İzmirde yürütülen kazı çalışmaları

İzmirde yürütülen kazı çalışmaları -Arkeolojik ve tarihi zenginlikleriyle öne çıkan İzmir, birkaç yıl içinde tamamlanacak çalışmalarla 5 açık hava müzesine daha kavuşacak -İl Kültür ve Turizm Müdürü Ediz: -Teos, Metropolis, Kl


İZMİR (A.A) - Gülcan Kaplan - İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, arkeolojik ve tarihi zenginlikleriyle öne çıkan İzmirin birkaç yıl içinde tamamlanacak çalışmalarla 5 açık hava müzesine daha kavuşacağını bildirdi.
     Ediz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 İyon kentinin bir çoğunun İzmirde olduğunu, 8 bin 500 yıllık tarihin zenginliğini yansıtan, yontma ve cilalı taş devrine ait objeler ve ürünlerin kentte bulunduğunu söyledi.
     İzmirde yürütülen arkeolojik çalışmalarla ilgili bilgi veren Ediz, dünyaca ünlü Efes ve Bergamanın yabancı kazı başkanlarının yürüttüğü, uzun soluklu kazılar olduğunu bildirdi.
     Kendilerinin desteklediği kazıların ise yerli kazı başkanları tarafından yürütüldüğünü ifade eden Ediz, En yakınımızda Agora var ki fevkalade önemli bir kazı alanı. Ziyarete açık, çok sayıda ziyaretçisi var. Bayraklıdaki Smyrna alanının da yakın zamanda ziyarete açılması gerekiyor, ziyarete açılacak yerler arasında zaten. Bornovadaki Yeşilova Höyüğünde çok güzel çalışmalar yürütülüyor dedi.
     Ediz, Çeşmedeki Erythrainin gerek amfitiyatrosu gerekse yerleşimi ve yapılaşmasıyla çok önemli bir bölge olduğunu belirterek, Burada daha işin başlangıcındayız. Amfitiyatronun kullanılabilir hale getirilmesi uzun vadeli program dahilinde olacak. 10-15 yıllık bir süreç ama Çeşme bölgesi için önem taşıyor diye konuştu.
     Ahmetbeylideki Klaros kazı alanının çok yakında ziyarete açılacağını, Urlada 12 İon kentinden biri olan Klazomenainin de aynı şekilde ziyarete açılabilecek duruma geldiğini söyleyen Ediz, şunları kaydetti:
     Metropolis ise sayın bakanımızın ısrarla üzerinde durduğu ve planlamasının tamamlandığı, 2013te ziyarete açmayı düşündüğümüz bir alan. Nif Dağı kazı çalışmalarımız Kemalpaşa bölgesinde. Çok geniş bir alan ve işin başlangıcındayız. 4-5 yıllık sürece ihtiyaç var. Honaztepe, Fokai kazı çalışmaları yıllardır sürüyor. Teos ziyarete açılmasını istediğimiz diğer önemli bir alan. Çevre düzenlemesiyle ilgili planlamaları tamamlandı, inşaata başlanacak. Teos, Metropolis, Klaros ve Klazomenai ve Smyrna. Bunlar 1-2 yıl gibi kısa zaman içinde ziyarete açılacak. Bunların her birinin ziyarete açılması demek, yeni bir müze yapmış olmak demek aslında. İzmir, genelinde zaten bir açık hava müzesi. Yeni müze muhakkak olması gerekiyor ama bu örenlerin ziyarete açılmasıyla hepsi birer açık hava müzesi olacak.
     Abdülaziz Ediz, kentin kruvaziyer turizminde gösterdiği sıçramada kültürel mirasının da büyük katkısı olduğunu belirterek, İzmirin Efesi, Bergaması, Kadifekalesi, Agorası olmasa kente kruvaziyer turizmle kimse gelmez. Bu nedenle kültürel ve tarihi mirasımıza sahip çıkmamız çok önemli dedi.
    
     -Mega müze-
    
     Ediz, Kültür ve Turizm Bakanlığının kentte kurmayı planladığı mega müzeyi dolduracak yeteri kadar eser bulunup bulunmadığına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:
     Yakın zamana kadar birçok medeniyetin bıraktığı eserlerin olduğu kentte kurulacak yeni bir müzeyi çok rahat, teşhir tanzimini fazlasıyla donatacak, dolduracak, fevkalade ayrıcalıklı, özel eserlerimiz var. Bunların bir kısmı şu anda İzmir Arkeoloji Müzesi, Tarih ve Sanat Müzesi ile diğer ilçelerimizdeki müzelerimizde. Arkeolojik eserler açısından çok bütüncül ve özel eserler bulunuyor. Yine depolarımızda binlerce eser sergilenebilecek duruma çok rahatlıkla getirilebilir.
    
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber İzmirde yürütülen kazı çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER