İnsansız araçlarla yerleşkede ulaşım projesi

İnsansız araçlarla yerleşkede ulaşım projesi -İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde yerleşkede ulaşımın insansız araçlarla sağlanmasına yönelik proje hazırlanıyor


İZMİR (A.A) - İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, yerleşkedeki binaların birbirinden çok uzak olduğunu belirterek, ulaşımın insansız araçlarla sağlanması için proje hazırladıklarını söyledi.
     Prof. Dr. Güden, üniversitenin kuruluşunun 20. yıl dönümü dolayısıyla Swissotel Büyük Efeste düzenlenen basın toplantısında, İYTEnin bünyesindeki İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (teknopark) ile özdeşleştiğini belirterek, teknopark için uluslararası şirketlerin gelmeye başladığını, üçüncü nesil üniversite olarak eğitim ve araştırmanın yanı sıra sanayi iş birliğine önem verdiklerini ifade etti.
     Lisans öğrencisi sayısının 2 bin 248e ulaştığını kaydeden Güden, bu sayıyı artırma niyeti taşımadıklarını, yüksek lisans ve doktora öğrencisi sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.
     Prof. Dr. Güden, bir üniversite için en iyi başarı göstergesinin projeler olduğuna dikkati çekerek, İYTEnin çeşitli projelerle 5 yıl içinde 45 milyon liradan fazla araştırma fonuna ulaştığını ifade etti.
    
     -Nobel ödüllü bilim adamları İzmire gelecek-
    
     Yeni yatırımlarla ilgili bilgi veren Güden, yerleşkedeki tüm araştırma merkezlerini tek çatıda toplamak üzere Bütünleşik Araştırma Merkezi kuracaklarını belirterek, Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde bilimi destelemek amacıyla kurulan International Centre for Theoretical Physics adlı uluslararası merkezin şubesini yerleşke içinde açma girişimimiz olumlu sonuçlandı. Nobel ödüllü bilim adamlarını sık sık İzmire getirme şansımız olacak bu merkezle diye konuştu.
     Türkiyenin ekonomisi büyümesine rağmen yeni ürün geliştirmede geride kaldığını söyleyen Güden, şöyle devam etti:
     Bu tezat bir şey. Çok iyi taklit yapabiliyoruz ama yeni ürün geliştiremiyoruz. Bu kapsamda İzmire kazandırmak üzere olduğumuz inovasyon merkezi gençlere ücretsiz olanaklar sağlayacak. Fikri, teknik bilgisi olan gençlere ofis ve atölye sunacağız. Merkezin projesi İZKAdan geçti, Kalkınma Bakanlığınca onaylandı. 5 bin metrekarelik alan. 2 yılda bitecek.
     Prof. Dr. Güden, yerleşkedeki binalar arasında ulaşımın sağlanması için Kişisel Hızlı Taşınım Kampüs Projesi çalışmasını başlattıklarını ifade ederek, projenin insansız araçlarla ulaşımı amaçladığını kaydetti.
     Projenin hazırlandığını, pilot uygulama için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına sunacaklarını ifade eden Güden, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
     Pilot uygulaması yerleşkede olacak proje, EXPO bölgeleri ve havalimanlarında da düşünülebilir. Raylı değil lastikli araçlar çalışacak. Yoldaki sensörleri takip edecek araçlar ilk etapta 300 metrelik yolda ulaşım sağlayacak. Daha sonra 3 kilometreye çıkarılacak. Projede asıl önemli nokta araçların yapımı değil yazılımın hazırlanması. Bu konuda çalışıyoruz.
    
     Muhabir: Halil Şahin / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber İnsansız araçlarla yerleşkede ulaşım projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER