İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İZTO

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İZTO ziyaret etti -Bildt: Türkiyenin ABye tam üyeliğine yeni dinamizm kazandırılmalı. Bunun için her iki tarafın da çaba harcaması gerekiyor (Fotoğraflı - Görüntülü)


İZMİR (A.A) - İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkiyenin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine yeni bir dinamizm kazandırılması gerektiğini söyledi.
     Dışişleri Bakanı Bildt, İsveç Ankara Büyükelçisi Hakan Akesson ile birlikte İzmir Ticaret Odasını (İZTO) ziyaret etti.
     Bildt, Ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye ile İsveç arasında siyasi ve ekonomik alanda çok yakın ilişki bulunduğuna dikkat çekti.
     IKEA başta olmak üzere çok sayıda İsveçli firmanın Türkiyede yatırımının bulunduğunu hatırlatan Bildt, Türkiyenin ekonomik bakımdan çok dinamik bir ülke olduğunu ifade etti.
     Bildt, Türkiyenin batı bölgesinde ekonomi daha canlı. Bana Ankara ya da İzmire gelmem teklif edildiğinde tercihimi İzmirden yana kullandım. Türkiyenin bu bölgesindeki ekonomik gelişme daha büyük. Coğrafi olarak çok avantajlı bir bölge. İzmirin tarihi ve şu anki ekonomik konumuyla yakından ilgileniyoruz diye konuştu.
     Gazetecilerin, Türkiyenin AB üyeliğini nasıl görüyorsunuz- sorusuna Bildt, Türkiyenin batıya odaklanması gerekiyor. Bence ABye üyelikte yeni bir dinamizm kazandırılmalı. Bunun için her iki tarafın da çaba harcaması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde bu konuyu meslektaşlarımla konuşacağım dedi.
     Carl Bildt, İzmirin EXPO 2020 adaylığına İsveçin bakışınını sorulması üzerine şu cevabı verdi:
     Bu konuyla ilgili bugün ve yarın daha detaylı bir bilgi edineceğim. Oylama, 2013 yılı sonunda yapılacak. İzmirin potansiyelini öğreneceğiz.
     İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Bildtin AB dönem başkanlığı yaptığı dönemde Türkiyenin AB üyeliğine büyük destek verdiğini belirterek, Türkiyenin tam üyeliğiyle ilgili yaptığı açıklamalarla dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozyi çok kızdırmıştı. Ziyaretinden memnuniyet duyduk dedi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Tolga Albay
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İZTO Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER