak fidanlar, Afyonkarahisarda köylüler tarafından yetiştiriliyor.
     Afyonkarahisar Fidanlık Müdürü Alparslan Altındaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman Genel Müdürlüğünün yürütmüş olduğu "alım garantili fidan yetiştiriciliği" programı çerçevesinde geçen yıl 4,5 milyon fidan yetiştirildiğini, bu yıl da 6 milyon fidan planlandığını söyledi.
     Altındaş, ilde 550 ailenin fidan yetiştiriciliği yaptığını belirterek, "Köylülerimize gelir getirmesi amacıyla bakanlığımız tarafından başlatılan proje kapsamında, üretilen fidanlar Türkiyenin dört bir tarafında toprakla buluşuyor" dedi.
     Türkiyede yıllık 9 milyon alım garantili fidan üretimi gerçekleştirildiğini, bunların büyük bir bölümünün Afyonkarahisarda yetiştirildiğini ifade eden Altındaş, şöyle konuştu:
     "Alım garantili fidan üretimi konusunda Afyonkarahisar çok önemli bir konumda. Bu bizim fidanlık müdürlüğümüz için başarı vesilesidir. Bu çerçevede her yıl ortalama 500 aileye alım garantili fidan projesi çerçevesinde iş imkanı sağlıyoruz. Geçim kaynağı olarak alım garantili fidan işi vermekteyiz. Fidanları talep edilen tüm illere gönderiyoruz. Bunun yanında ürettiğimiz fidanları sosyal projelerde de kullanıyoruz. Kabahatler Kanunu çerçevesinde basit cezalar karşısında vatandaşa verilen fidan dikme cezasının fidanlarını da biz karşılıyoruz. Vatandaş fidanını bizim gösterdiğimiz sahalara dikip bir yıl boyunca da bakımını yapıyor."
    
     -Sadece köylüler yetiştirebiliyor-
    
     Sedir ve karaçam fidanı ürettiklerini, bu yıl ilk kez badem ve zerdali üretimi de gerçekleştirdiklerini belirten Altındaş, gelecek yıllarda çeşitliliği artıracaklarını kaydetti.
     Köy nüfusuna kayıtlıların projeye katılabildiğini anlatan Altındaş, "Bizim tek şartımız köylü olması. Tüm Afyonkarahisarın köylerinden müracaat alıyoruz. Köy nüfusuna kayıtlı olacak ve fidanı köyde kendi arazisinde üretecek. Buradaki amacımız, şehirdeki insanların veya zengin insanların bu işten yararlanmasının önüne geçmek" diye konuştu.
     İlkbaharda sözleşme imzalayarak verdikleri fidanları 18 ay sonra geri aldıklarını ifade eden Altındaş, ödenecek tutarın da sözleşmeye yazıldığını söyledi.
     Altındaş, bu yıl yetiştirilecek 6 milyon fidan için 62 köyden bin 238 üreticinin başvurduğunu ve 550 vatandaşla anlaşma imzaladıklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hüseyin Doğru
<< Önceki Haber İki fidandan birisi Afyonkarahisardan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER