İkinci İnönü Zaferinin 92. yıl dönümü

İkinci İnönü Zaferinin 92. yıl dönümü -Zaferin yıl dönümü dolayısıyla Eskişehirde tören düzenlendi -TBMM İdari Amiri Uslu: Bütün Anadolu halkı ve kentleri cansiparane mücadele vererek, bu vatanı bize ebedi kılmak için çaba


ESKİŞEHİR (A.A) - İkinci İnönü Zaferinin 92. yıl dönümü, Eskişehirin İnönü ilçesinde düzenlenen törenle kutlandı.
     Etkinlikte, TBMM İdari Amiri ve Çorum Milletvekili Salim Uslu, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Eskişehir Garnizon Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, İnönü Vakfı Başkanı ve İsmet İnönünün kızı Özden Toker tarafından Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk konuldu. Törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
     Koçdemir, Ünal ve İnönü Belediye Başkanı İsmail Karaköse, törene katılanların Zafer Gününü kutladı.
     Uslu, yaptığı konuşmada, İnönü Zaferinin önemli bir zafer olduğunu belirterek, bu zaferi Türk milletinin öz güvenini yeniden kazanmasını sağladığını bildirdi.
     Bu zaferle Türkiyenin anayasasını yapılandırmaya, İstiklal Marşını kabul etmeye, dünyada tanınan, saygı duyulan etkin bir devlet olma yoluna girdiğini kaydeden Uslu, şunları söyledi:
     Bu kutsal vatanın ebedi Türk yurdu olmasını sağlayan çok sayıda şehidimiz var. Bu büyük zafere karar veren irade, TBMM ve onun Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürktür. Bu zaferde 9 mebus arkadaşımız şehit olmuştur. Düşman bu topraklardan gece yarısı adeta arkasına bakmadan kaçarak ayrılmıştır. O gün topumuz, tüfeğimiz, düzenli ordumuz yok. Vatan sevgisi ve göğsümüzdeki imanla mücadele ettik. 28 ayda Anadoluyu düşmandan temizledik. Modern zamanların, modern ordularının her türlü nükleer silahlara rağmen girdiği savaşlar bile 3-10 yıl sürerken, Anadolu o yoksulluk günlerinde bu coğrafyayı 28 ayda düşmandan kurtarıyorsa, bunun arkasında büyük bir özveri, fedakarlık ve vatan sevgisi vardır. İnönü madalyayı hak edebilir. Bunun kararını verecek ben değilim. Anadolunun hiçbir kenti yoktur ki, kurtuluş günü olmasın. Bütün Anadolu halkı ve kentleri cansiparane mücadele vererek, bu vatanı bize ebedi kılmak için çaba sarf etmiştir. Anadolu ve bu toprakların insanı bütünüyle gaziliği hak etmiştir.
     Koçdemir de 92 yıl önce bugün Türk milletinin makus talihinin İnönüde mağlup edildiğini hatırlatarak, bugünün dünyadaki bütün mazlum milletlerin kendine inancının ve güveninin pekiştiği gün olduğunu kaydetti.
     İnönü Zaferi ile cumhuriyete giden yolun adeta ışıklandığına değinen Koçdemir, Bu gün, birliğimizin pekişmesine vesile olmaktadır. Makus talihin mahkum edildiği topraklardayız. Bu 1 nisanları, birliğimiz ve beraberliğimiz daha da pekişmiş, cumhuriyeti kuran kadroların gösterdiği hedeflere daha da yaklaşmış olarak kutlayalım dedi.
    
     -İnönü Zaferi, yeni bir milli anlayışın doğuşunun işaretidir-
    
     Tezcan ise İnönü ilçesinin altın madalyayı fazlasıyla hak ettiğini bildirdi.
     İnönünün sadece bir coğrafyanın adı olmadığını vurgulayan Tezcan, şöyle devam etti:
     İnönü, aynı zamanda büyük zaferin adıdır. İnönü Zaferi, yeni bir milli anlayışın doğuşunun işaretidir. Bu gün, yeni bir millet olma inanç, onur ve umudunun yeniden yeşerdiği gündür. Bu zafer, Türk ordusuna yeniden milli ve itibarlı olma payesi kazandırdı. Yarına güçlü, güvenli, inançlı millet olarak birliğini koruyan ve bütün saldırılara karşı dimdik ayakta duran bir Türkiye Cumhuriyetini taşımak istiyorsak, milletin içinden çıkan ordunun itibarını sakınmak, korumak ve ona hak ettiği yeri vermek zorundayız.
     İnönü Belediye Başkanı Karaköse de TBMMden İnönü halkına bir altın madalya verilmesini istedi.
     Törende, Garnizon Komutanlığı adına Hava Silah Sistem Üsteğmen Hüseyin Karakaş bir konuşma yaptı. İnönü Lisesi öğrencisi Hazel Gülmez ile İnönü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Melih Çakmak da birer şiir okudu.
     Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, MHP Genel Başkanı Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, çok sayıda gazi ve şehit yakınının da katıldığı tören, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi halk oyunu ekibinin gösterisi ve 1. Hava Kuvvet Komutanlığı bandosunun verdiği konserin ardından sona erdi.
    
     Muhabir: Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber İkinci İnönü Zaferinin 92. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER