İzmirden Orta Doğuya yapay mercan resifi

İzmirden Orta Doğuya yapay mercan resifi ihracatı -Deniz akvaryumu sektöründe faaliyet gösteren bir firma, piyasada artan talep üzerine 5 yıl önce üretimine başladığı büyük suni mercan resifini ihraç eder hale geldi -Firmanın işlet


İZMİR (A.A) - Emre Umurbilir - İzmirde deniz akvaryumu sektöründe faaliyet gösteren bir firma, Orta Doğu başta olmak üzere yaklaşık 30 ülkeye piyasada artan talep üzerine 5 yıl önce üretimine başladığı büyük suni mercan resifi ihraç ediyor.
     Firmanın işletme müdürü Kortan Arca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yılı aşkın süredir deniz akvaryumu sektöründe hizmet veren firmanın, son 6 yıldır özellikle yurt dışındaki büyük şehir akvaryumları veya özel projelere filtrasyon sistemi, suni dekorasyon ve canlı temini sağlamaya başladıklarını belirtti.
     Birçok ülkenin koruma altında olmasından dolayı canlı mercan ithalatını yasakladığına dikkati çeken Arca, Eskiden canlı mercanlar doğadan toplanıp katlediliyor ve ölü olarak akvaryumlarda sergileniyordu. Mercan resiflerinin yasaklanmasından sonra suni resiflere ilgi arttı. Ayrıca canlı mercanın idamesi ciddi maliyet gerektirir. Büyük şehir akvaryumlarında canlı mercan yerine suni mercan kullanılıyor. Biz de bu talep üzerine 5 yıl önce büyük suni mercan resifi üretmeye başladık dedi.
     Türkiyede kalıp metoduyla mercan üretimi yapan ve bunları uygulayan ilk firmanın kendileri olduğunu bildiren Arca, Şehir akvaryumları ve büyük projelerde bakıma ihtiyaç olmadan canlı mercan resifi görüntüsünü oluşturabiliyoruz. Orta Doğu ülkeleri ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 30 ülkeye suni mercan resifi ihraç ettik diye konuştu.
     Arca, suni mercan resiflerini epoksi reçine ve canlılara zarar vermeyen boya kullanıp ürettiklerini anlatarak, Çevreci bir kuruluş olarak mercanların zamanında alınmış kalıpları veya hazır kalıplarla ürün çeşitliliğimizi artırıyoruz. Ayrıca heykeltıraşlarımız değişik tasarımlar yapıyor. Onlardan kalıp alıp değişik formlar oluşturuyoruz. Sadece deniz değil, tatlı su akvaryumları için de suni mangrov (bir tür ağaç) kökleri ve kayalıklar yapıyoruz diye konuştu.
     Akvaryumlar için dekor imalatı yaparken içindeki canlının doğal ortamına en yakın dekorasyonu oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Arca, tropik balıkların bulunduğu akvaryumda mercan kullandıklarını, yerli Akdeniz balıkları için yapılan akvaryumlarda ise mercan kullanmayı doğaya aykırı olduğu için tercih etmediklerini anlattı.
     Arca, her istenen akvaryum sisteminin boyutuna ve içindeki canlıya göre farklı filtrasyon sistemi koyulması gerektiğine değinerek, yurt dışı projelerinde ürettikleri filtrasyon sistemlerinin kullanıldığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber İzmirden Orta Doğuya yapay mercan resifi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER