Ilgaz Tüneli, Kastamonu hazinesini dünyaya açacak

Ilgaz Tüneli, Kastamonu hazinesini dünyaya açacak -Zirvesinden karın eksik olmadığı Ilgaz Dağı, yakında aşılması zor engel olmaktan çıkacak. Yapılan tünel, Küre Dağları ile arasına aldığı Kastamonu gibi bir hazineye ulaşımı kolaylaşt


KASTAMONU (A.A) - Yaşar Kuru - Özkan Beyer - Ilgaz Dağı denilince akla önce, Milli Mücadelede yok edilmek istenen bir milletin yeniden dirilmek için taşıdığı inanç ve fedakarlık gelir. Soğuk kış mevsiminde elbisesini, kızı Elif yerine ıslanmasın diye mermilere örten Şerife Bacı gibi Anadolu kadının karlı zirveyi aşan efsaneleri gelir. Aslında bir çoktur efsanesi. Ama sadece bu bile Ilgazın ne yaman bir engel olduğunu gösterir.
     Zirvesinden karın eksik olmadığı Ilgaz Dağı, yakında aşılması zor engel olmaktan çıkacak. Küre Dağı ile arasına aldığı Kastamonu gibi bir hazineye ulaşımı kolaylaştıracak hem de Anadolunun kuzeyi ile güneyini birleştirecek. Kastamonuluların özlemle beklediği Ilgaz Tünelinin 2014 yılının ortalarında tamamlanıp hizmete açıklaması hedefleniyor.
    
     -Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş-
    
     Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonunun dışarı açılmasına engel olan Ilgaz Dağına yapılacak tünelle engelin ortadan kalkacağını belirtti.
     1885 metre rakım yerine 1300 metre rakımla Ilgazın geçileceğini ifade eden Bektaş, Yıllardır beklenen önemli bir proje hayata geçirildi. Kastamonunun saklı ve gizli kalmasının yanında ulaşılamıyor olmasının önündeki engellerden biri daha aşılmış olacak dedi.
     Tünel bitince Ilgaz kayak tesislerini yeni bir mantıkla ele alacaklarını söyleyen Bektaş, şöyle konuştu:
     İlimizde ciddi anlamda sunta, ahşap, MDF fabrikalarımız var. Bu fabrikaların ürünleri tırlarla, kamyonlarla naklediliyor. Bu dağ ciddi bir engeldi. Hem ekonomi hem turizm hem de şehirde yatırım düşünenler için engeldi. Bu engel, artık kalkmış olacak. Tünelin getirdiği imkanlarla biz Ilgaz Dağı Kayak Merkezini yeni bir mantıkla ele alıyoruz. Ilgaz Kayak Merkezi Ankaraya çok daha yakın hale gelmiş oluyor. Ulaşım süresi 1,5 saatin altına inmiş olacak. Yeni bir bağlantı yoluyla dağı, yeni tesisler ve pistlerle Ankaradaki kayakseverlerin hizmetine sunmuş olacağız.
    
     -Kuzey-güney aksı birleşecek-
    
     Tünelin Kastamonunun hayal projelerinden biri olduğunu vurgulayan Bektaş, Gerçekleşmesi çok fazla düşünülmeyen, Kastamonu için hayal bir projeydi. Bu hayalin gerçekleşiyor olması bizim için önemli dedi.
     Ulaştırma Bakanlığının İnebolu Limanı ile başlayıp Kastamonu-Çankırı-Ankara üzerinden Çukurovaya kadar uzanan kuzey-güney hattını çalıştırmayı düşündüğünü vurgulayan Bektaş, şunları kaydetti:
     Kurtuluş Savaşında bu hattın ne anlama geldiğini bilenler biliyor. Anadolunun kurtuluş mücadelesinde İnebolu Limanı aktif bir şekilde destek vermişti. Fakat biz bu hattın üzerindeki dar boğazları çözemedik. Bugüne kadar liman güncelliğini, hat ise işlevliğini kaybetti. Artık bu saatten sonra hem liman hem kuzey güney aksı hem Ankara-Kastamonu yakınlaşması sağlanmış olacak.
    
     -KATSO Başkanı Halil Öztosun-
    
     Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası(KATSO) Başkanı Halil Öztosun, Bolu Dağı tüneliyle Ilgaz Tüneli hayalinin başladığını söyledi.
     Yıllarca zor şartlarda ulaşım sağlandığı halde tünel yapımının insanların aklına dahi gelmediğini kaydeden Öztosun, Özal zamanında Bolu Dağı tünel inşaatı başlayınca bu tünel hayali kafamızda oluştu. Burada da bir tünel olursa ne olur diye düşündük dedi.
     Ilgaz Tüneli temel atma töreninde yerel tabirle Ağlayasım geldi şeklindeki sözüne de atıfta bulunan Öztosun, Kastamonu tabiriyle ağlayasım geldi derler. Törende gözlerim yaşardı. Çünkü senelerden beri ulaşımdan dolayı kapalı kaldığı kanısındaydım, hep öyleydi. Biz de kapalı kutuyduk. Bu açıldı. Kastamonunun önemli tarihlerinden birisidir ifadesini kullandı
    
     - TAŞIKO Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu-
    
     Kastamonu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi(TAŞIKO)Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu, hergün Ilgazdan üyelerine ait 120 aracın geçtiğini söyleyerek, Bir aracın Ilgaz Dağına tırmanması ve inmesi en az 80 lira. Tırlar bazında 100 lirayı aştığını biliyoruz. Hesaplarsak, günlük 12 bin lira gibi bir maliyet doğuyor şeklinde konuştu.
     20-25 yıl öncesine kadar Ilgaz Dağını nasıl geçeceklerini kara kara düşündüklerine işaret eden Sarıahmetoğlu, Rüyalarımıza kadar girerdi. Böyle projenin meydana gelmesinden kooperatifimiz adına mutluluk duyuyoruz. Sadece ben değil burada bulunan 585 kamyoncu meslektaşımla aynı şekilde mutluluk duyduğumuzu dile getirmek istiyorum diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Ilgaz Tüneli, Kastamonu hazinesini dünyaya açacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER